Sabri Hamiti

             Sabri  Hamiti Sabri Hamiti lindi më 10 maj 1950 në Dumnicë, Podujevë, nga baba Hamit Hamiti dhe nana Mehreme Duriqi. U rrit në familje bashkë me tri motra e dy vllezër. 1957 Hyri në shkollën fillore në vendlindje. 1968 Mbaroi gjimnazin në … Continue reading

Adem Demaçi

            Adem  Demaçi Adem Demaçi u lindi më 26 shkurt 1936 në Prishtinë. Adem Demaçi ishte veprimtar për kauzën kombëtare në kohën e Jugosllavisë dhe luftonte për barazinë e Kosovës me Republikat e tjera të Jugosllavisë. Për angazhimin e tij politik, Adem Demaçi vuajti 28 vjet … Continue reading

Rexhep Qosja

                           Rexhep Qosja Rexhep Qosja ka lindur më 1936 në Vuthaj te Kelmendit, Malit i Zi. Shkollën fillore e përfundoi në fshatin e lindjes, tetëvjeçaren e mbaroi në Guci. Shkollën normale e mbaroi në Prishtinë. Më 1964 diplomoi … Continue reading

Ali Podrimja

ali podrimja

       Ali Podrimja

Ali Podrimja (28 Gusht, 1942 – 21 Korrik, 2012), ishte shkrimtar shqiptar nga Kosova.

Ali Podrimja u lind më 28 Gusht, 1942 në GjakovëKosovë, ku pati një fëmijëri të vështirë. Ali Podrimja është autor i më shumë se dhjetë vëllimeve me poezi dhe mbahet sot nga kritika si përfaqësuesi më tipik i poezisë së sotme shqiptare dhe si një poet me emër dhe në shkallë kombëtare.

ali 1    ali 2ali 3ali 4ali 6ali 7ali 5

Botën e vet poetike poeti e artikulon përmes një sistemi figurativ të konsoliduar (veçanërisht me simbolin dhe metaforën) dhe me një shkallë mjaft të lartë ndjeshmërie. Poezia e tij është epitomë e hermetizmit ku metaforat përbëhen nga disa nivele dhe nën-nivele kuptimore. Manifestimi i kësaj forme poetike u bë i domosdoshëm për poetin, sepse i shërbeu si mburojë kundër sulmeve ndaj ish-pushtetit Serb në Kosovë. Pas pavarësisë së Kosovës, poezia e tij rifitojë lirizmin dhe ndenjën poetike, por pa mundur të dalin krejtësisht nga stili i ngjeshur tradicional.

Ali Podrimja lindi me 1942 në Gjakovë ku edhe kaloj rinine. Studjoi gjuhë dhe letërsi shqiptare në Universitetin e Prishtinës, ku dhe jetoi tërë jetën. Periudha vendimtare për formimin shpírtëror dhe intelektual të poetit janë vitet pesëdhjetë. Më 1957 botoi poezinë e parë në revistën “Jeta e Re”. Ishin vitet kur shqiptarët në Kosovë përjetonin njërin nga terroret me të egra të pushtuesit serb, kohën e aksionit famëkeq për mbledhjen e armëve dhe të shpërnguljeve më drámatike të përmasave tragjike për Kosovën dhe shqiptarët (rreth treqindmijë të shpërngulur dhunshëm në Turqi). Poeti rritej dhe piqej në këto kushte, në këtë atmosfere agonie, që e kishte mbërthyer Kosovën. Qyteti i Gjakovës, ku kishte lindur dhe shkollohej, qytet me traditë të pasur patriotike, ishte më i godituri nga kjo vërshimë policore e UDB-së serbe. Poeti i përfshirë në këtë përditshmëri ndjeu nevojë të rezistojë, të kundërvihet dhe ta stigmatizojë tërthorazi synimin e pushtuesit:

Qaj rrafshi im i dashur, qaj! (fjala është për rrafshin e Dukagjinit,)
Diellin tënd verbuar e kanë tytat
E vatrat shkimbur deri më një…

Vargjet janë shkëputur nga poemthi lirik ,Hija e tokës”, të cilin Ali Podrimja e shkruajti në vitin 1960, kur ishte gjimnazist. Një vit më pas, më 1961, Ali Podrimja botoi përmbledhjen e parë me vargje elegjiake Thirrje. Më pas vijnë përmbledhjet Shamijat e përshëndetjeve (1963), Dhimbë e bukur (1967), Sampo (1969), Torzo (1971) etj., deri në veprën e tij mjeshtërore Lum, lumi, (1982), që shënoi një kthesë në poezinë bashkëkohore kosovare.

Në vitet ’80 e ’90 ai do të vazhdojë të botojë libra poetikë si Zari, Buzëqeshje në kafaz etj., deri te dy librat në prozë: Burgu i hapur (1998) dhe Harakiri (1999).

Kur për një poet themi se nuk është konvencional, pra është modern, këtë duhet ta kuptojmë kështu: Ali Podrimja e çliron poezinë shqipe nga disa rregulla metrike, siç është: vargu i thurur, apo nga përmbajtjet si fryma apologjike, brohoritëse e poezisë së pasluftës etj. Por, ai vendos parime të tjera krijuese, siç është vargu i lirë, shqiptimi metaforik, gjuha e ironisë, efikase për të shprehur zona më të errëta apo më të fshehta të natyrës së njeriut. Synimi i poetit për t’u fshehur përmes reflekseve ezopike dhe për t’i përcjellë ato, duke shmangur ndalesat e jashtme, e nxjerrin në plan të parë mesazhin dhe në plan të dytë atë pjesë të vlerës artistike që arrihet përmes ritmit dhe euforisë. Me rëndësi është të kuptohet, nëse këto parime poetike të Ali Podrimjes, janë parime të një brezi dhe të një kohe dhe duhet të njihen si përvojë. Pa to nuk mund të kuptohet dhe të zbulohet arti poetik nëpër kohë, sidomos për krijuesit e rinj, poetët e mëdhenj janë shkollë, nga e cila mund të mësojnë; janë përvojat, nga të cilat do të nisin ata të krijojnë parimet e tyre poetike. Poezia e Ali Podrimjes, e përkthyer në shumë gjuhë të huaja, është pranuar e vlerësuar pikërisht për arsye se në thesarin universal të vlerave, hyn bindshëm përmes koloritit të veçantë, përmes botës shpirtërore me individualitetin e vet të formuar, të ndryshëm nga të tjerët.

Publikimin e parë e bëri në vitin 1957 në revistën letrare Jeta e Re kur ishte në gjimnaz.

Rrethanat e vështira politike gjatë viteve ´60 dhe ato familjare më pas, kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në poezitë e tij. Vdekja e të birit, Lumit, rezultoi me veprën më të bukur të tij gjer më sot, Lum Lumi.

Poezija e tij ka bërë që poezia shqiptare në tërësi të respektohet në të gjithë trojet shqiptare, si dhe të përkthehet në shumë gjuhë të huaja. Vargu i Podrimjës karakterizohet nga thjeshtësia, rima e padukshme, dhe simbolet e papritura.

Më datën 18 korrik 2012, Ali Podrimja ishte zhdukur pas një festivali të poezisë në Francë. Pas kërkimeve të parreshtura të autoriteteve franceze, më 21 korrik 2012, u gjet trupi i pa jetë i shkrimtarit. Ai vdiq në rrethana të panjohura.

nga Enciklopedia e Lirë Shqiptare

Ali Podrimja (August 28, 1942 – July 21, 2012) was an Albanian poet. He was born in Đakovica, at the time part of Italian-controlledAlbania under Italy.

After a difficult childhood due to the death of his parents, he studied Albanian language and literature in Pristina until 1966.  Author of over a dozen volumes of cogent and assertive verse since 1961, he was recognized both in Kosovo and in Albania itself as a leading and innovative poet. Indeed, he was considered by many to be the most typical representative of modern Albanian verse in Kosovo and was certainly the Kosovo poet with the widest international reputation.

Podrimja’s first collection of elegiac verse, Thirrje (“The calls”, Prishtina, 1961), was published while he was still at secondary school in Đakovica. Subsequent volumes introduced new elements of the poet’s repertoire, a proclivity for symbols and allegory, revealing him as a mature symbolist at ease in a wide variety of rhymes and meters.[citation needed]

In the early eighties, he published the masterful collection Lum Lumi (“Lum Lumi”, Pristina, 1982), which marked a turning point not only in his own work but also in contemporary Kosovo verse as a whole. This immortal tribute to the poet’s young son Lumi, who died of cancer, introduced an existentialist preoccupation with the dilemma of being, with elements of solitude, fear, death and fate. Ali Podrimja is nonetheless a laconic poet. His verse is compact in structure, and his imagery is direct, terse and devoid of any artificial verbosity. Every word counts. What fascinates the readers is his compelling ability to adorn this elliptical rocky landscape, reminiscent of Albanian folk verse, with unusual metaphors, unexpected syntactic structures and subtle rhymes.

On 21 July 2012, the French police informed the authorities of the Republic of Kosovо that Podrimja was found dead. Podrimja had lost contact with family members since many days. His premature loss is considered a loss for the Albanian art and literature.

Albanian literature from Robert Elsie

Azem Shkreli

        Azem  Shkreli Azem Shkrelí lindi më 1938 në Rugovë të Pejës. Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa në Prishtinë ai vazhdoi shkollën e mesme për të vazhduar fakultetin Filozofik, degën e gjuhës dhe të letërsisë shqipe. Për shumë vjet ai ka qenë kryetar … Continue reading

Enver Gjerqeku

 Enver Gjerqeku Enver Gjerqeku poet profesor e akademik, lindi më 25 gusht 1928 në Gjakovë në një familje qytetare. Në vendlindje kreu shkollën fillore (1942) dhe Shkollën Normale (1948), kurse Fakultetin Filozofik – grupin e gjuhës e të letërsisë shqipe në Universitetin e Beogradit (1955), ku edhe u … Continue reading

Rrahman Dedaj

         Rrahman Dedaj Rrahman Dedaj lindi me 1939 ne fshatin Penduhe, afër Podujeves, Kosovë. Shkollën fillore e kreu ne Podujeve, shkollën normale dhe fakultetin filozofik ne Prishtine. Me letërsi filloi te merret qysh ne bankat e shkollës. Deri tash ka botuar keto vepra : … Continue reading

Fahredin Gunga

Fahredin Gunga Fahredin Gunga lindi ne Mitrovice me 1936, ne nji familje te vorfun puntore. Shkollen fillore dhe gjimnazin e kreu ne vendlindje, kurse fakultetin filozofik, grupin e albanologjise, ne Beligrad. Tash punon si gazetar i “Rilindjes”. Me pune letrare … Continue reading

Din Mehmeti

    Din Mehmeti Din Mehmeti (lindur më 1929 Gjocaj, Juniku, vdekur më  12  nëntor 2010 Gjakovë ), shkrimtar shqiptar nga Kosova. Ka studiuar për gjuhë dhe letërsi shqipe në Universitetin e Beogradit. Tani, ai është profesor në Shkollën Pedagogjike të Gjakovës. Në mars 1999 u njoftua nga shumë burime informacioni se ai … Continue reading

Hivzi Sulejmani

18. Sylejman Pireva - Libri per biblioteken_0

       Hivzi Sulejmani

Hivzi Sulejmani (1910-1975)  ishte nje nga  shkrimtarët e parë të rëndësishëm të Kosovës, që vuri ë bazat e kësaj letërsie në prozë.    Lindi dhe  e u rrit në Mojstir (Sanxhak), por jetuan e punuan në Kosovë, ku edhe e mbylli  jetën, duke e lidhur pazgjidhshmërisht fatin e tij me fatin e saj.Uu shkollua  në Beograd, para Luftës së Dytë Botërore (jo për letërsi, për degë të tjetër), por  ia kushtoi  jetën letërsisë. Punoi  dhe kontriboi  shumë në fushën e  prozës, të publicistikës, të përkthimeve etj.

Që të dy i takonin lëvizjes së majtë letrare dhe politike, e cila në kohën kur ata ishin studentë, në vitet ’30 të shekullit XX, kishte përfshirë jo vetëm Ballkanin, por edhe Evropën dhe kishte mbledhur rreth programit të vet shkrimtarët dhe intelektualët më në zë të kohës.

Që të dy i besuan idealit të barazisë së popujve e të njerëzve dhe luftuan me tërë qenien për çlirimin politik, social e shpirtëror të popullit të vet dhe për krijimin e një shoqërie të popujve të lirë e të barabartë në këtë hapësirë.

Që të dy ishin marksistë, komunistë, idealistë… Që të dy patën ëndrrat, shpresat, idealet, por edhe iluzionet dhe zhgënjimet e veta, që i shprehën në krijimtarinë e tyre letrare.

Hivziu – e shkruajti librin e parë të rëndësishëm me tregime në këtë krah të letërsisë shqipe – Era dhe kolona (1959), që hapet me tregimin antologjik Mjegulla, modern si vizion dhe si tekst jo vetëm për kohën kur u shkrua (1957), por edhe për sot.

Që të dy i besuan misionit të zgjimit të energjive të njerëzve – në radhë të parë të bashkëkombësve të vet – nëpërmjet fjalës së shkruar, si dhe kauzës së mbrojtjes së lirisë dhe dinjitetit të popullit që i takonin, por edhe të popujve të tjerë të zatetur në këtë udhëkryq ballkanik dhe i shërbyen me devotshmëri këtij misioni gjatë tërë jetës.

Jetoi  në kohë të vështira; u ballafaqua me sfida e vështirësi të shumta dhe pati  edhe rëniet dhe thyerjet e veta, të vogla a të mëdha, morale, politike e të tjera.

Ishte pjestar i Luftës Antifashiste, çka e nderon si njeri  dhe krijues, sado që kjo luftë, jo me fajin e tij, për shqiptarët këndej kufirit nuk qe, fatkeqësisht, edhe  “Luftë Nacionalçlirimtare”, siç mëtohej.

