Kalendari poetik: Emily Dickinson (1830-1886) / Përgatiti materialin: Maksim Rakipaj

Emily DICKINSON

Kalendari poetik: Emily Dickinson (1830-1886)

U lind më 10 dhjetor poetja e shquar amerikane Emily Elizabeth Dickinson. Shkroi rreth 1800 poezi, por vetëm nja dhjetë prej tyre u botuan sa qe gjallë; katër vjet pas vdekjes, në vitin 1890 e motra botoi përmbledhjen e parë poetike të Emilisë. Botimi i plotë i poezive të saj u bë vetëm në vitin 1955. Poezia e saj edhe në ditët tona duket moderne për nga stili, që s’para respekton rregullat e ngurta të metrikës, poezitë e saj janë të shkurtëra dhe të ngjeshura në ide; ja një poezi e saj:

SHUMË MARRËZI

Shumë marrëzi, kulm’ i mënçurisë,
për një sy të zakonshëm,
shumë mënçuri, kulm’ i marrëzisë
thonë shumic’ e njerëzisë
dhe ja si mendojnë:
mirato, nga trutë je fare mirë,
kundërshto në ta mban – i rrezikshëm je,
për t’u lidhur me zinxhirë.

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s