MË SHUMË SE NJË RRËFIM / Nga Myrteza Mara

MË SHUMË SE NJË RRËFIM

 

 

myrteza

 

   Nga Myrteza Mara

 

 

Dikur, një i ri, që kishte dëshirë të madhe për të thurur vargje, shkoi tek “Mjeshtri i Letrave” dhe i tha se donte të bëhej poet i madh. Donte që vargjet e tij të bëheshin këngë dhe këngët të pushtonin zemrat e njerëzve në gjithë botën. Mjeshtri pa zjarr tek syt e djaloshit dhe i tha qetë-qetë.
-Me vullnet mund të bësh gjithçka, por për t’u bërë poet i madh më parë duhet të mësosh treqind poema antike përmendësh!
-Për të mësuar këto duhen tre vjet! – tha djaloshi i hutuar.
Mjeshtri ktheu shpinën, ndërsa djali u largua për të ardhur pas tre vjetëve. E gjeti Mjeshtrin në të njëtjin vend. I gëzuar, që pas kësaj do bëhej poet i madh, thotë gjithë hare:
-Mjeshtër! I mësova treqind poemat! Jam gati t’i recitoj pa asnjë gabim!
Zemra e djaloshit rrihte si zog i trembur, por Mjeshtri, hijerëndë si mal, tha:
-Shumë mirë ke bërë; tani ik dhe harroi ato që ke mësuar!
-Por duhen dhe tre vjet të tjera,-tha djaloshi i turbulluar, por përgjigja nuk erdhi. Mjeshtri ishte larguar.
Pas tre vjetve të tjerë djaloshi përsëri shkon tek Mjeshtri, që çuditërisht nuk ishte plakur, dhe i thotë:
-Mjeshtër! I harrova poemat, tani s’mbaj mend asnjë varg!
Mjeshtri qeshi, i hodhi dorën mbi sup dhe i thotë tërë besim: Tani shkruaj poezi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s