Poezi nga Dhimitër Nica

Poezi nga Dhimitër Nica

 

HELENA IME NUK E DOGJI TROJËN

Të gjitha legjendat në botë
tregojnë se Helena e dogji Trojën,
por unë njoha një Helenë tjetër të ngrohtë,
që e deshi dhe e mbrojti me çdo kusht Trojën.

Helena ime, se pranoi kalin e drurit
dhuratën e famshme të Odiseut,
informoi këshilltarët që shkelin kanunin
se me jetë u kushton tradhëtia ndaj atdheut!

Thonë se bota rrutullohet rreth një gruaje,
në rastin konkret te Helena që shpëtoi Trojën,
kjo Helenë që shoqe ishte vetëm me furtunën
vazhdon ta mbajë gjallë edhe sot botën…

E kështu shpëtoi Troja ime me trojanë,
shpëtuan princër, mbretër dhe ushtarë,
të gjithëve na qëllon një Helenë e bukur në shtrat,
por jo të gjitha dinë ta ruajnë e ta mbajnë Trojën gjallë!

 

DIALOG ME HESHTJEN…

Unë kam kohë që ndodhem në vetmi,
shpirti i ka harruar shijet,ngjyrat,qeshjen…
Në dy krahët më venë kllapa,jam në kllapi,
besnik kam vetveten dhe vetëm heshtjen…

Më ndodh të kuvendoj e të flas me heshtjen,
ajo vetëm hesht e përgjigje s’më kthen kurrë,
i qaj hallin,i them: “-ndaloje rreshjen,
s’më shkon për shtat,se jam goxha burrë!…”

Ajo përsëri hesht…Por edhe kështu paska folur shumë…

Le chuchotement du temps, un parfum délicat de jasmin (Şoaptele timpului, subtil parfum de iasomie) – Irina Lucia Mihalca / Traduire par: Laura Lucia Mihalca

Poème de  Irina Lucia Mihalca     Le chuchotement du temps, un parfum délicat de jasmin   Nous vivons dans des univers parallèles, Parsemés par-ici et par-là avec des miroirs Parmi lesquels rarement on voit la reflexion de l’image-tableau, Des … Continue reading

Poezi nga Arjola Zadrima

Poezi nga Arjola Zadrima   *** Të due t’ çmendun. t’çmendun mbas jetës, t’çmendun për fjalën, për vëmendjen teme. t’çmendun mbas fëmijës që je. Të kuptoj kur hesht, prej padurimit dridhesh, kah s’flet digjesh, e dashnie përzhitesh, por s’thue se … Continue reading

Poezi nga Arqile V. Gjata

Poezi nga Arqile V. Gjata

 

NË KRAHËT E ERËRAVE

Në krahët e erërave
me fustanin e viteve
Ajo zonjë bëhesh më e bukur..
Kërkonte një zemër që këndonte,
dëshironte, të puthej me një këngëtar.
***
Zonjë bëhu më intime
mos t’ju gënjejë zemra
këngëtari këndon bukur,
poeti… thur dhe këngë dhe poezi!

Për inat të këngëtarit
eja në prehrin e poetit,
thonë:
“Poetët kanë lindur nga puthjet!”.

Eja te poeti,
në gjirin e erërave
do bëhesh më e bukur
Poeti, si një rreze drite
shuhet ngadalë
i mallëngjyer,
pa britma!

 

LETRA E ËNDRRËS
“Ëndrrat janë pishtarët paralajmërues të dëshirave.” Margarit Jurst

…Ndjej fëshfërimën e pranverës!
Po vjen e dashura ime,
më tund dorën me letrën
që i dërgova mbrëmë në ëndërr.

Rrobat e tejdukshme i flaku tutje…
me buzët e trëndafilta
është e bukur, lindur brenda meje
si pemë stine ngarkuar…

E lehtë si zogu,
fluturon, vjen e malluar
dora i dridhet
kur lexon letrën e ëndrrës time!

 

Hija e tij

Ai
e këqyrte hijen e tij
nëpërmjet skeletit 
derdhur mbi rrasën e gurtë
i zhveshur nga qejfi
për shkak të gjelbërimit.

Skeleti shkëlqente si foto nudo.
Në perëndim të Diellit
ai përqafonte hijen të lënë diku më tej.
Hija lëkundesh sikur vallëzonte
me skeletin dritëtretur.

E mjeruar nga frika e skeletit
hija hesht…
më pas,
shëndrohohet në copëra jete,
që akoma ecin si më parë.