Pas luftës Hivziu ushtroi detyra shtetërore me rëndësi, çfarë ishte, fjala vjen, ajo e kryetarit të Gjyqit të Qarkut në Prizren (më vonë edhe e prokurorit krahinor), që e solli në pozitë të nënshkruante edhe dënime me vdekje të njerëzve që konsideroheshin “armiq të popullit”, në një kohë kur Kosova gjendej nën administrim ushtarak (1945), kurse Esadi shkroi, për të njëjtat arsye, ngaqë besonte në atë që qe proklamuar ose mbase ngaqë ishte i detyruar, vjersha e proza poetike që himnizonin lirinë e rreme dhe glorifikonin ngjarjet dhe personalitetet politike të kohës.

Por, veprimet e tij, gabimet dhe lëshimet, sikundër edhe vlerat dhe meritat,  duhet  parë në kontekstin e kohës dhe nuk duhen gjykuar me kriteret e sotme.

Hivziu vdiq në vitin 1975, në spitalin e Prishtinës, duke lënë amanet, nëpërmjet një teksti të shkruar, të varrosej (në vendlindje) pa kurrfarë ceremonie fetare a tjetërfare – “si ushtari në fushën e betejës”;

Hivziu, në tregimet dhe romanet e tij, u nis të hulumtonte kuptimin e të qenit njeri, i vetëdijshëm, siç e thotë tekstualisht te Fëmijët e lumit tim, se ky është një mision i vështirë: “Është vështirë të jesh njeri”, por i bindur, gjithashtu, se në këtë botë, krahas krimbave, lindin edhe burrat.

Ishte  humanist dhe atdhetar, në jetë dhe në krijimtari, por Hivziu”. Është ai dokumenti fatkeq i aktgjykimit të krerëve të LNDSH-së i vitit 1945, i nënshkruar nga ai në cilësinë e Kryetarit të Gjykatës, për të cilin opinioni ynë, me ndonjë përjashtim, nuk ka ditur më parë, por është njoftuar kryesisht në kohë të fundit, herë-herë edhe përmes interpretimesh keqdashëse nga njerëz që aktet e këtilla dëshirojnë t’i shfrytëzojnë për “kapital politik”, si dhe për “ndreqjen” e biografive të veta problematike.

Nuk do mend se ky veprim, i kryer në moshë relativisht të re dhe në kushte jashtëzakonisht të vështira, nuk i bën nder aspak atij. Përkundrazi. Por Hivziu “e lau” si të thuash gabimin e vet të hershëm (të pafalshëm) me qëndrimin e tij intransigjent ndaj hegjemonizmit serb gjatë gjithë jetës së tij të mëvonshme dhe sidomos me veprën e tij letrare kryekreje kritike ndaj burokracisë politike dhe oligarkisë pushtetore të kohës, e cila bëri shpërdorime të mëdha në emër të socializmit, ashtu siç bëhen edhe sot po aq, në mos edhe më shumë, në emër të demokracisë.

Të gjithë studiuesit që kanë shkruar për Hivzi Sulejmanin (R. Qosja, H. Mekuli, M. Raifi, B. Krasniqi, S. Hamiti etj.) e kanë quajtur atë “shëmbëlltyrë morale”, duke u nisur nga qëndrimi i tij në jetë dhe sidomos nga vepra e tij letrare e cilësuar si përmendore e moralit njerëzor. Nuk do t’ia falnin as njërën as tjetrën, ata që në vitet ’80 kërkonin heqjen e emrit të tij nga institucionet e Kosovës – emisarët e politikës serbomadhe, ashtu siç kërkojnë sot, tek-tuk, për arsye të tjera, por me logjikë pak a shumë të njëjtë, përjashtuese, edhe individë nga radhët e shqiptarëve

Libri Brigjet hapet me kushtimin: “Shokut të paharrueshëm Hivzi Sulejmanit”, që vihet në krye të librit në fjalë, kurse në brendi të tij gjejmë shtatë poezi të shkruara mbi motivet e tregimeve të Hivziut: Mjegulla, Re e mllefur, Porta e kujtimit, Hijet në kuvertë, Sytë, Kthjelltësi dhe Era dhe kolona, me  shënimin: “Hivzi Sulejmanit, shkrimtarit dhe revolucionarit të dalluar”, që është në fakt një kushtim i dytë, si dhe vjershën kurorë të këtij cikli: Dita e ndarjes, në të cilën thuhet: “Nëse ka vdekje / Ti je mbi të / me dashje që të tejjetosh. / Nëse ka amshim / Ti do të jesh përherë ndër ne / me njerëzi / me zemër të dlirë / me mendjemprehtësi. / O, kush më mirë / na tregoi / që deri në frymën e fundit / duhet luftuar / për Njeriun!”.

Hivziu u tërhoq herët nga jeta publike; u pensionua në moshën 53 vjeç dhe bëri një jetë të veçuar në shtëpinë e tij në periferi të Prishtinës deri në fund të jetës. Komunikonte me pak njerëz, ndër të cilët, sipas pohimit të Hasan Mekulit, ishte Esadi, i cili e vizitonte shpesh dhe të cilin “prore e kishte afër dhe e dëgjonte si vëllaun” (Shih: Hasan Mekuli, Hivzi Sulejmani – shkrimtar i denjë dhe aktual i bashkëkohësisë sonë, “Jeta e re” nr. 4-5, 1976, f. 605). Në atë shtëpi, të cilën pas vdekjes ia fali shoqërisë (ec e gjeje sot një të tillë!), lexonte, shkruante dhe meditonte për jetën. Aty shkroi edhe tregimin e tij të fundit Një gjeth e një njeri, një paralelizëm i fuqishëm artistik midis njeriut që është në prag të vdekjes dhe një gjethi vjeshtak majë peme, që nga çasti në çast pritet ta fërfëllojë era në baltë.

Hivziu , me jetën dhe veprën e tij , por edhe me kontributin që dha në zhvillimin e letërsisë dhe të kulturës shqiptare, sikundër dhe në krijimin e një vetëdijeje kritike shoqërore dhe të një opinioni të shëndoshë publik, ishte simbolikë e pandashme e gjithe levizjes letrare shqiptare.

nga Agim Vinca

 

HIVZI SULEJMANI DHE ROMANI  ”NJERËZIT”

Nga Have Elezaj

Hivzi Sulejmani lindi në Mojstir, më 1910.Një kohë jetoi në Mitrovicë, ku dhe do të kryej dy klasë të Gjimnazit,jetoi edhe në Prishtinë.Më vonë kreu Medresën e Shkupit.Shumë herët u inkuadrua në lëvizjen e rinisë përparimtare.Më 1935 u regjistrua në fakultetin teknik në Beograd,atje merr pjesë në radhët e demonstratave të studentëve.E harron sëmundjen e vet,(ishte i sëmurë nga turbekulozi) dhe i përkushtohet Luftës Nacional Çlirimtare në Kosovë.Burgoset nga okupatori fashist,për shkak të aktiviteteve revolucionare në Ferizaj.Vdiq në Prishtinë,më 1975. 

Romani autobiografik ”Njerëzit” i Hivzi Sulejmanit u botua në vitin 1961 edhepse ishte gati për shtyp,që nga viti 1951.Romani,është kronikë e një revolucioni,e një jete,e një shoqërie.Trajton dramën e njeriut tonë në përpjekje të vazhdueshme për t’i ruajtur e mbrojtur virtytet,qenien e botës së vet,përpjekjen e njeriut për të mbetur njeri,për ta ndryshuar vetvetën dhe realitetin e kohës.

Romani”Njerëzit” fillon me monologun e Hafizit,heroit kryesor të romanit,me shpalosjen e kujtimeve të fëmijërisë,vazhdon me kohën e shkollimit në Medresën e Shkupit,ku do të lexojë literaturë të ndaluar,dhe, do të bie në kontakt me lëvizjen përparimtare të rinisë.Gjatë asaj kohe, do të dëgjojë për vrasjen e të vëllait,Rizait në Ston të Dalmacisë, ku kishte shkuar të punonte.Dhëmbja për vëllanë e shtyn të marr rrugën e mundimshme për Ston,kur arrin atje viziton varrin e vëllait dhe me zemër të sfilitur, gjurmon rreth vrasjes së tij, për këtë shkak burgoset atje.Në roman,trajtohen rrethana të ndërlikuara historike,padrejtësi të mëdha shoqërore të kohës ndaj shqiptarëve,që shtypeshin,vraheshin e shfrytëzoheshin pa mëshirë,nga nacionalitetet tjera.

Pas kryerjes së Medresës,Hafizi do të punojë një kohë në Mitrovicë,edhe aty do të ballafaqohet me padrejtësinë,me shfrytëzimin e punëtorit shqiptar.Mandej, do të ikë në Beograd,për të studiuar, me veti do të merr nënë Xhemilen dhe vëllanë Azizin.Atje, merr pjesë në demonstratat studentore, dhe, do të përcillet hap pas hapi nga fashistët.Ishte kohë trazire e lufte,por interesat vetanake të popujve grabiqar mbizotëronin,shfaqet ndaj Hafizit mosbesimi, e bashkë me këtë edhe mosbesimi ndaj qenjës sonë kombëtare.Kjo shfaqet në çastet, kur kërkohej bashkim e forcë, për t’u përballuar fortunave të fuqishme të shekujve.

Në qytet bëjnë jetë varfnjakësh,u mungon edhe buka e gojës,por mbi të gjitha, u mungon përkrahja njerëzore.Hafizi punonte në Fabrikën e Aeroplanëve,nxitë e organizon protesten me punëtorët.Përleshet me fashistët dhe detyrohet të ikë edhe nga Beogradi.Me nënë Xhemilen dhe me të vëllanë kthehen në Mitrovicë.Dy vëllezërit lajmërohen në batalionin e vullnetarëve.

Ndodhin padrejtësi të mëdha,ndahen shqiptarët nga të tjerët,i lënë pa armë,ata që kishin armë detyrohen t’i dorëzojnë, i therrin me bajoneta,i hudhin në lumin Sitnicë.Sitnica skuqet me gjak shqiptar,shqiptaret trajtohen, si armiq dhe vriten prapa shpine nga kriminelet çetnik.Një ngjarje të ngjajshme, rrënqethëse na e përshkruan edhe Sulejman Krasniqi në romanin:’’Njeriu dy herë i pushkatuar’’ edhe ky roman autobiografik.

Hafizi ruan armën që kishte dhe bashkë me disa shokë, arrinë të arratiset e të kthehet në Mitrovicë.Ishte i sëmurë,jetonte në skamje të madhe.Hapë një ”Byro Gjenerale”ku në emër të saj, do të punojë për kauzën e madhe kombëtare,shpeshëherë erret e gdhihet në ethet e zjarmisë,sa nga sëmundja,po aq nga dhëmbja për situaten kombëtare,por punën nuk e ndalon.I vëllai,Azizi kalon në rradhët e partizanëve.Bastisjet kaplojnë Mitrovicën,bastiset edhe familja e Hafizit.Ai detyrohet të largohet,kalon në Skënderaj te mësuesi Jahë,ku shpreh shqetësimin e tij për Azizin,atje do të ketë mundësinë të takohet me të,me ndihmen e mësuesit Jahë.

Nga aty do të kalojë nëpër disa qytete të Kosovës,Pejë,Prizeren,ishte shumë i sëmurë,shtegtonte duke harruar veten dhe duke kërkuar sherimin kombëtar.Takohet me shokë shkolle në këto udhëtime.E arrestojnë në Ferizaj,në burg e viziton e ëma, e cila i sjell me vete kujtimet e jetës së tyre skamnore e të nëpërkëmbur.Vuajtjet e nënë Xhemiles janë të tmerrshme,portreti i saj i veçantë është si një obelisk,shkëmb që i qëndron termeteve e fortunave,ku mbesin të skalitura vuajtjet e mundimet e kohërave.

Azizi vritet në luftë,i tradhëtuar nga guerril çetnik të kamufluar si njerëz të Gestaposë .

Lufta përfundon,pritet vënia e themeleve të një shteti të ri,ku do të jetonin të gjithë të lirë e të barabartë,por mu ashtu si në luftë padrejtësitë vazhdojnë.Synimet grabitqare nxjerrin koken hapatas,në dëm të shqiptarëve.Nuk njihet,as mundi,as gjaku,as sakrifica e tyre dhënë LNÇ-së.Mohohet lufta e popullit tonë dhe kontributi që dha ai në të.Një kolonel,shok shkolle,shpreh dyshimin e vet në angazhimin e Hafizit, duke i thënë, se:ka pritur më shumë nga ai.

Hivzi Sulejmani me romanin e tij ‘’Njerëzit’’ na la një dëshmi të ngjarjeve të asaj kohe,të raporteve të shoqërisë së asaj kohe,te padrejtësive të mëdha, që na janë bërë.Proklamimin e rremë, se u fitua lufta, dhe, se popujt do të jetojnë të lirë e të barabartë.

Vepra u ndalua,u pengua dhe për fat të keq,kjo frymë e veçantë e artit,letërsisë u la në harresë.

Esad Mekuli

       Esad Mekuli Esad Mekuli është poeti i parë dhe më i njohur i Kosovës pas Luftës së Dytë Botërore. Ai lindi në Plavë, më 17 dhjetor 1916 dhe vdiq në Prishtinë më 1993. Familja e tij në Plavë kishte ardhë nga Nokshiqi. Babi i Esad Mekulit, … Continue reading

Qerim ARIFI

             Qerim ARIFI U lind në Preshevë-Kosovë Lindore, në vitin 1946. Shkollimin fillor e kreu në Preshevë, kurse shkollën normale dhe Fakultetin Filozofik, drejtimin e gjuhës angleze në Universitetin e Prishtinës. Vdiq në Prishtinë në … Continue reading

Radije HOXHA-“DIJA”,

Radije HOXHA-“DIJA”, E lindur në Shkup. Shkollën fillore dhe të mesme (të mjekësisë, dega infermiere) i kreu në Shkup. Studioi mjekësinë në Universitetin e Prishtinës. Ka diplomuar për Mjekësi Tradicionale Kineze, dega Akupresurë dhe Tui-na masazh “Belladona bimed”, në Shkup. … Continue reading

Rami KAMBERI

       rami

Rami KAMBERI 

(Bord Drejtues Galaktika Poetike “ATUNIS” )

U lindi më vitin 1960 në fshatin Gajre të Tetovës. Shkollën fillore dhe të mesme i kreu në Tetovë. Studimet deridiplomike dhe pasdiplomike i ndoqi në Prishtinë, në Fakultetin e Filologjisë – Dega e Letërsisë dhe Gjuhës Shqipe. Shkruan poezi e prozë dhe, merret me kritikë letrare, publicistikë dhe historiografi.

