Kalendari poetik: Shuntarō Tanikawa 1931 / Përgatiti materialin: Maksim Rakipaj

Shuntarō Tanikawa

Kalendari poetik: Shuntarō Tanikawa 1931

Sot, më 15 dhjetor, mbush 87 poeti dhe përkthyesi japonez Shuntarō Tanikawa; poeti japonez bashkëkohës që lexohet e vlerësohet më shumë në Japoni dhe në botë. Ka qënë shpesh njëri nga kandidatët e mundshëm për çmimin Nobel. Ka shkruar mbi 60 përmbledhje poetike. Ja shqipërimi që përzgjodha prej tij:

PËRSËRI MUZIKË

Një ditë diku
dikush i binte pianos.
Përtej kohës dhe hapësirës ai tingull më përkëdhelte veshët,
madje dhe tani, ende dridhet ajri.

Një pëshpërimë e dashur nga larg më vjen
dhe s’e kuptoj ç’më thotë.
Si era në korije vjen
e pemët lëkund.

Kur lindi tingulli i parë?
Në mes të gjithësisë së zbrazët
dikush dërgoi një kumt të fshehtë
dhe të pakuptueshëm…

Asnjë gjeni nuk “krijoi” muzikë.
Ata thjesht mbyllnin veshët për kuptimin e saj
dhe përhumbshëm dëgjonin heshtjen
që vazhdonte qysh prej zanafillës.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s