Kalendari poetik: Rasul Gamzatov (1923-2003) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Kalendari poetik: Rasul Gamzatov (1923-2003)
 
Nga poetët e lindur më 8 shtator zgjodha të postoj për sot poetin nga Dagestani. Rastësisht hasa në emrin e tij kur gërmoja për tekstin e këngës “Krillat” (Zhuravli), që është bërë e famshme në botë prej zërit të baritonit Dmitri Hvorostovski:
 
 
KRILLAT
 
Ndonjëherë më duket se ushtarët
Që luftës mizore s’i mbijetuan
Sikur në tokën tonë s’ranë
Dhe në krilla të bardha u shndërruan.
 
Ata nga ajo kohë e largët
Mbi ne fluturojnë dhe na flasin
Prandaj shpesh ndoshta mbetemi shtangur
Mekemi me sy lart dhe dot s’flasim?
 
Fluturon dalngadalë tuf’e lodhur
Fluturon atje lart në perëndim
Mes tyre dalloj një vend të vogël
Që ndoshta mund të jetë vendi im.
 
Me atë tufë krillash kur të zbardhë
Në mjegull do të pluskoj me haré.
Nga lart me zë zogjsh do t’ju çoj fjalë
Të gjithëve që lashë përmbi dhé.
 
Ndonjëherë më duket se ushtarët
Që luftës mizore s’i mbijetuan
Sikur në tokën tonë s’ranë
Dhe në krilla të bardha u shndërruan.
 
 

© shqipëroi nga rusishtja Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s