Poezi nga Kostandin KAVAFI / Përktheu në shqip Anila Kananasi Karapidou

 
Poezi nga Kostandin KAVAFI
 
 
TË MBARUARA
 
Në mes të frikës dhe dyshimeve
Me mendje të trazuar dhe sy të trazuar,
Tretemi dhe projektojmë (mendojmë) çfarë të bëjmë.
Për t’ju larguar së vërtetës,
rrezikut dhe frikës që na kanoset.
Por ja që gabojmë, nuk është kjo rruga.
Gënjeshtra ishin mesazhet,
dhe nuk i dëgjuam, dhe nuk i ndjemë mirë.
Tjetër katastrofë nuk imagjinuam,
zhdukjen e shpejtë që ra sipër nesh,
Të papregatitur për kohën që na mori përsipër.
 
 
ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ
 
Μέσα στον φόβο και στες υποψίες, με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,
λιώνουμε και σχεδιάζουμε το πώς να κάνουμε για ν’αποφύγουμε τον βέβαιο, τον κίνδυνο πού έτσι φρικτά μάς απειλεί.
Κι όμως λανθάνουμε, δεν ειν’ αυτός στον δρόμο, ψεύτικα ησαν τα νοιωσαμε καλα.
Άλλη καταστροφή πού δεν την φανταζομεθαν,
εξαφνική, Ραγδαία πέφτει επάνω μας,
κι ανέτοιμους- πού πια καιρός- μάς συνεπαίρνει.
 
 
***
 
Për disa njerëz vjen një ditë,
Kur duhet të thonë të madhen (PO) ose të madhen (JO).
E deklaron menjëherë kush e ka brenda vetes (PO)në.
Dhe më tej shkon me nder në besimin e tij.
Ai që kundërshton nuk pendohet dhe po ta pyesin prapë,
(JO) do të thotë….
Por ama a e kupton atë (JO)në të drejtë, në të gjithë
Jetën e tij.
 
 
 
KUR GJALLËROHEN
 
Mundohu ti ruash,
poet,
Sado që jan pak ato që ndalohen.
Dëshirat e dashurisë tënde.
Vëri gjysëm të fshehura, në mes frazave të tua (shprehjeve).
Mundohu që ti burgosësh poet.
Edhe kur të gjallerohen brenda mendjes tënde.
Në mes të natës, apo në shkëlqimin e mesditës.
 
 
 
ΌΤΑΝ ΔΙΕΓΕΊΡΟΝΤΑΙ
 
Προσπάθησε να τα φυλάξεις, ποιητή,
όσο κι αν είναι λίγα αυτά που σταματιούνται.
Του ερωτισμού σου τα οράματα.
Βαλ’ τα, μισοκρυμένα, μες στες φράσεις σου. Προσπάθησε να τα κρατήσεις, ποιητή,
οταν διεγείρονται μες στο μυαλό σου,
την νυχτα η μες στήν λαμψι του μεσημεριανού
 
Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗ
 
 
 

Përktheu në shqip Anila Kananasi Karapidou

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s