Kalendari poetik: Gioconda Belli, 9 dhjetor 1948 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Gioconda Belli

Kalendari poetik: Gioconda Belli, 9 dhjetor 1948

Poete, gazetare dhe shkrimtare nga Nikaragua; u lind 70 vite më parë në Managua në një familje me prejardhje italiane, stërgjyshi i saj pat mërguar në kohën kur punohej për hapjen e Kanalit të Panamasë. Pati të gjitha mundësitë financiare të mësonte në Spanjë dhe më pas në SHBA, ku diplomoi për gazetari. Pas viteve ’90 jeton në Kaliforni duke vazhduar me sukses karrierën si shkrimtare. Ja përzgjedhja ime sot në përvjetorin e 70 të lindjes së poetes nga Nikaragua:

PROFECI

Si rrëfejnë të gjitha profecitë
njeriu vetë shkatërrimin e tij përgatit.
Por shkojnë shekuj, jeta gjithnjë përtërihet;
një brez i ri dashnorësh dhe ëndërrimtarësh vjen çdo herë;
burra dhe gra që shkatërrim bote nuk ëndërrojnë,
por ndërtimin e saj me flutura plot dhe bilbilë që këndojnë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s