Jeton dhe vepron në Tetovë.

 Ka botuar:

 • Sy Sharri e Kosovë,
 • A plaket liria,
 • A kanë orë varret,
 • Pikëpamje,
 • Ikona e Kushtrimit të Lirisë etj.

PËR TA KUPTUAR SHQIPËRINË

 

Mësoje gjeografinë e varreve

për ta kuptuar Shqipërinë

 

mësoje gjuhën e durimit

për ta kuptuar Shqipërinë

 

mësoje udhën e lirisë

për ta kuptuar Shqipërinë

 

PËR TY TOKË ARBËRORE

Për ty tokë arbërore

Betohem në Zot e flamur, besa- besë

Ashtin do ta bëjë penë, gjakun ngjyrë, lëkurën fletore

Nuk lejoj dot, të mbetesh pike e pesë.

 

 

 

VARRET FLASIN

 

A kanë orë varret

 

Se po u vonuam

mund të zhbëhet kufiri

 

pas a dot kemi baltë e dhe

tokë e atdhe

 

a kanë orë varret

 

 

DUA TË JETOJ

 

Nëse nuk jam

më zgjoni nga gjumi i vdekjes

 

nuk i ka hije gjumi lirisë

 

Atë ditë kur vjen ajo

Dua të jem zgjuar

 

Edhe i vdekur nëse jam

Më nxirrni gurë kufiri

Të bëhet tokë me shenja

 

Kur të vijë liria

Kur të bashkohet Shqipëria

Fatmire LUMANI

images

Fatmire LUMANI

U lind më vitin 1960 në Ohër. Shkollën fillore e kreu në vendlindje; Gjimnazin në Strugë; Fakultetin Juridik në Universitetin e Prishtinës; Provimin e Jurisprudencës ne Shkup; Magjistroi dhe doktoroi në Universitetin e Tiranës në Fakultetin e Drejtësisë ne drejtimin: E Drejta Publike; Është autore e tre librave shkencorë profesional si dhe 14 publikimeve shkencore të lëmisë juridike. Ne sferën e letërsisë ka botuar pesë romane, tri drama; tri përmbledhje me poezi, një përmbledhje me këngë popullore; dhe një antologji;

 

KUSH VDES NE KËMBË SËRISH MBETET GJALLË

(Adem Jasharit)

Në prag të kullës, n’rrënjë lashtësie

nga dejtë mugullon si bulëz lulegjak

kur t’kafshuan ëndrrën, u bëre himn lirie

se në vend të zemrës të rreh një bajrak.

 

Mbi vetull të stisën ditët pranverore

bozhurët ngjyrë alle, bozhurët purpur

vegimet e bardha, vegimet madhështore

për shqiptari n’parzmë të digjen nur.

 

Ti nuk je feniks, nuk ngrihesh nga hiri

por nga gofi yt që përpëlitet n’shtigje

të lind populli të ngre nga gjiri

n’ballë të Atdheut, flamur mbi pyrgje.

 

Hyre krushk i parë, n’valle gordiane

hyre kryelartë, kryetrim Adem

rrapëllyen grykat, ortekët me rragame

kur për dasëm t’kuqe, klithe si zgalem.

 

Nga plaga e kohës, shpirti t’hidhet n’sulm

rilind zemereshtër, ushton si stuhi

me këngë lirie turravrap si plumb

mbi hordhitë e stepeve mbjell lemeri.

 

 

 

Njëqind jetë t’i kishe, njëqind do t’i falje

bëhesh hetakomb në festën për liri

nga një grusht dheu, tokë kosovare

shpërthen nga çdo grimcë, bjeshkë rritesh Ti.

 

Me rrezet e stinëve ngjitesh në zenit

se yjet e Drenicës të derdhen mbi ballë

muzgjet e përgjakur t’japin jetë e shpirt

kush vdes në këmbë, sërisht mbetet gjallë.

 

 

 

 

ANKTHI I FLAMURIT

 

Heu burra të dheut, heu

pa më thoni more

ç’ne unë në fund të arkës

i harruar nëpër stinë

i paluar si qefin?!

 

Trupin e copëtuar

kthetrat ligjore ma thumbojnë

shkabën ma çjerin

myshqe me ndukin

mola me zhvasin

sytë po m’i nxjerrin.

 

Pa, më thoni more

ç’ne i gjallë i balsamosur

gjysëm i varrosur?!

 

Ndonëse i shtrirë në sarkofag

ëndrrën e kam të lirë

mbi flatra shpresash

mbi kulla guri

fërfëlloj lirisht

vallëzoj si valëdrini

tundem shqiptarisht.

 

E ia marr këngës me iso

një me çifteli

në ball më mban nj’ai trim

që digjet për liri.

 

Dhe ndër flakërime

ndizem, bëhem prush

pastaj marr përçart

pastaj bie n’kllapi:

-Pse moj dora ime

nuk shtrëngohesh grusht?!

 

Seç më flet kjo zemër

nga gjiri i hapur varr

ma ngre dheu përpjetë

trupin tim të ndarë.

 

As në ferr

as në parajsë

gjykohem në pugator

pres në ankth të dëgjoj

një vendim legal

që këtej të dal:

-Në emër të popullit

Bashkim Kombetar.

 

nga Rami Kamberi

Fadil Bekteshi

Fadil Bekteshi

Fadil Bekteshi u lind në fshatin Muhoc të komunës së Bujanocit në Kosovën Lindore në vitin 1955. Familja e tij në vitin 1960 u shpërngul nga ky fshat dhe u vendos në fshatin Llopat të komunës së Kumanovës, në Maqedoni. Shkollën fillore e kreu në Llopat dhe Kumanovë, të mesmen në Kumanovë ndërsa Fakultetin filologjik, dega për letërsi shqipe e kreu në Prishtinë. Punoi në Televizionin e Prishtinës në redaksinë për fëmijë, e pastaj në Shkup redaktoi revistat për fëmijë. Prej vitit 1992 u kthye në Kumanovë ku udhëhoqi vite me radhë Klubin e Shkrimtarëve Shqiptar të Kumanovës “Jehona e Karadakut”. Po aty themeloi Manifestimin kulturor-letrar “Takimet Poetike të Karadakut”, u morr me botimin e librave si dhe themeloi e redaktoi revistën e parë të pavarur kulturore në Maqedoni – “Doruntina”. Degdisjet e tij nëpër këto qytete për të punuar i bëri për t’i bishtnuar pushtetit të atëhershëm, i cili përcillte veprimtarinë patriotike të tij dhe të motrës së tij. Me shkrime ka filluar të merret që nga shkolla fillore. Vdiq në fshatin Llopat, në vitin 1998.

Titujt e veprave:

-Baloni-1981

-Udhëtimet nëpër skëterrë-1993

-Na ishte njëherë një gjeneral-1995

-Filxhani i dashurisë–1995

 

PO NA I KTHEJNЁ AZILANTЁT

1.

Ju që ikët ia mbathët

Azilantë

Nga Atdheu

 

Ju që ikët ia mbathët

Azilantë

Nga Dashuria

Ju që ikët ia mbathët

Azilantё

Nga Bukuria

Ju që ikët ia mbathët

Azilantё

Ç’ju lulëzoka n’ballë Shëmtia!…

Mërgatë qyqesh

N’tepsi mëshire

Ëndërruat t’ju gatuhet Liria!

 

 

 

 

 

2.

Ju që ikët

Ia mbathët

Ilegal

Me Mafi

Nëpër Det

N’Itali

Malkufijve

Mbi Çeki

Me t’Greqisë

T’Serbisë hafi

Turistiket Agjenci…

 

Nga Tokë e huaj

Rraus Azilantë

Ç’po ju përzënë me prapëtira…

 

E lumja bashkë Italia, Gjermania!

E mjera ndarëKosova, Shqipëria!

 

3.

Nga ç’ju pa Ekzodoadё, e ndeju nga afria

Azem Shkrelit bre iu ngri Gjaku!…

N’Rugovë e Mirditë piskamë dhe Krenaria

Azem Shkrelit – o i plasi Zemra!

Edhe n’pёrtejvarr,

O Azem,

Me kushtrimin tënd Poezia!

nga Rami Kamberi

Iljaz OSMANI

 Iljaz  OSMANI Ilijas Osmani lindi në Shipkovicë, në vitin 1954, është një shkrimtar shqiptar. Shkollimin fillestar dhe atë të mesmin, i kreu në vendlindje dhe Tetovë, Akademinë Pedagogjike në Shkup, ndërsa Fakultetin Filologjik (Katedrën e Gjuhës dhe Letërsisë Shqiptare), në kuadrin e Universitetit të Kosovës, … Continue reading

Daim ILJAZI

Daim ILJAZI U lind më vitin 1954, në fshatin Zhelinë-Tetovë dhe diplomoi në Universitetin e Zagrebit-Arkeologji dhe Gjuhë Frënge në vitin 1979. Më se dy dekada punoi profesor në shkolla të mesme në Tetovë. Daim Iljazi është diplomat i karrierës. … Continue reading

Ejup Ajdini

Ejup AJDINI U lind më 14 shkurt 1954 në Shipkovicë të Tetovës. Shkollën fillore e kreu në vendlindje. Gjimnazin në Tetovë, kurse Fakultetin për Letërsi dhe Gjuhë Shqipe në Prishtinë, më 1979. Studimet pasuniversitare i kreu në Institutin e Gjuhës … Continue reading

HET BALKAN’S KAFEE

  BEGZAD BALIU HET BALKAN’S KAFEE ( AANWIJZINGEN VOOR HET EUROPEES THEATER ) (Drama) Vertaler: Vehbi Zabeli. Vertaald in 2007, Goes, Nederland. v.zabeli@kpnplanet.nl SPELERS: PRINSEN UIT ALLE BALKAN LANDEN ZEVEN AMBASSADEURS UIT EUROPESE LANDEN EN AMERIKA. REGISSEUR. KOMMISSIE VOORZITTER PUBLIEK … Continue reading

Murtezan ARIFI

Murtezan ARIFI

 

U shfaq në letrat shqipe që herët, duke i mbjellë poezitë e tij nëpër revistat dhe gazetat e hapësirës sonë, por, në fillim të viteve të nëntëdhjeta do të jetë edhe më aktiv veçmas në fushën e poezisë dhe, si dëshmi kohe arriti që më 1997 poezitë e tij t’i bashkoj në një libër me titull “LULET E ACARRIT” dhe, më 2001 në librin “SYRI I ZEMRËS”, që dëshmojnë se poeti kishte pamje dhe formë të opusit lirik dhe ishte i lidhur ngushtë me rrënjët e gjakut – kombit.

E veçanta e poetit është se: po që se lexohet poezia në tërësi dhe me syrin e kritikës, atëherë lirshëm mund të thuhet se: poeti apo më mirë thënë ngulmësija e tij në kërkim kombëtares, në fushën historike, dhe të kohës, arriti të kurorëzohet me qëllimin e kërkuar në kuptim të sistemit dhe të menduarit dhe të realizuarit të poezisë.

BARKA YJORE

Ajo barkë me vesë yjesh!…

Atë plak të urtë mban i bukuri Hy.

 

Dragonjt me flatra të bardha

luajnë mwe vetëtima

 

Ti vjen në ëndrrën time

në ato maja nga lundron

barka yjore

 

Marigonë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DERVENDI*

Kjo derë e madhe. Kudo dragonj

 

Ja kuçedra

E shtrirë për dhe.

 

Shtojzovallet kërcejnë

me lule erëmbla.

 

Mbi lëkurën e kuçedrës

Së mbushur me kashtë

Përmjerrin kalamajt

e ëndrrave

 

*Krahinë në mes të tetovës e Shkupit e banuar me shqiptarë.

NË TOKËN E LULEVE TË GJAKUT

Ora e lidhur me zinxhir

E copa mitesh

Të shkelura kudo…

 

Atje një valle e bardhë.

 

Ja, vragët e Prometeut kullojnë

lule gjaku

nga copa mitesh mbijnë ato lule

kuq e zi.

 

nga Rami Kamberi

Nuri KOLECI

      Nuri KOLECI I lindur më vitin 1949 në fshatin kufitar Sollokiq në afërsi të Dibrës. Shkollën fillore në Dibër ndërsa të mesmen (normalen) në Gostivar. Studimet e larta në Prishtinë në Fakultetin Filozofik-dega e Gjuhës dhe e … Continue reading

Flori Bruqi

flori

         Flori Bruqi

http://floripress.blogspot.be/

Flori Bruqi lindi më 29 qershor të vitit 1952 në Isniq të DeçanitKosovë.

Studimet e Defektologjisë i kreu në Universitetin e Beogradit, ndërsa ato postdiplomike (Magjistraturë) në Universitetin e Prishtinës – në Fakultetin e Kulturës Fizike dhe Sportit (2004). Bashkëpunoi më shtypin e përditshëm e periodik të vendit dhe të jashtëm që nga viti 1974 e deri me tash (“Bota e re” – Prishtinë, ”Rilindja” – Prishtinë, “Danas” – Zagreb, ”Dello” – Lubjanë, ”Dnevnik” – Lubjanë, “Veqer” – Maribor, ”Le Mond”, ”Corriera della Sera” etj).

Është anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës (2000).

