Poems by Teresinka Pereira (President of IWA)

Poems by Teresinka Pereira (President of IWA)

(Translate by Riza Lahi)

 

teresi10

Teresinka Pereira

Che Guevara

The word -hope
grew from your dead lips

the miracle of fredom
sprouted from your 
dead heart

The memory of love
Budded from a shot
In the silence of the dream…

I kiss your dead hands
With my true consciousness

Of  our victory…
Always!

Che Guevara

Fjala – shpresë
doli që nga buzët tuaja, të vdekura

Mrekulli e lirisë
mugulloi nga zemra e vdekur

Kujtimi i dashurisë
buroi nga një goditje
nëpër heshtjen e ëndërrimit…

për fitoren tonë…
Gjithmonë ! 

Gjenerali Bolivian që urdhëroi ekzekutimin e guerilasit 
Ernesto (Che) Guevara. Mbante gjithashtu duart e prera 
të Che -së, që t’ ia tregonte CIA-s për identifikim. 

NIGHT

I start to live each night
hoping to forget
the torments of the day.
Somewhere in the world
Somewhere in the world
I know that someone else
may cross over life
with a gale just like mine.
I just wanted to give him
my friendly hand
at this time when shadows
can menace the verse
still inside the mind…
So I write.

 REMEMBERING THE 9-11-2001
 
 
DUKE PËRKUJTUAR 11 SHTATORIN 2001

 
Shtator…
Njëmbëdhjetë…
Sulm terrorist mbi Nju Jorkun!
 
Qënga ajo ditë…
 
Simboli i trimërisë
që sundon shpirtërat tanë
nuk është
urrejtja
hakmarrja
dhe
bombardimi
i njerëzve të pafajshëm
në vëndet e tjera
 
Nuk është
krenaria e të qënit
qytetar
i vëndit më të pasur
dhe më të fuqishëm
në botë.
 
Është e kundërta!
 
Shpresa për drejtësi
besimi në barazinë dhe
solidaritetin universal
veprojnë
 në të kundërtën me
u
   rrej
       tjen
urrejtjenurrejtjenurrejtjen
                                           patriotike!!!
 
Do të afrojë një ditë
dhe,  ne
 do t’u urojmë
plot dashuri njerëzore
mirëseardhjen për herë të parë
atyre!
Disidentëve
të politikave tona të forcës.
 

12-12-12

Kaq ishte 
sekreti i fryrë…
-plasi!
Ende gjallë
mbetëm!
Parashikimet
e frikëshme
të apokalipsit
shkuan!
Ende gjallë
mbetën
Kalendari Mayan
dhe lojtarët
kryesorë
të Uall Stritit
Epo…
mbetëm gjallë
Dalim…
psonisim…
paguajnë faturat e të ardhurave
të kartave tona
të kreditit
siç kemi bërë
gjithmonë…

Kalendari Mayan është i indianëve të vjetër; ai predikonfundin e botës.

Puthja e parë

(shkruar më 1 Janar, një pas mesnatës)

Poezinë e parë të kësaj mesnate
po ta dërgoj ty, si një të puthur
të të tregoj se ende jam gjallë
kur qiejt me avionë janë mbushur

Avionë që me martirë janë veshur
me të bardhë eksplozivë pluhur
që vrasin, që vrasin, që vrasin
si bomba me urrejtje të mbushur;

Kur dallëndyshja me krahë të thyes që don
për ty të kontrollojë qiejt anë pë anë
por kam frikë që ta lë këtë vend që e  ruajnë
egoizmi dhe doktrinat-këta dy gardianë

Këto më bëjnë mua
këtë qënie njerëzore
të ndiej veten të pafuqishme
të pafuqishme dhe fajtore;

Me fëmijë dhe me punë të rëndë
kjo kasolle që vetë kam thurur
të durojë dua vitet që kemi përpara
që një ditë, se kemi rrojtur për t’ u mburrir.

Kjo është lumturia më e madhe që presim
por dhe një tjetër të veçantë lumturi
që vjen të plotësojë boshësinë e saj
kur të shkëmbejmë ëmbëlsi dhe dashuri.

Puthja e parë e këtij viti -për ty
ndërsa fëmijët po flenë në qetësi
duke shpresuar të nisim ditën e re
Me energji të reja, vendosmëri

Këtë dua edhe pë ty

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s