Botimet Toena sjellin në shqip fituesen e Çmimit Europian për Letërsinë – 2010, Iris Hanika / Nga: Irena Toçi

  Botimet Toena sjellin në shqip fituesen e Çmimit Europian për Letërsinë – 2010, Iris Hanika.     Botimet Toena & Instituti i Librit dhe i Promocionit me mbështetjen e Programit “Europa Krijuese” bënë të mundur përkthimin, mikpritjen e autores dhe promovimin … Continue reading

Poezi nga Festim Liti

Poezi nga Festim Liti     ILUZION MAKABËR    Rrëmbeva një kandil të ndezur, flakadan, Nga varri i bardhë në varreza, Ndjesë i kërkova, robit të urtë që s’ besonte, poshtë pllakave të mermerta, kallkan. Desha të ndriçoja, Botën misterioze, … Continue reading

Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë-pjesemarrese në Edicionin e 15-të i Ditëve të Letërsisë Shqipe në Michigan – 2016 / Nga: Raimonda MOISIU

Shoqata e Shkrimtarëve Shqiptaro-Amerikanë-pjesemarrese në Edicionin e  15-të i Ditëve të Letërsisë Shqipe në Michigan – 2016     Nga: Raimonda MOISIU   Detroit-i, kryeqendra e industrisë automobilistike të botës, ku jeton komuniteti më i fuqishëm shqiptar në Amerikë, pret Ditët … Continue reading

Në Preshevë mbahet Manifestimi 100.000 poetë për ndryshime… / Nga Bilall Maliqi

Në Preshevë mbahet Manifestimi 100.000 poetë për ndryshime…

 

 

Bilall Maliqi 11

Nga Bilall Maliqi

 

Në amfiteatrin e Universitetit Internacional të Novi Pazarit- dega në Preshevë, u mbajt Manifestimi 100.000 poetë për ndryshime organizuar nga “Atunis Lugina” në bashkëpunim me Atunis Zvicra, me ç’rast u përurua edhe libri i poetit Luan Maloku “Miratoci në rrugën e dritës” (Përkushtime poetike për mësuesin Zeqir Nebiu nga Miratoci).

Në këtë eveniment me rëndësi që mbahet në mbi 100 shtete të botës, morën pjesë poetë dhe dashamirë të artit poetik e letrar nga Kosova dhe Lugina e Preshevës.

Aktivitetin e shpalli të hapur Bilall Maliqi, kryetart i Atunis Lugina i cili i pëshëndeti të pranishmit.

“Të dashur të pranishëm sot në 100 vende të botës tubohen poetë, shkrimtarë ,artistë, piktorë dhe njerëz të artit, për ta organizuar këtë Manifestim të këtij formati. Sikur në shumë vende të botës edhe në vendet shqiptare, në qytetet si në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi dhe këtu në Luginën e Preshevës (krahinën e populluar me shqiptarë) e gjetiu ku ka shqiptarë të ndarë mbahet ky eveniment me rëndësi kulturor.

Vetë emri i Manifestimit tregon qartë se 100.000 poetë në mbarë rruzullin tokësor kërkojnë ndryshime pozitive në çdo aspekt të jetës shoqërore, ekonomike e politike me qëllim të avancimit të të drejtave elementare të mbarë njerëzimit”, tha Maliqi.

Ai më tej shtoi se  në Luginën e Preshevës shkilen të drejtat elementare njerëzore.

 

14463267_1361762987185953_6557469863262353752_n

 

“Edhe në tri komunat tona (Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë), të populluara me shumicë absolute shqiptare shkilen në një masë të madhe të drejtat elementare jetësore, si : Përdorimi i simbolit kombëtar, e drejta për punësim, për përdorimin e teksteve mësimore në gjuhën shqipe nga Shqipëria dhe nga Kosova, për shkollim universitar etj., të cilat janë të shkurtuara nga pushteti qëndror dhe se në një masë të madhe ndikojnë negativisht në mbarëvajtjen e jetës normale në këtë krahinë të ndarë nga Kosova, përkatësisht nga Shqipëria” përfundoi Maliqi.