Është menaxher i kompanisë “Flomed” nga Prishtina dhe menaxher gjeneral për Kosovë në distribucion të preparateve farmaceutike të “Schulke-Mayr-”it të Gjermanisë dhe “Borer Chemie AG“ të Zvicres.

Flori Bruqi, mbrojti punimin e magjistraturës më titull ”Dallimet në disa ndryshore fiziologjike ndërmjet studentëve sportistë dhe jo sportistë, para dhe pas vrapimit 400 metra para komisionit shkencor – të Fakultetit të Kulturës Fizike dhe Sportit në Prishtinë, në përbërje – Prof. Dr. sc . Hasim Rushiti, kryetar, Prof. Dr. Hysni Daka, mentor, Prof. Dr. sc. Mustafë Aliu, anëtarë.

Magjistri i tashëm i shkencës së “Fiziologjisë kineziologjike”, Flori Bruqi ka zbatuar një metodologji të avancuar shkencore gjatë këtij hulumtimi të tij në 22 parametra morfologjikë-fiziologjikë duke përdorur kriteret e avancuara të “Programit biologjikë ndërkombëtar” të Weiner-it dhe Louri-esë ; “Praktikumin e antropologjisë biologjike” të Buzin-ës më bashkëpunëtorë ; ”Parktikumin e fiziologjisë sportive”, të Heimer-it më bashkëpunëtorë ; ”Udhëzuesit Kombëtarë të Asociacionit Shëndetësor Amerikan” etj.

Punimi i magjistraturës të Flori Bruqit, është vlerësuar lartë nga komisioni shkencorë dhe i cili ka shfrytëzuar burime më të reja të literaturës (citon 49 referenca librash më të rinj nga kjo lëmi shkencore) si dhe ka përdorur 17 web-adresa portale relevante që merren më këto hulumtime të “Fiziologjisë kineziologjike” botërore.

Veprat

 

f 5

 

 

f 1   f 2    f6

Deri më tash ka botuar këta libra :

 1. Zjarri i diellit, poezi, Prishtinë, 1995.
 2. Ndërgjegjja, roman, Prishtinë, 1995.
 3. Vrasësit e liridonëve, roman, Prishtinë, Tiranë, 1996.
 4. Ringjallja, roman, Tiranë, Prishtinë, 1996.
 5. Gjarpërinjtë e pallatit, roman, Tiranë, Prishtinë, 1996.
 6. Dorëzeza, roman, Tiranë, Prishtinë, 1997.
 7. Tokë e djegur, roman, Shkodër, Tiranë, Prishtinë, 1998.
 8. Burri dhe gruaja, libër shkencor, Tiranë, Prishtinë, 2000.
 9. Pallati i akereonit, roman, Tiranë, Prishtinë, New York, 2000.
 10. Vademecum DDD, libër shkencor, Prishtinë, 2002.
 11. Struktura faktoriale e dimensioneve antropometrike dhe fiziologjike, Prishtinë, 2004.
 12. Ndikimi i sportit në personalitetin e njeriut, libër shkencor, Prishtinë,2004.
 13. Delinkuenca e të miturve dhe ushtrimet fizike, Prishtinë, 2004.
 14. Vademecum për preparate higjenike të “Schulke – Mayr”– it, libër shkencor, Prishtinë, 2004.
 15. Dallimet në disa ndryshore fiziologjike ndërmjet studentëve sportistë dhe jo sportistë para dhe pas vrapimit 400 metra (Punim magjistrature, Prishtinë 2005).
 16. Antropometri-Jakov Milaj “Raca shqiptare”, recension i zgjëruar i botuar në Floart, 2005.
 17. Si ta njofim internetin, Flomed, tetor-2005.
 18. Sëmundjet infektive seksuale, Floart, tetor-2005.
 19. Udhëzues i shkurtër i preparative dezinfektuese, Flomed, 2006.
 20. Merruni me sport dhe ushtrime fizike për t’u relaksuar, Floart, janar 2006.
 21. Kosova nuk është i berzë e zezë, Floart, dhjetor 2005.
 22. Fshehtësitë dhe të vërtetat për virusin avian’, Flomed, 2005.
 23. THE ECONOMIC ASPECTS OF SPORTS RECREATION AND HEALTH, Sport ritmi-zemrës, janar 2006, etj.
 24. DETERMINANTAT SOCIO-PSIKOLOGJIKE TË USHTRIMIT FIZIK (Hulumtim socio-psiko–kineziologjikë më studentët e Universitetit të Prishtinës), Flomed, 2006.
 25. Guxim shqiptar, Prishtinë, 2008.

Ka botuar 21 fejtone publicistiko-shkëncore në gazetën “Rilindja” të Prishtinës, në përiudhën 1974-1982., si dhe mija punime në shumë web faqe interneti (2003-2008).

REMITANCAT MILIONA DOLLARËSHE PËRBALLË POLITIKËS ETNOCENTRISTE

Intervistë ekskluzive për “Zhurnal Plus” me Bilall Kasamin, doktor i shkencave ekonomike dhe ligjërues në International Balkan University

 

REMITANCAT MILIONA DOLLARËSHE PËRBALLË POLITIKËS ETNOCENTRISTE 

 

Foto 2

 

“Zhurnal Plus”: Pse u përcaktuat që t`i studioni dhe ta mbroni tezën e doktoraturës për remitancat?

 

Bilall Kasami: Problematika e remitancave, këtu në Maqedoni, është njëra ndër çështjet më pak të diskutuara edhe pse paraqet shtyllën kryesore të ekonomisë së vendit dhe burimin kryesor të mirëqenies së qytetarëve të Maqedonisë. Arsyeja e dytë, që në mënyrë më serioze t`i qasem kësaj problematike ka qenë ajo e bazuar në njohuritë paraprake që i kisha, se pjesa dominante e këtyre prurjeve vinin nga mërgata shqiptare. Si të thuash, kjo ishte një motiv i dyfishtë që të arrij të tregoj sesa të rëndësishme janë remitancat për ekonominë e vendit dhe pozicionin e komunitetit shqiptar përballë remitancave.

 

“Zhurnal Plus”: Çka janë remitancat?

 

Bilall Kasami: Bazuar në definicionet që jepen nga institucionet financiare ndërkombëtare si BB (Banka Botërore) dhe FMN (Fondi Monetar Ndërkombëtar) remitancat paraqesin totalin e dërgesave në para apo produkte të tjera pa kompensim në vendin e tyre amë, nga punëtorët të cilët janë të angazhuar me punë të përkohshme apo të përhershme jashtë vendit të tyre amë.

foto 3

“Zhurnal Plus”: Sa janë të rëndësishme remitancat për një shtet?

 

Bilall Kasami: Fluksi i remitancave është i rëndësishëm për zhvillim të qëndrueshëm të pothuajse të gjitha ekonomive në zhvillim dhe në veçanti për ruajtjen e stabilitetit social të këtyre vendeve. Nëse futemi në një analizë më të detajuar, do të shohim se për disa vende fluksi i remitancave për vitin që lamë pas paraqet gati gjysmën e Produktit të Brendshëm Bruto (Taxhikistani 47% e PBB) apo më shumë se çereku i Produktit të Brendshëm Bruto (Liberia 31% e PBB, Kirgistani 29% e PBB dhe Lesoto 27 % e PBB). Nëse e analizojmë totalin e remitancave të pranuar për po të njëjtin vit, në krye të listës gjendet pa konkurrencë India me 70 miliardë dollarë duke u pasuar nga Kina me 66 miliardë dollarë amerikan.

 

foto 4

“Zhurnal Plus”: Rëndësia e remitancave në nivel global?

 

Bilall Kasami: Rëndësia e remitancave mund të shihet edhe nga vet madhësia e fluksit të remitancave për vendet në zhvillim, fluks ky që në vitin 2012 tejkalon totalin e 400 miliardë dollarëve amerikan bazuar në të dhënat e Bankës Botërore. Nëse bëjmë një analizë rajonale do të shohim se ndër rajonet e vendeve në zhvillim, Azia Jugore dhe Lindja e Mesme bashkë me Afrikën e Veriut kanë rritjen më të madhe të fluksit të remitancave të pranuara vitin e kaluar. Fluksi i remitancave në Amerikën Latine dhe Karaibe është mbështetur nga një ekonomi që po shërohet dhe e moderuar nga përmirësimi i tregut të punës në SHBA, por u moderua edhe nga një ekonomi e dobët europiane. Vendet në Bashkësinë e Shteteve të Pavarura,  fqinje të Rusisë kanë përfituar edhe nga një ekonomi ruse në lulëzim e diktuar nga çmimet e larta të naftës. Evropa Lindore dhe vendet e Azisë Qendrore që dërgojnë emigrantët në Evropën Perëndimore kanë pasur flukse të pakta remitancash për shkak të  tregjeve të dobëta të punës në vendet e destinacionit.

 

“Zhurnal Plus”: Po në nivel rajonal?

 

Bilall Kasami: Për rëndësinë e remitancave për vendet balkanike flet vetë tabela e mëposhtëme ku mund të shohim se në vitin 2010 prurjet nga remitancat në 7 vendet e Ballkanit kalojnë  shifrën marramendëse prej 14 miliardë dollarë amerikan. Dhe nëse këtë fluks të remitancave e analizojmë në raport me numrin e përgjithshëm të popullsisë së këtyre vendeve, na del shifra prej 489 dollarë amerikan për kokë banori. Këto shifra, rajonin e Ballkanit e vendosin lartë në listën e regjioneve pranuese të remitancave në nivel global.

 

Viti 2010
Popullsia
(Milion)
Remitancat
(Miliard $)
Remitancat për kokë banori në $
Maqedonia
2,0
1,949
974
Serbia
7,3
5,406
740
Bosna dhe Herceg.
3,8
2,228
586
Shqipëria
3,2
1,285
402
Kosova
1,8
0,700
389
Kroacia
4,4
1,545
351
Bullgaria
7,6
1,602
211
Totali
30,1
14,715
489

 

 

“Zhurnal Plus”: Maqedonia në raport me remitancat?

 

Bilall Kasami: Prurjet e remitancave kanë një domethënie jetike për Maqedoninë. Nëse i analizojmë të dhënat e Bankës Qendrore të Maqedonisë, të prezantuara në tabelën e mëposhtme, do të shomim se këto 6 vitet e fundit kemi një rritje permanente të këtyre prurjeve edhe pse shtetet ku janë përkohësisht të vendosur mërgimtarët tanë ballafoqohen më një recesion të vazhdueshm. Remitancat në Maqedoni kulminacionin e tyre e arritën në vitin 2011 kur vlera e tyre ishte pothuajse 2 miliardë dollarë amerikan. Edhe indikatori i remitencave për krye banori, që për vitin 2010 është 974 dollarë amerikan, Maqedoninë e vendos në krye të listës së vendeve ballkanike dhe që paraqet gati dyfishin e mesatares së këtyre vendeve. Nëse e llogarisim totalin e prurjeve nga remitancat për këto 6 vitet e fundit na del një shifër prej 8,2 miliardë dollarë amerikan dhe që është më shumë se Produkti i Brendshëm Bruto i Maqedonisë për vitin 2007 (7,85 miliardë dollarë amerikan).

 

Viti
Remitancat(Milion $)
Remitancat për krye banori
(regjistrimi i vitit 2002 =2.022.547 banorë)
2006
1.158
573
2007
1.333
659
2008
1.450
717
2009
1.549
766
2010
1.969
974
2011
1.977
977

 

 

“Zhurnal Plus”: Në çfarë përfundimesh më të rëndësishme keni ardhur me studimin Tuaj për remitancat?

 

Bilall Kasami:Punimi i doktoraturës më së shumti ka qenë i orientur në gjetjen e alternativave se si këto prurje kaq të rëndësishme për Maqedoninë të orientohen në projekte rentabile dhe që do të ishin në funksion të rritjes ekonomike të vendit. Në kuadër të temës në fjalë janë ofruar shumë mundësi se si këto mjete të futen në shërbim të ngritjes së mirëqenies së qytetarëve të Maqedonisë. Duke pasur parasysh faktin se deri tani roli i shtetit dhe institucioneve përkatëse ka qenë minimal në orientimin e këtyre resurseve për projekte investuese, sot ne ballafaqohemi me një pradoks që edhe pse në Maqedoni në nivel vjetor futen miliarda dollarë amerikan përmes remitancave, ekonomia e Maqedonisë është ndër ekonomitë më të pazhvilluara të rajonit. Pas një analize më serioze të situatës në terren, në punimim në fjalë erdha në përfundim se në mënyrë dominante këto mjete shkojnë për konsum të gjerë (shtëpi, vetura luksoze dhe  dasma holivudiane) si dhe për plotësimin e nevojave minimale të anëtarëve të familjes që jetojnë në Maqedoni. Shumë të paktë janë shembujt e mërgimtarëve tanë të cilët janë kthyer dhe i kanë investuar paratë e fituara në kurbet për hapjen e ndonjë biznesi në Maqedoni.

 

foto 5

“Zhurnal Plus”: A mund të na sillni disa statistika më konkrete për remitancat e diasporës shqiptare të Maqedonisë!

 

Bilall Kasami:Diaspora shqiptare është elementi i vetëm falë të cilit Maqedonia eksiston sot si shtet. Kjo nuk është fare e ekzagjeruar po të meren parasysh faktet në rafshim makroekonomik. Nëse e shikojmë bilancin pagesor të Maqedonisë këto dhjetë vitet e fundit, do të shohim se në vazhdimësi dërgesat e mërgimtarëve apo remitancat paraqesin mbi 1/3 e të ardhurave nga eksporti. Dhe këto në numra paraqesin jo më pak se një miliard dollarë amerikan në nivel vjetor. Poashtu edhe në rafshin mikroekonomik situata reflekton e njëjtë. Bizneset në Maqedoni, në mënyrë të drejtëpërdrejt ato shqiptare të Maqedonisë Veri-Perëndimore dhe në mënyrë indirekte edhe ato maqedone të pjesëve tjera të vendit, varen nga fuqia blerëse e konsumatorëve të vendit që në mënyrë absolute janë nën varshmërinë e remitancave. Dhe po të bëhet një skenim më i thellë i situatës shumë lehtë mund të konstatohet se pjesa dërrmuese e dërgesave të mërgimtarëve për në Maqedoni prejardhjen e kanë nga mërgata shqiptare.

