Kalendari poetik: Jorge Carrera Andrade (1902-1978) / Përgatit materialin Maksim Rakipaj

 
Jorge Carrera Andrade
 
 
Kalendari poetik: Jorge Carrera Andrade (1902-1978)
 
U lind më 18 shtator 1902 Jorge Carrera Andrade, poet, historian dhe diplomat ekuadorian, për kritikën letrare mbahet një nga poetët më origjinalë latino-amerikanë. Njeri i kulturuar, poliglot, krahas pasionit për historinë qysh në rini dashuroi poezinë. Shërbeu si diplomat në Perù, Francë, Japoni, SHBA, Venezuelë, Britani e Madhe, Nikaragua, Belgjikë, Holandë. Sjell këtë shqipërim prej tij:
 
 
JAM NJERI I PLANETIT
 
Jam banor i shkëmbijve
Pa kujtesë, me etje për hije të blerta,
jam banor i çdo fshati
dhe kryeqyteti me famë;
jaam Njeriu Planetar,
detar i të gjitha dritareve
të tokës nga zhurmë motorrësh shurdhuar
banor i Tokios jam
me bambu dhe peshq të vegjël ushqehem
minator evropian
me natën vëlla,
puntor në Kongo nëpër ranishte,
peshkatar polinezian,
indian amerike, metis,
i verdhë, i zi,
gjithë njerëzit e planetit jam.
Në zemrën time njerëzit firmosin
marrëveshjen për paqen e përjetshme.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s