Vargu i Rita Saliu-t / nga Musa Jupolli

 

foto e autorit me riten
Vargu i Rita Saliu-t 

 

nga Musa Jupolli

 
Një dritë thellësie ku motër Rita e shpërndanë nga shpirti i vet në trojet shqiptare, asaj dardane, një buqetë lulesh ku edhe bletët ushqehën në vargun , ëmbëltyrë leximi !
Në poezinë e Ritës gjejmë aromën e Atdheut, elegancën e vargut, siq elegante vetë. Penë parajse, sy qiellor , rima në kërkim të një origjinaliteti, ilustrim i Lirisë, fuqi poetike duke i dhënë grushtin pa drejtësisë.
Madhështia e veprës theatër me dy botëra t’ opozuara, njera në ritmin e jetës, tjetra humbur n’ akordim. Në thelb nxirret dëshmia e kohës, kronikë e një gjeografie me një rrugëtim artistik, jetë e njeriut tonë.
Arti i Ritës është një Qiell i të gjitha dëshirave, ngjyrë pikture të një simfonie shpiertërore, varg- rënditje e artit Penë ar(t)i !
Motër Ikonë dardane, notoriotet të e cila gjejmë vargun flakë danteske, pikë e ndishme e antikës nga ato rrënjë Ilire ku ritmohet jeta e saj me përjetimet, n’ udhëtim të një biografie ende të pa shkruar, por që ndihet ajo flakë shpirti Afro-Ditë e natyrës Mëmë-Dhe në Dardaninë e saj, n’ idealiezmin poetik të krijuesës Zonjë e Rënd Rita Saliu !
Poetja Rita, jeton më dhe e kupton literaturën n’ elaborim të kuptimit, ëndërrat ti rikthej në realitet, sikur një tregim lidhshmëri n’ intelegjencën tonë, natyrën ngatrruese ta shëndrrojë n’ urtësi !
Vargjet e poetës kanë zë të lartë dhe pyesin se cila është e ardhmje e këtij Dheu !
Vepra e Poetës është n’ udhëtim -kërkim të një shpirtëmirësie njerëzore , të një filozofie butësie poetike, një dritare e historisë kombëtare !
Ky udhëtim flakë në shpirtin e s aj kërkon traditën dhe filozofinë me shkrim, lirizëm lidhur ngushtë me jetën e saj, me ndodhitë e Atdheut, theks Dardanisë në të gjitha format, politike e gjeografike, të estetikës dhe pasurisë intelektuale, po edhe të anës tjetër si një errësirë që nuk duamë ta shohim.
Poetja është mergimtare, po jo shpirti i saj, andaj këtu edhe qendron e gjithë bukuria e vargjeve të Rita Saliu !
Flamuri : Himni i shpirtit të saj !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s