 

“Zhurnal Plus”: Sa është mirënjohëse Maqedonia ndaj atyre që sjellin kaq shumë të hyra në buxhetin e këtij shteti, si u kundërpërgjigjet, sa lehtësime u krijon për të investuar në vendlindje?

 

Bilall Kasami:Një pjesë të përgjigjes së kësaj pyetjeje veçse e elaborova më lartë. Këtu do të shtojë edhe atë se, fatkeqësisht, edhe pse pushteti ku bëjnë pjesë edhe shqiptrarët në mënyrë deklarative promovon vendin para investitorëve të jashtëm, kur janë në pyetje mërgimtarët shqiptrarë qasja është krejtë e kundërt. Fytyrën e vërtet të pushtetit ndaj mërgimtarëve shqiptarë e tregoi vetë numri një i ekzekutivit, i cili në vazhdimësi nëpër tubimet parazgjedhore për dy qytetet prej ku vijnë pjesa më e madhe e mërgatës shqiptare, deklaroi se “ata dëshirojnë që me qytetarë që kanë mërguar para 10, 20 deri dhe 30 viteve të na marrin këto qytete”. Shtrohet pyetja se kush janë ata? A janë ata të cilët sjellin miliarda dollarë në Maqedoni? A janë ata, pa dërgesat e të cilëve Maqedonia do të kishte bankrotuar qëmoti? Pra, këtu mendoj se gjithçka më është e qartë, se nga politika e tillë e dyfyshtë e pushtetit ndaj shqiptarëve në përgjithësi dhe ndaj mërgatës shqiptare në veçanti, shtetin e ka prurë buzë greminës. Për të treguar se vërtet pushteti ka qasje serioze dhe vizionare për fatin e shtetit, mendoj se vetë numri një i qeverisë do to duhej që në rastin e këtyre dy qyteteve të insistonte dhe propozonte që bartësit e pushtetit lokal të vijnë nga diaspora shqiptare. Ky do të ishte një sinjal i fortë për mërgimtarët tanë që të kthehen dhe kursimet e tyre t`i investojnë për ngritjen e mirëqenies ekonomike të të gjithë qytetarëve të Maqedonisë.

 

“Zhurnal Plus”: Kur ka kaq shumë të hyra, si e shpjegoni agoninë ekonomike që mbretëron në këtë shtet?

 

Bilall Kasami: Kjo nga shkaku se shteti ka një qasje të mbrapshtë ndaj mërgatës shqiptare. Qasje kjo që shihet gjithandej që nga trajtimi i mëgimtarëve në kufi nga ana e doganave dhe policisë e deri në trajtimin e investimeve të mundshme që vijnë nga mërgata shqiptrare. Në favor të këtij konstatimi është fakti se sot pjesa më e madhe e kapaciteteve shqiptare që kanë arritur të zhvillohen si kapacitete të një rëndësie nacionale për Maqedonin janë investime të mërgimtarëve tanë (RENOVA, VEZË SHARRI e shunë të tjera. Ky kapital i investuar nga këta mërgimtarë është shumë pak po të krahasohej me miliardat e dollarëve që hyjnë çdo vit në Maqedoni. Fatkeqësisht, shembujt e mërgimtarëve tanë, investimet e të cilëve kanë arritur të mbijetojnë në Maqedoni, janë shumë të paktë në raport me tentimet e pasuksesshme të qindra e qindra të tjerëve. Dhe mu këtu qëndron edhe problemi. Shteti në Maqedoni deri sot ka pasur rolin e penguesit dhe jo të stimuluesit për investime produktive të remitancave.

 

 

“Zhurnal Plus”: Nëpërmjet punimit tuaj çfarë rrugëzgjidhjesh dhe propozimesh keni sjellë për shfrytëzimin e remitancave në funksion të zhvillimit ekonomik dhe përmirësimit të mirëqenies së qytetarëve?

 

Bilall Kasami: Mendoj se thelbësore është që njëherë e përgjithmonë pushteti duhet të ndryshojë qasjen ndaj shqiptarëve në përgjithësi dhe mërgatës shqiptare në veçanti. Dhe kur të ndodh kjo, zgjidhja është shumë e thjeshtë. Nevojitet vetëm një qasje sistemore përmes një strategjie shtetërore që këto prurje të orientohen në funksion të ngritjes së mirëqenies së qytetarëve të Maqedonisë. Mendoj se, jo vetëm punimi im, por kohët e fundit ka edhe punime të tjera që e trajtojnë problematikën e remitancave, do të ishin një bazë e shëndoshë për përgatitjen e një strategjie të tillë gjithpërfshirëse për shfrytëzimin e tyre në projekte produktive ekonomike. Duke mos dashur t`i lodh më shumë lexuesit, do të japë vetëm një shembull se si do të ishte mirë që shteti t`i përkrah mërgimtarët tanë që kursimet e tyre në kurbet t`i investojnë në projekte produktive në Maqedoni. Kjo më së miri do të bëhej përmes themelimit të të ashtuquajturve Inkubatorë Ekonomik. Roli i këtyre inkubatorëve ekonomik do të ishte që në një periudhë prej jo më shumë se 5 vjet t`i përkrah mërgimtarët tanë që nga fillimi i biznesit të tyre, ku nënkuptoj përkrahjen që nga përgatitja e planeve të biznesit e deri sa këto biznese të jenë të gatshëm që të dalin nga inkubatori dhe në mënyrë të suksesshme të ballafaqohen me realitetin ekonomik të Maqedonisë. Përmes këtyre inkubatorëve ekonomik, shteti në mënyrë të drejtpërdrejt do të eliminonte pengesën e vetme që unë e shoh për sa i përket faktit se përse mërgimtarët tanë nuk investojnë në Maqedoni. Ata, jo se nuk kanë ide, jo se nuk disponojnë me kursime të bollshme për të investuar, jo se nuk dinë se si ta implementojnë idenë e tyre, por problemi i vetëm është ballafaqimi me aparatin shtetëror, i cili për ata, fatkeqësisht, është dezinkurajues dhe dëshpërues. Edhe sot e kësaj dite mentaliteti shoqëror këtu në Maqedoni bënë që mërgimtarët t`i shohim si pula që bëjnë vezë të arta. Dhe kjo është në veçanti e theksuar kur ndonjë funskionar shtetëror apo edhe ndonjë administrator i thjeshtë ka përballë ndonjë mërgimtarë të interesuar për të investuar në Maqedoni.

 

PS: Në këtë intervistë janë shfrytëzuar të dhëna që janë marrë nga faqet zyrtare të Fondit Monetar Ndërkombëtar, Bankës Botërore, Bankës Qendrore të Maqedonisë dhe Ministrisë së Financave të Maqedonisë.

 

Intervistoi: E. Neziri

logo ATUNIS 1
         Galaktika Poetike “ATUNIS”
         Poetry of Galaxy “ATUNIS”
DeklaratëPas konsultimeve të gjëra të anëtarëve të Bordit Drejtues, u arrit në konkluzionin e Përgjithshëm se sot në dt 25.03.2013, shpallet shpërbërja e Lidhjes Internacional “Pegasi” Albania dhe bëhet riorganizimi i saj nën logon Galaktika Poetike “ATUNIS”.

Bordi i ri Drejtues i Galaktika Poetike ” ATUNIS” përbëhet nga anëtarët:Hasije Selishta Kryeziu WPS (Prishtinë)
Agron Shele IWA-WPS (Belgjikë)
Raimonda Moisiu IWA (USA)
Peter Tase (USA)
Silvana Berki (Finlandë)
Ariadna Sayer WORLS Poetry (USA – Kanada)
Dr. Ashok Chakravarthy (Indi)
Gunsel Djemal, Agonia.net (Angli)
Enertin Dheskali (Fier – Abania)
Nelton Bereti (Tiranë – Albania)
Sinan Vaka (Itali)
Dr. Eftichia Kapardeli (Greqi)
Klarita Selmani (Kretë – Greqi)
Shefqete Goslaci (Prishtinë – Kosovë)
Lumo Kolleshi (Përmet – Shqipëri)
Rami Kamaberi (Maqedoni)
Anton Gojçaj (Mali zi)
Bilall Maliqi (Preshevë)
Nehat Hoxha (Prishtinë – Kosovë)
But Jaku (Prishtinë – Kosovë)

Galaktika Poetike ”ATUNIS”, del me moton e formimit koncept të një ARTI bashkëkohor, universal të pakufizuar.
“ATUNIS” është lidhje shkrimtarësh, poetësh e piktorësh, e cila afron risi krijuese me kombësi të ndryshme, por me bazë shpirtërore të gjerë arti, për të ndihmuar përcjelljen e artit në të gjitha format etike-kulturore-shoqërore. Respekti i diversitetit dhe kulturave të ndryshme formon një frymë të lirë letrare komunikimi midis autorëve dhe me identitet të plotë letrar global. Ky është qëllimi i “ATUNIS”, një fllad muzash që qarkullon në brendësinë e një galaktike letrare globale, ku “ATUNIS” ka për lajmotiv artin në shërbim të zhvillimit, emancipimit, drejtësisë hyjnore dhe respektit njerëzor. Atunisët i bashkon forca shpirtërore e përbashkët letrare, i përshkron ndjenja e thellë për estetikën, i motivon karakteri krijues esencial dhe ringritja e vlerave kulturore shqiptare në shkallën më të civilizuar ndërkombëtare.

-Bordi ben vendosjen e kritereve te anëtarësimit sipas statusit dhe programit me të ri , i cili respekton kredibilitetin e veprës së krijuesit dhe mbrojtjes së saj!

-Legalizimin e saj me të njëjtin emër në Tiranë, Prishtinë, Bruksel dhe Uashigton!

-Hapjen e faqeve zyrtare : Galaktika Poetike “ATUNIS”

-Krijimin e forumit: http://atunis.forumotion.com/

-Organizimin e Çmimit vjetor “Frang Bardhi”

-Publikimin e Revistës online “ATUNIS”

-Publikimin e përvitshëm të Antologjisë Poetike Ndërkombëtare “ATUNIS”

-Arshivimi i të gjitha materialeve letrare (Simpoziume, Kongres etj), si pjesë e kontributut të autorëve kombëtarë dhe Ndërkombëtarë në shërbim të Kulturës Letrare  Shqiptare.

Agim Vinca

140px-Foto_agim_vinca

      Agim Vinca

Agim Vinca lindi më 22 maj 1947 në Veleshtë të Strugës (Maqedoni). Shkollën fillore e kreu në vendlindje, ndërsa të mesmen në Strugë. Studimet për gjuhë dhe letërsi shqipe i kreu në vitin 1970, në Fakultetin Filozofik të Universitetit të Prishtinës., ku edhe magjistroi dhe doktoroi. Është profesor ordinar në Fakultetin e Filologjisë të Universitetit të Prishtinës, ku ligjëron Letërsinë e sotme shqipe.

Agim Vinca është njëri nga poetët e njohur bashkëkohorë shqiptarë dhe njëri ndër studiuesit më të dalluar të letërsisë shqipe. Agim Vinca merret edhe me përkthime letrare. Jeton dhe punon në Prishtinë.

Tituj të veprave

ag 1    ag 2

 

ag 3     ag 4

 

ag 5ag 6                 ag 7

 • Feniksi (poezi, 1972)
 • Bregu i mallit (poezi, 1975)
 • Në vend të biografisë (poezi, 1977)
 • Aspekte të kritikës sonë (studim, 1977)
 • Qasje (kritikë, 1980)
 • Buzëdrinas (poezi, 1981)
 • Struktura e zhvillimit të poezisë së sotme shqipe (1945-1980) (monografi historiko-letrare, 1985)
 • Iz savremene albanske poezije u Jugoslaviji (antologji, Sarajevë, 1985)
 • Arna dhe ëndrra (poezi, 1987)
 • Orët e poezisë (kritikë letrare, 1990)
 • Populli i pandalur (publicistikë, 1992)
 • Alternativa letrare shqiptare (kritikë letrare, 1995)
 • Kohë e keqe për lirikën (poezi, 1997)
 • Shqiptarët mes mitit dhe realitetit (publicistikë, 1997)
 • Dri’ (poezi, përzgjedhje, Tiranë, 1999)
 • Sonet i vetmuar (poezi të vjetra dhe të reja, 2001)
 • Kurs i teorive letrare. Prej antikës deri te postmodernizmi (libër teorik, 2002)
 • Panteoni i ideve letrare (libër teorik, 2003)
 • Fije të pakëputura (sprova letrare dhe kulturore, 2004)
 • Kënga e hapur (antologji e komentuar, 2005)
 • Psalmet e rrënjës (poezi, 2007)
 • Psalmet e rrënjës (poezi, 2007)
 • (Po)etika e fjalës, (publicistikë, 2010)
 • Arti i reagimit (publicistikë, 2011)

 

TROKITJE

Tearca, Tanusha, Tetova

Trandshëm trokasin te porta.

Njerëz, vini dorën në zemër

Zemra fillon tek aorta

GRYKË E KAÇANIKUT MBULUAR ME BORË

Grykë e Kaçanikut mbuluar me borë

Lepenci zvarritet si gjarpër i hollë.

Rrugës patrullojnë uniforma blu,

Me helmetë në sy e helm gjithashtu.

Shtëpizat në shpat pa fjolla tymi,

As borë e bardhë s’e fsheh dot krimin.

Grykë e Kaçanikut mbuluar me borë,

Lart bjeshkës së sharrtë sogjon

një grykëhollë.

 

 

 

 

 

PSALM PËR JUSUF GËRVALLËN

Qiellit të vrugët të Kosovës

Me shenjën e shenjtë në krye

Fluturon kanjushë e verdhë

Fluturon e s’bie!

