Kalendari poetik: Gabriele D’Annunzio (1863-1938) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Gabriele D’Annunzio
 
Kalendari poetik: Gabriele D’Annunzio (1863-1938)
 
Shkrimtari, poeti, dramaturgu, ushtaraku, politikani, gazetari i shquar italian, Gabriele D’Annunzio , u lind më 12 mars, 158 vite më parë. Ishte dhe figurë qendrore e rrymës së dekadentizmit, i mbiquajtur ‘Vate’, poet i shenjtë, profet. Vepra e tij la gjurmë të thella në letërsinë italiane. Aviator, bombardoi Vienën me…trakte që përmbanin poezitë e tij nacionaliste. Ja përzgjedhja ime për datën e lindjes së ‘Vate’-s:
 
 
DASHURI E PAMUNDUR
 
Për luftëtarin e dritës nuk ka dashuri të pamundur.
Heshtja atë nuk e trëmb,
as mospërfillja, as kundërshtimi.
Mirë e di, se pas maskës së akullt që njerëzit mbajnë,
gjithmonë një zemër të zjarrtë gjen.
 
Prandaj më shumë se të tjerët luftëtari rrezikon.
Papushim dashurinë e ndokujt kërkon,
edhe pse shpesh fjalën “jo” do ta dëgjojë
dhe kthehet në shtëpi i mundur,
i kundërshtuar në trup e në shpirt.
 
Një luftëtar prej asgjëje nuk druhet
kur ndjek atë që ka nevojë.
Pa dashuri, ai është kurrkush.
 
 
 

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s