Kalendari poetik: William Cowper (1731-1800) / Përgatiti materialin: Maksim Rakipaj

William Cowper

Kalendari poetik: William Cowper (1731-1800)

Poet anglez, u lind më 26 nëntor 1731, bir i një prifti, pati fëmini të vështirë dhe në vitin 1763 madje tentoi vetvrasje dhe kaloi dy vite në spital psikiatrik. Më pas u largua nga qyteti dhe jetoi më tepër në mjedise fshatarake i ndikuar nga poezitë e Horacit. Përktheu në anglisht veprat madhore të Homerit: Iliadën dhe Odiseun. Ja një poezi nga W. Cowper:

KËNGË

Djem e vajza, tallen me mundin tim,
Çdo herë që ulem vetë të shkruaj,
Pse merresh, më shajnë, me gjuh’ të huaj?
Kur e njeh pak, ç’e merr këtë guxim?

Fol të drejtën. Shpesh synimet e tua,
S’thahen si lulet që vyshken e vdesin?
Pastaj synime më t’larta të presin,
Të tjerë brigje dhe të tjerë ujra.

Lumej të rrjedhshëm brigjegjelbëruar,
Kurorë dafinash flokët t’i mbledh,
Është shpërblimi që fama të jep;
Më tepër se kaq, a s’ke dëshiruar?

Këngë, fol për mua! -Ajo çka prin
E zemrën ma çon peshë fluturim
Është gjuha që ushqen dashurinë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s