MORA RRUGËN PËR QAFËTHANË

Mora rrugën për Qafëthanë:

Shqipëri –nënë!

Shqipni-nanë!

Pesëdhjetë vjet pa u parë:

Ëndërrbukur, zhgëndërrvrarë!

Ec e jakë Jug-Veri:

Shqipëri-nënë!

Nanë-Shqipni!

Enciklopedia e Lirë shqiptare

 

Hamdi ISLAMI

Hamdi ISLAMI

U lind më 1945 në fshatin Gajre të Tetovës. Shkollën Normale e kreu në Tetovë. Punoi dy vjet si mësues në fshatin Kamnjan dhe më pas vazhdoi studimet për muzikë në Prishtinë. Gjashtë vite më pas, po në Prishtinë pa shkëputje nga puna i kreu edhe studimet e larta për Letërsi e Gjuhë Shqipe.

 

Ka botuar:

“Shikimi kah mali” 1988

“Gurët e Kalasë” 2007.

“Ju, bijtë e nënave”, 2008

“Dy poema për dy Martirë”,

“Poema për sytë e çeliktë” dhe ajo me poema satirike

“Hamshorët e qytetit tim”.

 

KANTATA PËR SHARRIN

(Me rastin e takimit për bashkim kombëtar: Tetova 1 dhe Tetova 2, 2012)

Fragment

Nuk di nga të kthehem e të shikoj,

Nuk di nga të kthehem e të dëgjoj,

Cilit shkëmb t’i afrohem, cilit kep,

Te cili shpat ë ndalem, te cili thep.

 

Këtu midis malesh, sikur midis zjarresh

 

Nga kjo maje, e një pllaje, pak matanë,

Duket Pellgu i tetovës tej e mbanë

Dhe bardhari si damar mbi kraharor

Rrjedh e rrjedh vjen përreth si kurorë.

Andej malet rreth e qark, larg e larg

Krah për krahë si në valle kapur varg.

 

Ngado që kthehem pak të prehem më vijnë zëra

E më djeg si t’më pjek diçka përbrënda.

Tek hedh bujku brenë e farë nëpër arë

Lë parmendë edhe rend mbi ugar.

Se nga gryka vijnë ata me krra krra!

Sokëllin në qiell ai: o burra përmbi ta!

 

Dhe i merr valë e lumit nëpër shtjellë

Shallvaret nga kanë ardhur për t’i shpjerë,

Po në gryka porsi pyka, gjarpërinj,

Me shu shu nën gjuhë, kokëzinj,

Seç i mbiu nga veriu e keqe pjellë

Një si llavë ulëritësish në një shpellë.

 

Nga Derë e Vendit, si prej helmit, te Mali i Thatë,

Vinin troqe për ta sjellë të zezën natë,

Që nga lindja, në horizont, një perde e zezë,

I vesh lisat, ahet, pishat me krahnezë.

Po andej, nga ajo grykë e Kaçanikut,

Vijnë tamtamet si në kudhër të çelikut,

Tutje grykës së Radikës, si nga fundi i dheut

Vijnë alarmet dhe britmat e Skënderbeut:

 

qenkan mbushur bjeshkët me borë

Qenkan mbushur bjeshkët me borë

Qenka mbushur shpati plot o

Plot o me malësorë.

Qenkan vesh e mbathun

Gjith-o, gati me armë në dorë…

 

Dhe ky zë i thellë, ky bas madhështor

Përtej se njëzet shekuj, në të madhin kor,

Vjen si oshtimë, si vringëllimë e shpatës

Që t’i del në pritë, përballë t’i del natës

Nga Grykë e Moraçës, Kotorit e Ulqin,

Kala e tivarit dhe vend i quajtun kufin

Vijnë si valë deti Altot e teutës

Baritonë të Agronit nga honi i lahutës

Tenorë të Janinës, të prizrenit tenorë

Që nga Manastiri gjer atje në Vlorë!

Andej nga presheva dhe malet e Drenicës

Vijnë dhe sopranot e Shote Azem Galicës…

Halit BASHA

Halit BASHA

U lind në Tiranë në vitin 1933, prej prindërve dibranë që në vendlindje kthehen në vitin 1941. Shkollën fillore e kreu në Dibër, të mesmen në Shkup, të lartën në Prishtinë.

Punoi në arsim, kulturë e gazetari. Botoi poezi gati në të gjitha të përjavshmet e të përditshmet tona në Maqedoni, Kosovë, por edhe në Shqipëri.

 

 

Ka botuar librat:

Lapidarët e vendlindjes, 1981; Vargu im i vogël, 1998, Flutura në pëllëmbë 2002 etj.

KUR KËNDON SHQIPTARI

Kur zë e këndon shqiptari

Ushton mali tundet fusha

Dridhet nuk këputet teli

Ndizet po nuk thahet gusha

Po kur dasmë bën shqiptari

Valëzon lumi valëzon deti

Dridhet vallja hidhet djali

Nata zbehet shkundet terri

Kur nis e këndon shqiptari

Kërcen e lodron tërë bota

Kaltëron qielli e shndrit dielli

Ndalet sqota thahet këneta

Kur gëzon n’hare shqiptari

Këndon zogu she bilbili

Çelin vjollca e trëndafili

Ikën loti e zhduket ferri

Brengën kur e flak shqiptari

Dita ndizet dimri shkrihet

Shtëpia shkundet prej themeli

Ëndrra këndellet e përtërihet

E kur do fort shqiptari

Pisha kallet zbardhëllon dielli

Kobi tretet zemra rritet

Aheng shpirti vezullon shpirti

Po kur urren, urren shqiptari

NJË KUQ E ZI

Një kuq e zi

Pranë meje

Apo karshi

është pak i zymtë

është pak i tymosur

është pak i flamosur

është pak i përdhosur

E fort i plagosur.

Një kuq e zi

I turpëruar prej zënkave

Të ngjyrave

I rënduar prej etheve

Që frymën ia zënë

I sëmurë është rëndë

Por do të shërohet

Do të shërohet

 

nga Rami Kamberi

Mustafa LAÇI

 Mustafa LAÇI

U lind në Tetovë më 1931. Mësimet e para i mori në qytetin e lindjes, shkollën për mësuesi – Normalen e mbaroi në Shkup. Ka punuar mësues nëpër shumë fshatra shqiptare që mbetën jashtë shtetit shqiptarë, duke përhapur dije dhe dashuri për arsimim e në veçanti dashuri për atdheun.

I vetëdijshëm se arsimimi i kombit do të ishte e vetmja rrugë, që të realizohen shumë ëndrra që i ëndërronte në hapat e parë të bankave shkollore dhe, duke e kuptuar madhështinë e idealit se shkollimi i popullit, do t’i hapte shtigjet drejtë ecjes së lirisë që i mungonte, pos bisedave me popullin do të fletë edhe me gjuhën e penës.

Hapat e parë me shkrime do ti bej nëpër gazeta e revista që botoheshin në gjuhën shqipe si në Maqedoni e Kosovë, me poezi për fëmijë e për të rritur.

Më 1972 do të botoj librin e parë me poezi “Ngjyrat e shikimit” kurse më 1977 libri i dytë “Këngë pa djallëzi” dhe, më 1981 libri i tretë i poetit, do ta sheh dritën më titullin “ Kafkat gjelbëroshe”.

Më 2.10.1982 nga një sëmundje e rëndë ndërroi jetë, duke lënë pas vete shumë dorëshkrime, si poezi, prozë dhe historiografi, që asaj kohe nga forca e gjuhës ndëshkuese të botës sllave nuk mundeshin të botohen.

Më 1984 nga disa miq, nën përkujdesen e Xhevat Gegës, do të botohen edhe disa poezi me titullin “Vjersha”.

POEMË E LINDJES SË RE

Për ditëlindjen tënde karafila të kuq

Dhe ngjyrën e ylberit t’i prura –

Ty, e veshur me tridhjetë pranvera

E me lulet e para të majit….

 

Me lindjen tënde vdiqën lindjet e vështira,

Dielli e gjeti rrugën në kaltërinën e detit,

Anijet e rrahura velësh arritën n’breg

Për t’u ngarkuar me këngë e jetë.

 

E njeriu i vogël me zemër shkëmbi

U rrit me rritën tënde

I mbushi grushtet me aromën e tokës

Dhe shkroi poemën e lindjes së re.

 

RRITA JONË

1.

Për një copë diell

vdekjen e kremtuam pas lindjes

Vdiqëm që të jetojmë

atje ku, mbollëm trishtimin.

E hëngrëm veten,

Duke pritur ngadhënjimin.

2.

Në sofër i kemi lënë gishtat,

etjen e kemi shuar me kripë

se ujë s’kemi pasur në ballë

as troha në shuplakë.

 

3.

Pranvera rritet me lule e blerim –

asnjë flutur ska pjellur në vjeshtë,

gruri palohet në zhegim;

asnjë mollë s’piqet në bjeshkë.

Unë rritem kur vargu më shtohet –

Tash si ta quaj të voglin Njeri,

dhe veten që shkruaj poezi –

se rrita jonë është duke u rritur

me këtë diell që jemi duke e pritur.

 

nga Rami Kamberi

Murat Isaku

Murat Isaku lindi në Gajre të Tetovës më 1928, vdiq në moshën 77 vjeçare në Tetovë në vitin 2005. Mësoi në Tetovë, Elbasan, Prishtinë, Prizren, maturën e mbaroi në Normalen e Gjakovës, studimet e larta për gjuhën dhe letërsinë i mbaroi në Beograd më 1953. Punoi si profesor i gjuhës shqipe në gimnazin e … Continue reading

Nexhat PUSTINA

nexhat

Nexhat PUSTINA

U lind në Dibër të Madhe më 20 prill 1926. Shkollën fillore e kreu në Kastriot të Peshkopisë, gjimnazin dhe normalen në Peshkopi dhe Tiranë më 1947. Shkollën e lartë pedagogjike e kreu në Shkup. Rruga e gjate e mësuesit dhe poetit spirituoz, megjithatë fillon si punonjës i financave në Ministrinë përkatëse në Tiranë, në një moshë fare të njomë rinore, gjatë vitit të luftës 43/44.

Vdiq më 18 mars të vitit 1982 në Tetovë kurse u varros në vendlindjen e tij, në Dibër të Madhe.

