Kalendari poetik: Salvatore Quasimodo (1901-1968) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Salvatore Quasimodo
 
Kalendari poetik: Salvatore Quasimodo (1901-1968)
 
Nesër më 21 mars, bota kulturore italiane kremton 120 vjetorin e nobelistit italian, Salvatore Quasimodo. Nuk po zgjatem më tej me jetëshkrimin e poetit më të shquar italian të nëntëqintës; ja një shqipërim që përzgjodha nga ç’kam prej të madhit Quasimodo:
 
 
NË DRITËN TËNDE MBYTEM
 
Lindem e në dritën tënde mbytem,
o mbrëmje ujrash të kulluar.
 
Me gjethe të ndritshme
digjet ajri dhe ngushëllohet.
 
Prej të gjallëve shkulur,
zemër e përkohëshme,
një cak i kotë jam.
 
Dhuratën tënde të tmerrshme
të fjalës, si dënim, o Zot,
e shlyej rregullisht.
 
Prej të vdekurve zgjomë:
secili ka marë dheun
dhe femrën e tij.
 
Ti ke kqyrur mirë brenda meje
në terrin e asaj çka brenda mbaj:
të tillë dëshpërim askush s’e ka
në zemrën e vet:
 
Jam krejt i vetmuar,
ferr i përvëluar.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s