Kalendari poetik: Ahmad Shamlu (1925-2000) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Ahmad SHAMLU

Kalendari poetik: Ahmad Shamlu (1925-2000)

U lind më 12 dhjetor 1925 Ahmad Shamlu, poet e përkthyes iranian, botoi 17 përmbledhje poetike gjatë jetës; ja një poezi e tij:

NUK JAM NJË HISTORI QË MUND TA RRËFESH

Nuk jam një histori që mund ta rrëfesh,
as këngë nuk jam për t’u kënduar,
as tingull për t’u dëgjuar
nuk jam as ky që sheh
as ai që mund të njohësh.
Jam një vuajtje që edhe ti mund ta provosh,
më thirr me një klithmë.
Pemët flasin me pyllin, bari me dheun,
yjet me gjithësinë. Dhe unë flas me ty.
Thuama emrin tënd, jepmi duart,
folmë, jepma zemrën.
Zbulova rrënjët e tua.
Përmes buzëve të tua fola me Gjithçkanë,
duart e tua motra janë me të miat.
Në një vetmi verbuese me ty klitha
për ata që janë gjallë.
Jepmi duart, më janë të afërta duart e tua.
Ah ti, që të gjeta kaq vonë.
Flas me ty ashtu si retë me stuhinë flasin,
si bari me dheun
si shiu i flet detit.
si zogjtë pranverës i flasin,
si pemët i flasin pyllit.
Sepse gjeta rrënjët e tua,
sepse zëri im vëlla është me zërin tënd.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s