Rexhep Qosja

300px-Rexhep_Qosja

                           Rexhep Qosja

Rexhep Qosja ka lindur më 1936 në Vuthaj te Kelmendit, Malit i Zi. Shkollën fillore e përfundoi në fshatin e lindjes, tetëvjeçaren e mbaroi në Guci.

Shkollën normale e mbaroi në Prishtinë. Më 1964 diplomoi në degën Gjuhë-letërsi të Universitetit të Prishtinës. Studimet pasuniversitare i kreu në Universitetin e BeograditBeograd ku në vitin 1971 mori titullin “Doktor i shkencave filologjike” me temën “Asdreni-jeta dhe veprat”. Ishte punonjës shkencor në Institutin Albanologjik të Universitetit të Prishtinës dhe drejtor i këtij Instituti prej vitit 1972 deri më 1981.

Që në fillimet e veta, duke folur për rolin e kritikës dhe modernitetit, Rexhep Qosja pohoi se “realizmi socialist nuk është as realizëm, sepse është romantizëm”. Duke mbrojtur dhe ushtruar një kritikë të tillë dhe duke hequr dorë nga glorifikimi i një orientimi të vetëm u siguroi studimeve të veta dimensione të reja që i përkasin të gjitha kohërave.

Tituj të veprave

veper qosja

nga Enciklopedia e Lirë Shqiptare

rexhep qosja

                  Rexhep     Qosja

Rexhep Qosja (MontenegrinRedžep Ćosja, Реџеп Ћосја) (born 1936 in VusanjeZeta BanovinaYugoslavia) is a prominent Albanianpolitician and literary critic from a part of Malësia in modern Montenegro (where locally the region is known as Malesija). He holds a Bachelor’s degree from the University of Pristina and had graduated with a Master’s degree from the University of Belgrade Faculty of Philology in 1968.

Qosja is author of various anthologies and scholarly monographs, including a three-volume history of Albanian literature in the Romantic period. He is also the author of the novel Vdekja më vjen prej syve të tillë (“Death Comes to Me from Such Eyes”, Pristina, 1974).

Qosja has been a pro-Albanian rights advocator for many years. He has written many books outlining the history and the struggle of theAlbanian people in the Balkans for many years. Along with politician Hashim Thaçi, Qosja was a prominent figure in the peace talks to end the Kosovo War of 1999. With his superior knowledge and expert advice, Thaçi was able to rise in the ranks of the Kosovogovernment. He has criticized many prominent political figures in Kosovo and Albania for actions considered to be degrading to the Albanian people. Such figures to be criticized include Ismail Kadare, Ibrahim RugovaSali BerishaFatos NanoNexhat DaciBajram Kosumi and many Democratic League of Kosovo (LDK) party members. He also has criticized every one who was anti-Albanian progression, anti-Kosovo liberation, anti-Kosovo Liberation Army (KLA) and those people who did not fight for the liberation and recognition of the Albanian people and their rights.

From Wikipedia, the free encyclopedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s