Maliqi poashtu i lexoi edhe konkluzionet e dala nga ky Manifestim…

  1. Shiqptarët e këtij rajoni të kenë të drejta të barabarta siç e kërkon modeli evropian;

 

  1. Për lejimin e përdorimit të simbolit kombëtar dhe teksteve mësimore nga Shqipëria dhe nga Kosova;

 

  1. Për një mirëqenie sociale;

 

  1. Të zbutet papunësia enorme në këto tri komuna dhe të përpilohet programi social

 

  1. T’u ndihmohet Shoqatave Joqeveritare aktive me mjete financiare.

 

Kryetari i Atunist për Zvicër Luan Maloku para të pranishmëve elaboroi për rëndësinë e këtij Manifestimi.

“Dega e Atunisit për Zvicër u themelua vitin e kaluar dhe nga Bordi Drejtues i Galaktika Poetike Atunis u zgjodha edhe anëtar i Bordit Drejtues dhe kryetar i Atunisit për Zvicër.

Me këtë rast sjell përshëndetjet më të përzemërta nga krijuesit që vijnë nga Lugina e Preshevës dhe jetojnë e veprojnë në shtetin e Zvicrës.

Ky është aktiviteti i parë që po e bëjmë në këtë rast në bashkëpunim me Atunis Lugina, dhe se ne si degë e Atunist për Zvicër do të mundohemi të organizojmë vitin e ardhshëm dhe vitet e tjera këtë aktivitet në atje, por edhe aktivitete të tjera të cilat do t’i zhvillojmë nën ombrellën e Atunisit për Zvicër” thotë Maloku.

Ai më tej shtoi se…

“Sot më shumë se 100 shtete të botës e organizojnë këtë aktivitet me rëndësi kulturore, e cila përçon mesazh tek institucionet shtetërore, e sidomos tek ato shtete të cilat i shkelin të drejtat e shqiptarëve ,por edhe të tjerëve, që ato të drejta të munguara t’ua japin konform ligjeve më të rregulluara të botës perëndimore.

Nga shteti i cili vi nuk u shkilen të drejtat asnjë komuniteti që jetojnë brenda territorit të shtetit të Zvicrës, përkundrazi u kanë ofruar punë, të drejta kolektive në aspektin e kulturës dhe të arsimit fillore për nxënësit shqiptar.

Mua më brengos fakti që kudo shqiptarët që jetojnë në shtetet e shpërbëra nga ish-Jugosllavia, u mungon liria e të qenit shqiptar me të gjitha karakteristikat që e perthekojnë një etnitet siç janë shqiptarët. Atyre u privohet e drejta e përdorimit të flamurit, e drejta e shkollimit universitar, mos përdorimi i teksteve nga Kosova, papunësia etj., të gjitha këto japin të kuptojmë se të drejtat e shqiptarëve në atdheun tim nuk janë respektuar dhe nuk po respektohen” përfundoi Maloku.

Për t’i përshëndetur të pranishmit në cilësinë e kryetares së “Atunis Kosova” zonja Hasije Selishta –Kryeziu e cila ishte e ftuar mysafire në këtë Manifestim, shtoi.

Më vjen mirë dhe ndihem e nderuar që jam në mesin tuaj në këtë Manifestim të madh, i cili organizohet në shumë shtete të botës. Poashtu jam, e nderuar që marrë pjesë edhe në përurimin e librit të autorit Maloku nga Miratoci i Preshevës” thotë Kryeziu në fjalimin e saj dhe i ueroi suksese të shumta në fushën e krijimtarisë poetike” përfundoi zonja Hasije.

Ndërsa për librin në fjalë folën Sevdail Hyseni redaktor dhe Bilall Maliqi recensent i librit të cilët shpërfaqën vlerat e librit në fjalë.

U ndan mirënjohje për kontribut në letërsi: Bilall Maliqit, Luan Malokut, Sevdail Hysenit, Jalldeze Kasumi Arifi, Hysen Këqikut, Nehat Ramizit, Rrahman Hysenit. Ndërsa Shoqata “Feniks” e nderon për njëzetë vjetorin e krijimtarisë letrare me mirënjohje Luan Malokun.

Të pranishëm ishin poetët: Bilall Maliqi, Luan Maloku, Sevdail Hyseni, Hysen Këqiku, Nehat Ramizi, Ismet Bajrami, Rrahman Hyseni, Hasije Selishta-Kryeziu, Jalldeze Kasumi-Arifi, Marigona Fejzullahu, Ramize Halimi etj.

Këtij Manifestimi iu bashkangjit edhe ora letrare ku lexuan disa poetë që ishin të pranishëm poezitë e tyre që i kanë të botuara brenda këtij libri.

