Komandati Suprem i Aleancës për Europën, Gjenerali Wesley K. Clark, është personaliteti dhe figura më e dashur për mbarë botën shqiptare / nga Azem PARLLAKU

1901387_10202410207749640_186607463_n

Komandati Suprem i Aleancës për Europën, Gjenerali Wesley K. Clark, është personaliteti  dhe figura më e  dashur për mbarë botën shqiptare

 

 

azem

 

nga  Azem PARLLAKU

 

 

 

 

Sot, e nesër kur përkujtojme 15-vjetorin kur NATO filloi fushatën e bombardimeve mbi instalimet ushtarake e policore serbe në Kosovë, cdo shqiptar duhet t’i jetë mirenjohës këtij burreshtetasi me një profil te tillë.
Gjenerali Wesley K. Clark (në pension), ish – Komandati Suprem i Aleancës për Europë, është ushtaraku më i lartë amerikan, i cili gjatë shërbimit ushtarak ka marrë më shumë dekorata në rang kombëtar së bashku me Gjeneralin më të dekoruar amerikan Dwight D. Eisenhower.
Gjenerali Wesley K. Clark, ka nje kariere nga me te sukseseshmet, e cila fillon me luften ne Ameriken Latine.
Ne menyre te padiskutueshme ne çdo kendeveshtrim, sipas analisteve dhe eksperteve te luftes, ai merr supervlersimet si udheheqes lufte.
Sidomos, kur ai qendroi ne pozicionin e Komandatit Suprem te Aleances per Europe – NATO’s, kohe kur per here te pare ne historine e NATO-s, ai komandoi nje lufte te hapur ne Europe.
Clark, si komandat i NATO-s, ne luften qe zgjati 78- dite, jo vetem tregoi forcen gjigande te NATO-s, por luajti dhe rolin kyç ne shpetimin e me se dy milion shqiptareve etnike nga Kosova, perballe planit serb per spastrimin etnik te Kosoves.
Fitorja kryesore e NATO-s ne Kosove, shkruan ish gjenerali “nuk ishte ne fushe beteje, por ishte ruajtja e aleances se NATO-s”
Sipas, Clark, eshte thene se:” Ne duhet te respektojme te drejtat e çdo qytetari ne Kosove. Atje duhet te krijohet nje sistem demokratik. Ky eshte nje proces qe une do e quaja “ecje drejt statusit perfundimtar”. Dhe ne fund te ketij procesi nuk mund te perjashtojme asnje alterantive, perfshire ketu edhe pavaresine”, ka thene me pare gjenerali Clark.
Gjenerali Wesley K. Clark (ne pension), ish – Komandati Supreme i Aleances per Europe eshte ushtaraku me i dekoruar ne SHBA.
Eshte Gjeneral amerikan me “Kater Yje” . Ai eshte dekoruar me pese dekoratat me te larta :” Defense Distinguished Service Medals”. Mbane ne rroben ushtarake (uniformen) dy dekorata ” Army Distinguished Service Medals”, nje dekorate “Silver Star”, kater dekorata “Legion of Merit Awards”, dy dekorata “Bronze Star Medals” dhe nje dekorate “Purple Heart.” Ai eshte nderuar me dekoratat me te larta nga Mbreteria e Anglise dhe Mbreteria e Hollandes, medaljen “Knighthoods” nga Britania e Madhe dhe Mbreteria e Hollandes. Si dhe ka marre medaljen “Commander of the French Legion of Honor” dhuruar nga Qeveria franceze. Ndersa ne gusht 2000, ai ka marre dekoraten me te larte amerikane me emer :” Presidential Medal of Freedom,” titulli me i larte per ushtarak e civil , dhene per meritat e medha si udheheqes i luftes ne Kosove.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s