Nexhat Pustina është njëri nga krijuesit letrar të hapësirave tona në Maqedoni , i cili filloi të shkruajë që nga lufta e dytë botërore dhe që la pas vetes disa përmbledhje poezish të përshkuar me lirikë të hollë. Nexhat Pustina , ky poet e mësues i palodhshëm dhe shumë i dashur , erudit e humanist , u lind në Dibër të Madhe më 20 prill të vitit 1926.Shkollën fillore e kreu në Kastriot të Peshkopisë ,kurse gjimnazin dhe normalen në Peshkopi dhe Tiranë më 1947.Shkollën e larte pedagogjike e kreu në Shkup. Rruga e gjate e mësuesit dhe poetit spirituoz , megjithatë fillon si punonjës i financave në Ministrinë përkatëse në Tiranë , në një moshë fare të njomë rinore , gjatë vitit të lufës 43/44. Një vit më vonë , përderisa familjarisht kthehet në Maqedoni , me urdhër të Ministrisë së Arsimit të Maqedonisë emërohet mësues në fshatin Vollkovi të Mavrovës.Me të njejtin urdhër dërgohet me punë arsimtari në fshatin Vaksincë të Kumanovëes , e më pas edhe në Kamjan të Tetovës (v.1947/48), pastaj edhe në Vrapcisht dhe Gostivar si mësues e drejtor.Me një fjalë , ku e lypte nevoja aty ishte Nexhati. Shtigjet jetësore e shpiejnë në rrethinën e Shkupit ku prej vitit 1950 e deri më 1954 do të përhapë rreye diturie në fshatin Gllumovë , në vitin shkollor 1955/56 edhe në Strugë.Gjithkund dallohej për afërsinë e tij me nxënës e prindër , sepse kishte aftësi të rralla komunikimi e bashkëbisedimi. Nga viti 1957 punon si mësues në Dobrosht të Tetovës , ku i kaloi plot dhjetë vjet , përkatësisht deri më vitin 1967 , kur u emërua mësues në shkollën fillore “Vëllazërim-Bashkimi” (Migjeni) të Tetovës ku punon deri në vdekje.Kudo ku punoi e jetoi , Nexhat Pustina gëyonte autoritet si ndër nxënës po ashtu edhe nga qytetarët arsimdashës. Nga Presidenca e Shqipërisë u dekorua me Urdhrin “Naim Frashëri”.
Në vitet e para të Luftës së Dytë Botërore , Nexhati së bashku me arsimtarët e tjerë shqiptarë u angazhua me përkushtim në kurset për zhdukjen e analfabetizmit , që atëbotë organizoheshin në viset shqiptare të Maqedonisë.Ne rrugën e tij të ndritshme të mësuesisë , përkrahëse më besnike e pati të shoqen Adilen , poashtu mësuese e njohur. Nexhati gjithashtu u angazhua edhe në aktivitete tjera me rininë shqiptare të kohës.Ishte kryetar i parë i klubit letrar pranë Sh. K. A. “Xheladin Zeqiri”.Pjesëmarrës në mbrëmjet poetike në Strugë , Gjakovë e gjetiu. Krahas veprimtarisë si mësues , ky pishtar i arsimit me të njëjtin përkushtim u dha edhe pas krijimtarisë artistike.Krijimet e tij të para nisi t’i botojë në gazeta dhe revista të kohës që dilnin në Kosovë e Maqedoni si:”Rilindja” , “Jeta e re” , “Zëri i rinisë” dhe “Shkëndija” të Prishtinës si dhe në “Flaka” e “Jehona” të Shkupit. Pas vetes la katër përmbledhje poezish:”Zë bilbili lule maji”(1969) , “Zëri në shtrëngatë”(1972) , “M’i vjedhin gurët”(1977) dhe “Këngët rebele”(1981) , kurse pas vdekjes iu botua edhe nje përmbledhje poetike nga miku i tij i pandarë Murat Isaku , i cili për Nexhatin do të shkruajë:”nexhati ishte poet i dashurisë dhe i mirësisë , i mirëkuptimit dhe i shpresës , njeri plot optimiyëm për një të ardhme më të bukur…”.Këto fjalë sikur bien ndesh me jetën , sepse Nexhati mësues e poet , një kohë qe ndaluar nga inkuizitorët sllavo-maqedonas , si poet me ndjenja e porosi kombëtare , sepse veprimtaria e tij arsimore si dhe porositë e vargjeve të tij sikur i tmeronin pushtetmbajtësit antishqiptarë. Vdiq më 18 Mars të vitit 1982 në Tetovë kurse u varros në vendlindjen e tij Dibër të Madhe , i përcjellë me nderime madhështore nga bashkqytetarët e tij dibranë e tetovarë.
Krijimtaria
Nexhat Pustina e ka filluar krijimtarinë poetike kah viti 1947 , atëherë kur tokës i vinte ende era barut , kur ende nuk ishin shëruar mirë plagët e luftës. Në të vërtetë , gjithë poeyia e Nexhat Pustinës , dëshmon se ky poet e ka pasur parim krijues – qartësinë.Ka qenë i bindur se vetem poeyia e cila mund të jetë e afërt për shtresa të ndryshme lexuesish mund ta luajë misionin e vet , të vërë shpirtërat në lëvizje për të ndryshuar diç kah më e mira dhe më e bukura , më humania.Prandaj , edhe poezia e tij është është e frymëzuar nga jeta , nga të mirat dhe të këqiat që sjell ajo.Nexhat Pustina ka konsideruar se mund të shkruajë poezi vetëm nëse e ngacmon diç , prandaj shqetësimi krijues në poezinë e tij ka rëndësi të veçantë:/Sado të të ndezë i plagëve gjakimi/ /Sheh e ndjen rreth e përqark/ /I shenjtë për ty është rebelimi/ /Rebelim që rebelët i futi në mat/. Duke i shfletuar permbledhjet e poezive të Nexhat Pustinës , lexuesit , menjëherë i bie në sy se përveç qartësisë , në këto poezi ka shumçka edhe nga përditshmëria jetësore , motivet që janë të njohura , të cilat lexuesit i lënë përshtypjen sikur i ka pasur në majë të gjuhës po jo që si janë kujtuar…E , ato momente karakteristike nga ajo përditshmëri poeti ka ditur t’i kapë e t’i transformojë në poeyi , t’i përjetësojë.Kjo është njëra ndër arsyet që poezia e Nexhat Pustinës vë kontakt të drejtpërdrejtë me lexuesit.
“Zë bilbili,lule maji”, Rilindja , 1969
Me përmbledhjen e parë poetike , Nexhat Pustina bëri emër krijuesi dhe u lexua mjaft nga lexuesit e kohës , pasi edhe pak ishin veprat letrare në duart e lexuesve shqiptarë.Lirikat e kësaj vepre arritën numrin 41 , të cilat dëshmuan se lindi një pendë e mprehtë , një yë krijues , i cili gjatë tërë kohës do i mbetet besnik vetvetes.Poezia e Nexhat Pustinës ruan freskinë poetike , sepse ajo është lidhur ngushtë me truallin arbëror , me jetën , zakonet , dashurinë etj. të cilat janë freski dhe ushqim shpirtëror për të gjitha gjeneratat. Në të gjitha përmbledhjet poetike , N.Pustina mundohet t’i përfshijë të gjitha llojet e lirikës.Vetëm lirikën patriotike mundohet ta përfshijë përmes ndonjë vargu , duke përmendur Skenderbeun , shqipnjoën , truallin e vendlindjes , që na jep të mendojmë se lapsi i tij për motivim patriotik sikur vepronte në gojë të ujkut. Më të realizuara na dalin lirikat me motive sociale e veçmas ato të dashurisë , që pa lënë anash edhe ato refleksive. Te poezia “Magja” të cilën e vlerësoi edhe kritika e kohës , deshmon për një realizim të bukur artistik dhe me premisa të kënaqshëm ideo-estetikË N’magje m’u plak gjyshja,nana,zonja e shtëpisë Flokët iu mbuluan thinja si miell i bardhë Magja për ta ishte altar i shenjtërisë Nuset aty kanë ba zakonin e parë
Motivi i dashurisë e bën edhe më të bukur këtë poezi.Poezia e kësaj bote , sa është poetike , po aq është e përshkuar nga një frymë e veçantë bohemie.Atë nuk e pengojnë tabu temat e kohës , thjesht ai shpreh atë që ndjen dhe për atë shkruan:
U fika nga dhembja për dashurinë e saj
………………………………………
Për atë vajzë engjëllushë që kurrë për risk s’më ra
Pse fati më ngre leqe e më ngre pusia
I shtyp nën rrotë,i flak tej,lotët e lutjet e mia.
Edhe vargu refleksiv dhe ai përshkrues në poezinë e Nexhat Pustinës ëdhtë i pashmangshëm.Ata janë jo vetëm të realizuara bukur , por edhe tejet mbresëlënës.Për lirikën refleksive mjafton të kuptojmë këto vargje: Nuk asht kangë ajo që ska melodi Nuk asht fjalë ajo që thuhet mbas shpinës Pse vetëm dlirësia njeriun e ban njeri
Kurse poezia përshkruese , si mbresë e veçantë që buron nga bukuritë e natyrës dhe nga thellësia e shpirtit poetik , na bënë të kujtojmë idilë të vërtetë: Nata afron.Sonte ma i kaltër duket qielli Yj’ shkëlqejnë si copa diamanti të thyem Kz shi i bekuam gushtin e bani muaj prilli Lule,gjeth e fera duken si me ngjyra lyem.
“Zëri në shtrëngatë”, Flaka e Vllaznimit , 1972
Në krahasim me të parën , përmbledhja e dytë “Zëri në shtrëngatë” ka 32 poezi.KKëtu poeti duket pak më i kursyer në ndërtimin e vargut poetik.Tani haptas duket se poeti më tepër synon nga simbolika e fjalës.S’do mentë , pasi vet titulli i përmbledhjes është simbolik.Ky titull na bënë përshtypje se asocon në atë heshtjen e madhe që kishte poeti para një dekade. Kjo poezi mëshirohet me rrethanat në të cilat jetonte dhe vepronte autori. Kjo , duket qartë te poezia “Unë dhe ata” , ku përmes digresioneve ngrenë zërin protestues ndaj padrejtësive shoqërore dhe kritikon fillet e një morali të degjeneruar: Ata me pallate,shtëpia Unë me vjershat e mia.
Në këtë poeyi nuk len pa përshkruar përsëri bukuritë e natërës , por kesaj rradhe subjekteve natyrore ua ndërlidh raportet njerëyore dhe u jep atyre kahen simbolike siç jane:guri , shkëmbi , lulja , vesa ,etj.Me këtë përmbledhje , poeti iu afrua parimit bazë të estetikës letrare që është kontuiniteti krijues i një poeti.Tani jepet shpresa se u plotësua zbrazëtira prej një dekade e heshtjes poetike , heshtje që edhe mundte ta varros herët poetin.
“M’i vjedhin gurët”, Flaka e Vllaynimit , 1977
Poeti në këtë përmbledhje më thellësisht kishte sintetizuar gjallërimin poetik.Përjetimet janë të gjithanshme dhe me një lirizëm më të veçantë individual.Duket etja e poetit për të vrapuar nga më e bukura e artit tonë. Duke qenë afër pozisë popullore , jo larg asaj tradicionales dhe me tendencë që t’i afrohet modernes , poeti krijoi stilin e vet krijues , që sot e njohim si stili poetik i Nexhat Pustinës.Po të kisht vepruar sipas disa kritereve të kohës , atëherë do të kishim një poet të kurdisur e jo siç e njohim në origjinal. Estetika e vargut është e lidhur me kohën , edhe pse ndonjëherë na duket varg i rastit. Përveç asaj nacionales , poeti ka edhe një bagazh me ide kozmopolite.Për poetin të gjithë njerëzit janë prej gjaku.Ai qanë edhe hallin e fqiut rom që , një ditë nga ditët u largua nga lagja , ikje kjo që lenë vrage në shpirtin e një poeti , vërtetë poet:
Sot më iku romi,fqiu im
S’di kah shkoi nëpër rrugët e verdha
S’më tha as lamtumirë,as kur kthen
Një qere ngarkuar me hasra e cerga.
“Këngët rebele”, Rilindja , 1981
Veprimtaria poetike e publicistike gjatë tri dekadave të pa ndërprera , u rrumbullakua me përmbledhjen e katërt dhe të fundit , “Këngët rebele”.Edhe pse kishte mendime se ky poet ka vepruar njëtrajtësisht që nga vepra e parë poetike e deri te e fundit , kjo nuk mban fort , pasi duken qartë ndryshimet e lehta , veçmas te ngritja ideo-estetike.Intimja , personalja dhe idilikja e bukur e plotësojnë vlerën kuptimore të veprës si tërësi. Në këtë përmbledhje poeti u këndon edhe kategorive metafizike , siç janë mërzia , fati , ngushëllimi , malli i thellë etj. Ai shkruante lirshëm pasi më tepër e mundonte malli për vëllezërit dhe motrën biologjike që i mbetën pa dashje andej kufirit shqiptaro – shqiptar.Gjysma e familjes jetoi në Peshkopi , kurse gjysma në Dibër të Madhe.Një familje e ndarë për 50 vite në dy kufij të veçantë administrativ , jetuan dhe vdiqën pa u parë asnjëherë me njëri-tjetrin , më keq se te këngët e rinjohjes. Ky mall , në këtë rast për motrën andej kufirit , është i thellë sa fundi i një oqeani , shprehet fuqishëm , sikur vargjet t’i burojnë nga thellësia më e mundshme e shpirtit:
Si më je e dashur,hënë e perënduar
Mesditë e thatë për një pikë shi
Loçka ime,ti mal i rënduar
Për shëndetin tënd lus dhe gotën pi.
Se poetët janë afër hyjnive s’do mentë.Flet vdekja e poetit! Vallë si e diti poeti fundin e jetës së tij?! Si e diti cila do jetë vepra e fundit?! Pastaj edhe poezinë e fundit e emëron “Kënga e fundit”. Sikur i krijoi epitaf vetes për së gjalli! Për kujtesën e humbur thotë”Pastë ndjesë”. Edhe këtë e diti se s’do kthehet më.E thotë edhe porosinë e fundit.Dy lule t’i mbillen atje ku do të vdesë dhe tek ai varr kërkon që t’i falin dy vjersha “që të mos vdesin asnjëherë”.

Pas vetes la katër përmbledhje poezish:

Zë bilbili lule maji-(1969), Zëri në shtrëngatë-(1972),

M’i vjedhin gurët-(1977) Këngët rebele-(1981),

Poezi të zgjedhura, 1987.

PLEQTË E RINJ

Ja atje para daulles

Veshur janë pa kravata

Koh’ e tyre-e koburës

Në gjoks nga tri dekorata

Dekorata për tri plagë

I kanë marrë në luftim

Kanë luftuar flakë për flakë

Gisht më gisht e tym për tym

Shihni prapë çfarë zemre kanë

N’melodinë e çiftelisë

Kur ma ngrenë njërën këmbë

Thua ia shkojnë rinisë

Nga gëzimi e nga shendi

Tym e flakë bashkë janë përzi’

Është zakon i këtij vendi

Pleqtë të duken djem të rinj.

QIRI I PATRETUR

Ky qiri i patretur

Që ndriçon dhenë tonë

Është nji copë diku i mbetur

E ndez dikush natën vonë

Kur shkrihet dhe shtrihet

Brumin prapë e bën kalem

Pastaj drejt në këmbë ngrihet

Bëhet ashtu si ka qenë

Duket e ka të pavdekur

Dritën bë pafundësi

Na vjen flaka në të mekur

Ndizet një fitil i ri.

MËHALLA E VJETËR

Mëhalla e vjetër, oj nënë pagane,

Dy kroje me ujëra tregojnë rrjedhën tënde

Për miqtë ruaje dhe kokrra rrushi

Pekmezët i piqje sa dilte gushti

Besë kishe dritën, ditët me diell

Lisat e gjatë zdapa gjer në qiell

Duart e kohës të vunë një derë druri

Me avli të lartë dhjetë metra muri

Prej atij çasti, atij fillimi

Kënga, lahuta ishin ngushëllimi

Gjithçka pate, brenda i fute

Disa në shpirt, disa në sanduqe

Trupi i revoltuar fytyrë e hidhur

Qentë e egër në oborr zgjidhur

Vjedhas lihnin nëpër netët qorre

Herë në nizame, herë në tabore

Në këmbë e tëra brofje në pragje

Martinën frëngjisë kundakun në faqe

Ndizje veten ndizje të tjerët

Bum në pashanë, bum në bejlerët

Dhe kur s’të shtruan me mandatën

Me profetizëm e me uratën

T’i prenë lisat, t’i prenë krojet

Por s’i thanë kurrë trojet

Se zjarret i ndizje në kodrat e lashta

Legjendat i thurrje vetëm të gjata

I nxirje nga guri më i rëndë

O i krijoje prej barkut tënd

Mëhallë e vjetër, oj nanë pagane

Si nuse e stolisur këtë buzëmbrëmjeje

S’të mbeti gjë e vjetër veç disa tipare

Fisi, trimëria dhe zemra bujare.

