Kalendari poetik: Ángel González (1925-2008) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Ángel González
 
Kalendari poetik: Ángel González (1925-2008)
 
U lind më 6 shtator 1925 Ángel González Muñiz, poet i njohur spanjoll që i përket të ashtuquajturit ” Generación del 50″ (brezi i viteve ’50, ose bijtë e luftës). Është nderuar me çmime të shumta gjatë karrierës së tij letrare. Pas vitit 1974 ka qënë profesor në universitetin e New Mexico-s (SH.B.A) dhe deri sa ndrroi jetë vitin 2008 jetoi mes New Mexico-s dhe Spanjës. Prej vitit 1997 qe dhe antar i Akademisë Mbretnore Spanjolle. Poezitë e tij janë përkthyer në disa gjuhë; kam edhe unë mbi njëzet shqipërime prej tij; ja një prej tyre:
 
 
AFROHET VJESHTA
 
Pa u ndjerë afrohet vjeshta;
të kënaqura gjinkallat dhe ndonjë bulkth tek – tuk
mbrojnë kështjellën
e verës kryeneçe që s’do të largohet
dhe ende bishtin e ndritur tund andej nga perëndimi.
 
Mund të thuash këtu asgjë s’po ndodh,
por një heshtje e beftë ndriçon mrekullinë;
një engjëll
sapo kaloi
dhe quhet dritë, zjarr a jetë.
 
Dhe përgjithmonë e humbëm.
 
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s