Kalendari poetik: Vojka Smiljanić-Đikić (1932-2016) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Vojka Smiljanić-Đikić
 
Kalendari poetik: Vojka Smiljanić-Đikić (1932-2016)
 
U lind më 29 shtator 1932 Vojka Smiljanić-Gjikiç, poete, përkthyese e njohur bosnjake. Studioi Romanistiskë në Universitetin e Beogradit. Ka botuar dhe antologji të poezisë algjeriane (bashkëshorti i saj, Osman Gjikiç, ka qënë diplomat jugosllav me shërbim në Algjeri, Finlandë, etj.). Lufta e ndezur nga kasapi i Ballkanit, la gjurmë të thella edhe në poezinë e saj. Ja poezia që përzgjodha me këtë rast:
 
 
ASHTU SI SHPIRTRAT
 
Kam mall
Thotë me pëshpërimë te pragu i ish shtëpisë
Një njeri i kapitur, me krahët lëshuar pa fuqi
I zbehtë ndalet, i lodhur
Si të mos ketë fjetur qysh nga fillim i botës
E kqyr si një humnerë të parën herë
Dhe ijas, ashtu si shpirtrat, që të mos e prekë
Hyn në banesën plot me njerëz të kotë
Dhe kështu ndodh, përjetësisht
Buzë humnerës,
Në prag të dashurisë
Ijas, ashtu si shpirtrat, krah njëri tjetrit shkojmë
Pa prishur drejtpeshimin
E pluhurit në ajër
Nën diellin e prillit.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s