Poezi nga Rami Kamberi

Poezi nga Rami Kamberi

 

NE, QË MBETËM PA ATDHE…

Ne, dimë vetëm të presim
Si dashninë që e fshehim, mes guximit dhe frikës nëpër lumni
Ne, dimë vetëm të vdesim
Si lirinë, që e fitojmë ndër beteja, dhe ja falim robërisë përsëri

Ndër miklimet tona, që na i ruan vetëm kujtesa, si plisin malësia
Fjalët i bëjmë libra, odat biblioteka e kullat i shndërrojmë, në muze
Majë malesh i ruajmë gjuhë e jetë, ku e madhe, na duket Shipnia
Ndër lecka mjerimi e kënaqemi kur barkun na e mbush, fjala Atdhe

Ne, dimë vetëm të presim
Nëpër fusha të gjakut, të na e sjellin lumturinë, tradhti e robëri
Ne, dimë vetëm të vdesim
Si dashninë kur e kërkojmë, mes guximit e frikës, nëpër malësi.

 

SONTE, NUK MUNDEM….

Miq, sonte nuk mundem, të shkruaj poezi
Më mungojnë fletë atdheu, penës, i mungon ngjyra
Mbi tavolinë, nuk ka as pika loti as dashni
Mbeta me thinjat e rrudhat e mjekrën, ku m’rri fytyra
Me flamurin, që, më ka lidhur, me tradhti

Vetëm sytë e shikojnë motin, shtati më thotë: do të bie shi
Si moteve të ikura, hija e kobëzezave hije, që ma rëndonte kokën
Kur Sharrit plak, ecnin, uniformat e gjakta, si djalli me një sy
E xhindet e kuqe, sikur nepërka, ma kafshonin deri në palcë tokën

Miq, sonte nuk mundem, të shkruaj poezi
Nata e ka terrin e motit, hija e kobëzezave hije ra përsëri
Mbi tavolinë, nuk ka as pika loti as dashni
Në dhomë, jam unë, ballë për ballë, me robëri e tradhti
Me flamurin, që, më ka lidhur, me jermi.

 

BARESHA, BARDHOKE…

Sa shumë dashni
I kishin bebëzat e syve, kur më shikonte
Sa etje për lumni
I kishin buzët, kur me buzëqeshje i trazonte

Bjeshkëve të Sharrit, ku emrin e la baresha bardhoke
Me sy qielli, që e pinte dhe bardhësinë e plisit
Sa herrë që stolisej me luleshqerash, kurror për koke
Kur zemra ja këndonte, këngën, fisnikja e fisit

Sa shumë dashni
Kishte mes shikimeve, kur i skuqej fytyra
Sa etje për lumni
Kishte, bjeshkëve, ku dukeshin qindra ngjyra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s