 

 

 

Publikohet antologjia poetike ” Pëshpërima në netët poetike” ( Antologjia e netëve poetike korçare – 2016 ) / Nga: Roland Lushi

Publikohet antologjia poetike ” Pëshpërima në netët poetike”  ( Antologjia e netëve poetike korçare – 2016 )    Nga: Roland Lushi     Nga 25-27 qershor 2016 në qytetin e bukur të Korçës u zhvilluan ”Netët Korçare të Poezisë 2016”. … Continue reading

Letras de Amor / Poema de Maria Cerminara

 

Poema de Maria Cerminara

 

 

14370114_1688556138033649_5025988692791383130_n

Letras de Amor

 

Toda mi vida te recordaré
Estas presente en mi vida
Sabes que haz formado
En mi una mujer con gran
Sensibilidad… Alma noble
Y tierna..

Sabes que deseo de ti…
Nunca me abandones porque
Ya eres parte de mi vida..
Mi existir te pertenece eres
agua de mi manantial donde
me regocijo con tu presencia.

Tú eres el pensamiento de
mis mañanas al despertar
Y mi último suspiro al anochecer
Nunca podré dejar de amarte..
Porque eres mi único amor
en mi vida, puro y sublime
Mi propia ilusión y verdadero
deseo de mujer donde la pasión
le gana al amor.

 

MariCer
Argentina
2192016

 

 

maria

Maria Cerminara

 

 

BIO-BIBLIOGRAFIA E DANTE MAFFIA-S ( Nga vëllimi poetik “Të flasësh me sytë e saj”, sht. bot. Beqir Musliu, 2016 ) / Bio- Bibliografia u përgatit nga përkthyesja e librit, Dr Albana Alia.

BIO-BIBLIOGRAFIA E DANTE MAFFIA-S Nga vëllimi poetik “Të flasësh me sytë e saj”, sht. bot. Beqir Musliu, 2016.   Dante Maffia, u lind në Roseto Capo Spulico (Cosenza – Itali). Qysh në moshë të re e tërhiqnin librat dhe rrëfimet … Continue reading

Botimet Toena & Instituti i Librit dhe i Promocionit në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës organizojnë promovimin e romanit “Horizont i lëvizshëm”, me praninë e shkrimtarit dhe studiuesit të veprës së Roberto Ferrucci-t. / Nga Irena Toçi

  Botimet Toena & Instituti i Librit dhe i Promocionit  në bashkëpunim me Institutin Italian të Kulturës organizojnë  promovimin e romanit “Horizont i lëvizshëm”, me praninë e shkrimtarit dhe studiuesit të veprës së Roberto Ferrucci-t.     Botimet Toena & Instituti … Continue reading

Minimalizmi, arti triumfues i poezisë së Kaltrina VB Hotit ( Vështrim kritik për vëllimin poetik ” Puthja sekret” të Kaltrina VB Hoti ) / Nga: Fatmir Minguli

Minimalizmi, arti triumfues  i poezisë së Kaltrina VB Hotit    ( Vështrim kritik për vëllimin poetik ” Puthja sekret” të Kaltrina VB Hoti )     Nga: Fatmir Minguli      “Jam ngjyrë e qiellit që derdhet në tokë,  nuk të … Continue reading

Figuracioni stilistik në vëllimet poetike “Shpresë e përlotur” dhe “Ti, qindvjetësh”. / Nga : Sadik Bicaj

  Figuracioni stilistik në vëllimet poetike “Shpresë e përlotur” dhe “Ti, qindvjetësh”.   Nga : Sadik Bicaj   Në dy vëllimet poetike “Shpresë e përlotur” dhe “Ti, qindvjetësh”, të autorëve Hysen Graiçevci dhe Vjollca Ajasllari-Koni, përpos përdorimit të fjalëve e … Continue reading

Vargje që të ëmbëlsojnë, ledhatojnë dhe të dritësojnë shpirtin dhe mendjen . (Vështrim rreth vëllimit poetik “Puthja sekret” të autores Kaltrina VB Hoti) / Nga Safet Hyseni

Vargje që të ëmbëlsojnë, ledhatojnë dhe të dritësojnë shpirtin dhe mendjen .   (Vështrim rreth vëllimit poetik “Puthja sekret” të autores Kaltrina VB Hoti)     Nga Safet Hyseni   Duke lexuar përmbledhjen me poezi “Puthja sekret” të autores Kaltrina VB … Continue reading