 

nga Rami Kamberi

Anila Themiu

             Anila Themiu Anila Themiu ka lindur në Fier ,në 20 korrik 1972. Që në moshë të vogël , e apasionuar pas poezisë, filloi shkrimet e para në rrethin e poezisë së shkollës. Më pas … Continue reading

Namik Selmani

portret namik

Namik  Selmani

Namik Selmani ka lindur më 18.11.1950 në fshatin Ninat të rrethit të Sarandës. Ka mbaruar shkollën e  mesme pedagogjike “Luigj Gurakuqi” më 1968 në qytetin e Elbasanit dhe më tej ka mbaruar studimet e larta në Fakultetin e Histori-Filologjisë në degën gjuhë-letërsi shqipe pranë Universitetit të Tiranës.  Ka punuar prej mbi 38 vite si mësues i gjuhës e letërsisë shqipe në disa shkolla të mesme, kryesisht në rrethin e Beratit. Aktualisht është mësues i gjuhës e letërsisë shqipe në shkollën e mesme “Kristo Isak” Berat

Krijimtaria letrare e tij është shumë e pasur dhe e larmishme. Ajo përmban deri tani 24 libra, mes të cilëve 8 janë vëllime me poezi duke përfshirë edhe një Antologji të tijën vetjake, libra publicistikë, monografi, libra për kulturën e të folurit e të shkruarit në shkolla të mesme, libra të karakterit fetar, përmban me qindra shkrime të karakterit studimor kryesisht të fushës së kulturës kombëtare, opinone të ndryshme.

Që prej disa vitesh ai është një autor që e ka gjetur dritën e botimit të shkrimeve të tij edhe në disa vende të botës si në SHBA, Zvicër, Maqedoni, Kosovë, Angli, Itali, Rumani, Zvicër, etj

Në krijimtarinë e tij zë vend edhe publistika. Që prej 6 vjetësh ai ka qenë kryeredaktor i gazetës “E vërteta” në qytetin e Beratit, ka qenë bashkëpunëtor i disa gazetave kombëtare. Ka patur shumë suksese  edhe në lëmin e fotografisë artistike duke hapur disa ekspozita vetjake në Shqipëri, Itali Maqedoni, Kosovë, etj   Është fitues i disa Çmimeve kombëtare në letërsi, në publicistikë.

Ka marrë pjesë në disa tubime krijuesish në shkallë kombëtare. Është Anëtar i Shoqatës Kulturore “Bilal Xhaferri” (ku është zëvëndëskryeredaktori i revistës “Krahu i shqiponjës” i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve, i Klubit të Shkrimtarëve. Është anëtar i Klubit të Shkrimtarëve “Drita” me qendër në Athinë. Është anëtar i kryesisë së shkrimtarëve “Kostandin Kristoforidhi” me qendër në qytetin e Elbasanit etj. Është zëvendëspresidenti i Shoqatës Kombëtare “Flamuri Kombëtar Gramoz Palushi”. Është anëtar i Kryesisë së Institutit të Integrimit të Kulturës Shqiptare me qendër në Tiranë

Është anëtar i Klubit kulturor “Berat- klub’

Është anëtar i kryesisë së grupimit kulturor dhe letrar ”Letërsi- art” me qendër në Tiranë

Është anëtar i grupimit “Lidhja e shkrimtarëve të Gjermanisë”

Është anëtar i grupimit letrar “Fjala e Lirë“ me qendër në Londër

 

Pasqyrë e veprimtarisë krijuese

                                  Veprat Letrare

namik selmani vepreat

 

 • ‘Vatra e mallit” – Poezi- 2000
 • “Zërat e brigjeve të mia” – 2003- poezi
 • “ Dallandyshet e Çamërisë” – 2004- proza
 • “Trokitje në Dodonë’ 2004 Proza
 • “Kroi i këngës çame” – 2005- poezi
 • “Filizët e fjalës gjimnaziste” – Në ndihmë të  mësuesve  e nxënësve të  shkollave të mesme –botim pedagogjik – 2006
 • “Abaz Dojaka- Mjeshtër i Kulturës popullore”- 2006- Monografi ISBN_99943-33-82-8
 • “Fari çam”- 2006- poezi
 • “Kërkoj monumentet” – 2007- proza-ISBN978-99956-621-0-3
 • “Shpirti çam” – 2007- Antologji personale me poezi ISBN-978-99943-967-8-8
 • “Dritaret e besimit”—poezi fetare për rininë islame-2007 (Ka marrë Çmimin “Libri më i mirë për vitin 2007”)       ISBN: 978-99956-652-3-4
 • “ Rruga e një shkolle”- botim monografi për përvojën e shkollës së mesme profesionale“ “Stiliano Bandilli” Berat- 2007-ISBN-9789994396795
 • “Arkivi i fjalës”- 2008- Botim pedagogjik për kulturën e të shkruarit në shkollat e mesme –ISBN:  799993-248582
 • “Djepi i këngës” poezi
 • “ Portat e bashkimit” Proza
 • “Ujëvara e tingujve“ -Botim folklorik 2009
 • “Rilindje”-Proza – 2010
 • “Jam shqiptar” –Proza -2010
 • “Gjurmë më gjurmë” -2010 Proza
 • “Pesha e qiellit të vendlindjes” Poezi 2010
 • “Rrënjët” proza -2011
 • “Dyert e hapur të vetvetes”-proza
 • “ Gjuhëshqipja të zonjërojë” Botim pedagogjik për kulturën e gjuhës letrare

 

Përfshirja në Antologji kombëtare e ndërkombëtare:

        * “ Këngët e para” –1968- Antologji poetike për të rinjtë e shkollave të mesme

 • “ Eni vjen pej Çamërie” – 2003- Antologji poetike për Çamërinë me 34 poetët më të mirë të kombit për këtë temë- ( Kosovë e Shqipëri)-Hartues poeti i shquar Ali Podrimja  ISBN- 9951-02-041-0
 • “ Legjenda Mustafa Gjinishi “ 2004-Bashkëautor në përmbledhjen kushtuar Mustafa Gjinishit-autori Astrit Kaziu
 • “Kolonel Zylyftari” – 2004- Antologji e hartuar nga studiuesi Mehmet Gëzhilli kushtuar Dëshmorit të Atdheut Arben Zylyftari ISBN99927-43-26-3
 • “Përtej detit – Oltre mare” – 2004 -Përmbledhje poetike botuar në Ankona ( Itali) botuar nga Shoqata e Emigrantëve të këtij qyteti e të financuar nga Ministria e Punës Sociale të Italisë dhe të Këshillit të Evropës
 • “Ulqin, ti det”-2007- Antologji poetike për Ulqinin ( Mali i Zi) – hartues poeti HajroUlqinaku
 • “Shtypi shqiptar dhe arvanitasi Aristidh Kola”-2007- Përmbledhje krijimesh kushtuar arvanitasit të shquar, gjuhëtarit Aristidh Kola  hartuar nga studiuesi Arben Llalla- Tetovë.( Maqedoni) 978-9989-2720-2-8
 • “Dritare fisnikërie” – 2007- antologji me shkrime e poezi hartuar nga poeti e studiuesi Mevlud Buci   9789994357185
 • “Nektari i shpirtit shqiptar”-2008- Antologji për Çamërinë hartuar nga poeti Ahmet Mehmeti   ISBN  9789994350131
 • “Dibra ‘07”- 2008- Antologji me krijime letrare për Dibrën- Hartoi studiuesi e shkrimtari Fatos Daci. Në këtë konkurs meritoi Çmimin “ Nderi i Konkursit”
 • Selmani. Andi “Pranë njerëzve” –ISBN9789995-622398
 • Selmani. Laura ISBN -9789995 622268
 • Hysa . Shefki” Diplomacia e mohuar”  ISBN: 978-99956-650-3-6
 • Autor përfshrës i antologjisë me tregime botuar nga Revista “Obelisk” 2009
 • Autor i përfshirë në Revistën kulturore “Dija” ( 2009) botuar në Mal të Zi
 • Autor në  revistën  letraro-artistike “ Doruntina” organ i Shoqatës së Krijuesve “ “Jehona e Karadakut “ në Kumanovë të Maqedonisë për vitin 2010
 • Pjesëmarrës i të gjithë edicioneve të Festivalit Ndërkombëtar të Poezisë

“Poeteka” në Berat e në Durrës

* Fitues i vendit të parë në Konkursin e Poezisë i organizuar nga Ministria e Arsimit dhe e Shkencës dhe Drejtoria e Kolegjeve “Turgut Ozal” me rastin e 10-vjetorit të hapjes së kolegjeve turke

 • Fitues i Çmimit të parë “Libri më i mirë i vitit 2007” për librin me poezi

“Dritaret e Besimit”

 • Pjesëmarrës në të tre vëllimet madhore të botuara nga studiuesi Laurant Bica për mendimtarin e shquar Hasan Tahsini
 • Pjesëmarrës në Encikloedinë Jugshqiptare te autorit Ibrahim Hoxha ( me rreth 1400 faqe) me nje zë të veçantë
 • Fitues i Çmimit të parë në Takimin Poetik Ballkanik të organizuar nga Shoqata “Jehona  e Karadakut “ në Kumanovë më 11 Mars  2010
 • Për krijimtarinë  e tij letrare kulturore dhe artistike janë zhvilluar disa emisione  radiofonike dhe televizive në Radio Televizionin Shqiptar, në televizionin “ Klaudiana“ (Peqin), në Radio Ulqini ( Mali i Zi) në televizionin “Onufri” ( Berat), në Televizionin e Prizrenit të Tetovës, në Televizionin  “Alba Life” të Njy Jorkut ( SHBA). Ora Nevs, ( Tiranë) etj
 • Pjesëmarrës në Antologjinë për nënat e hartuar nga poetja Ilirjana Sulkuqi

( Nju Jork)

* Pjesëmarrës i antologjisë me tregime “ Tregime” të organizuar nga revista

“Obelisk” me tregimet më të zgjedhura të konkursit me tregimin “Vallja e lumturisë” me ISBN 978 99943 58 77 9

* Pjesëmarës me disa shkrime i Antologjisë kushtuar Artistit të Merituar valltarit Ali Kondi hartuar nga shkrimtarja Natasha Dhoska, me titull “Ali Kondi, Artist i Merituar” me ISBN 97899943 58 64 9

*Pjesëmarrës i Antologjisë “Latif Fodulli (1) me  poezinë “Baladë për Princin e Kujtesës” ISBN 978 9928 122 01 8

* Pjesëmarrës i Enciklopedisë “Berati” i autorit Zylyftar Plaku Berat, 2010

* Pjesë e librit “Për kombin, për demokracinë “ – Autori Azgan Haklaj

* Pjesë e librit  të autorit Gjokë Dabaj “Strategjia e shqiptarëve” Tiranë , 2011 ISBN 978992810716-9

Pjesëmarrës në Antologjinë Mbarëkombëtare për nënat hartuar nga poetja Ilirjana Sulkuqi dhe poeti Albert Zholi

Pjesëmarrës i antologjisë mbarëkombëare të Naim Kelmendit “ Antologji e dhimbjes poetike” kushtuar Ali Podrimjes me rastin e ndarjes nga jeta

*Pjesëmarrës i antologjisë kushtuar Tahir Deskut ( Klinë)

*Korrik, 2012 Në  Therandë ( Kosovë) organizohet një Takim Mbarëkombëtar krijuesësh në fushën e letrave për krijimtarinë e tij me temë “ Një jetë në shërbim të kombit:”

*Fitues i Çmimit Letrar Mbarëkombëtar kushtuar poetit Tahir Desku

*Pjesëmarrës i antologjisë mbarëkombëtare me 101 poetë të hartuar nga Ekrem Ajruli në Tetovë ( Maqedoni) me rastin e 100-vjetorit të pavarësisë

* 24 nëntor 2012  në Vlorë me rastin e  Kongresit të Shtatë të Rrjetit Global të Gruas Shqiptare Shoqata “ Bytyçi” e nderon me Çmimin “Aristidh Kola”

 

Ka redaktuar librat:

 1. “ Noos” –poezi nga Rizvan Nepravishta- Berat, 1998
 2. “ Më fal, ëndrra ime!”- poezi nga Drita Braho-Berat-2000
 3. “Në krahët e ëndrrës”- poezi nga Esmerlada Mile- Tiranë 2007 ISBN978-9943-967-7-1
 4. “ Fjongoja e pranverës”-poezi nga Fabiola Abazi- Tiranë, 2007  978-99943-967-3-3
 5. “ Dollia e dashurisë”-poezi nga Laura Selmani-Tiranë , 2008
 6. “ Fluturim” – poezi nga Hanife Hoxhallari-Tiranë , 2008 ISBN-9789995622206
 7.  “ Pranë njerëzve”- sprovë për një punonjës social”- Tiranë , 2008
 8. “ Hapësira të kulturës islame” ( Berati)- Redaktor i fotografisë- Berat1999
 9. “ Këngët e Beratit”– Studim e këngët e Beratit- Redaktor i fotografisë- Berat, 2004
 10. Redaktor i romanit “Nusja nga Çamëria” me autor Remzi Basha ( Suedi) dhe Drita Braho ( Berat)
 11. Redaktor i romanit “Kur shkërmoqej diktatura” i autorit Ylli Toska
 12. Redaktor i librit publicistik “Tryezë kujtese për ruajtësin e kodikëve Nasi “Papapavli” i autorit Lorenc Buda
 13. Redaktori i librit “Përballja” i autorit Gafurr Adili
 14. Redaktori i librit për fëmijë “Mbretëresha e Liqenit”e autores Emirjana Hyseni
 15. Redaktor i librit me poezi i autorit Mustafa Spahiu (Shkup) me titull “Një imazh fshati më mungon”
 16. Redaktor e korrektor i librit me poezi të autores Alma Alpina Begaj “Farfurima e shpirtit” Shtëpia Botuese “Vllamasi” Tiranë, 2011
 17. Redaktor i librit “Këngët e kreshnikëve“ me autori Minella Kureta ( Shqipëri)
 18. Redaktor letrar i librit “Konservatori Shtetëror i Muzikës “ me autor Naxhi Kasoruho

19. Redaktor i librit “Çidhna dje, sot nesër” i Dr. Islam Canit ( Tiranë)

        20.Redaktor i librit  “Buka e mërgimit “ të autorit Musa Osmani nga Preshevca e Tetovës.