120 – këngët më të njohura popullore të Shqipërisë së Mesme / Sjellur nga Astrit Jegeni

 
Astrit Jegeni
 
Këngë popullore
 
Unë besoj se këto tekste këngësh janë mbledhur dhe shkruar me dorë nga Mustafa Budini ose janë krijuar nga ai, I cili është me origjinë nga Elbasani. Gjyshi im nga nëna, Ali Kumi, e kishte mik, së pari si elbasanas e se dyti e vlerësonte për intelektualizmin e tij. Shpesh herë e kam parë Mustafën të drekonte me gjyshin me një gotë të vogël rakie në dorë. Gjyshja ime e mirë nuk e pëlqente, e quante “horr” Ky njeri ka studiuar në Itali për regjisor dhe ka qenë poet tekstesh e muzike të këngëve popullore. Ka pasur një jetë të vështirë nën regjimin komunist, që edhe e ka burgosë. Gjithathtu e shoqja, me sa mbaj mënd ishte italiane, me gjithë fëmijët e kanë braktisur. Nuk jam shumë i sigurt që këto këngë i ka mbledhur ai, por njerëzit e mi që e kanë pasur këtë libër me vlera unikale dhe mendojnë se ai ua ka dhënë për ta mbajtur në shtëpi. Gjithësesi, këto tekste këngësh të Shqipërisë së Mesme janë plot sharm e origjinalitet.
 
Korrik 2021
 
Përmbajtja
 
1. Unë o ty moj të kam dashtë.
2. Dritës tate xhevair.
3. Të desha me hakikat.
4. Sa mas dore më ke lanë.
5. Portat e kalasë.
6. S’paske pas një pikë mëshirë.
7. Qesh tuj shku në një rrugë të ngushtë.
8. Dy çuna që ka Tirona.
9. Në bash t’qefit të muhabetit.
10. Kur pata një lule të bukur.
11. Rrallë kam pa kësi bukurie.
12. Nji ditë të djelë, një ditë zamani.
13. Si tja bëj moj xhan.
14. Shoqet tuaja moshatare.
15. Të kam zgjedh për merak.
16. Trandafilin kur ta dhashë.
17. Ti mbahe për bukurinë.
18. Pse më rri kaq vranu.
19. Sashunia si rrufe.
20. Kur t’i shof dy sytë e shkru.
21. Tuj shetitë te tull e pusit.
22. Dashuria kur filloi.
23. Kanga e Cijes
24. O ti det, o ujë i njelmët.
25. Ke selvitë e Namazgjasë.
26. Moj fellanxë, moj mitare.
27. Nji lulishte me trandafila.
28. Leu dielli, n’atë buzë mali.
29. Erdhi pranvera me jeshile..
30. Bubullin ke shkomi i Kavajës.
31. Errësirë e pyllit.
32. Më shikon me buzë në gaz.
33. Çohi djema shaloni atin..
34. Moj e bukur si për mu..
35. Mun aty ke shtatë zymylat.
36. Si mësova un garipi.
37. Nëpër shtyllat e telefonit.
38. Në penxhere ke dalë.
39. Nji ditë të djele u takuam.
40. Për midis pazarit të Durrësit.
41. Ma mirë në pyll se në qytet..
42. Kam një babë iftijaxhë.
43. Lum e lum se ja mrrina.
44. Moj dashnore të gjykoftë perëndia..
45. Dy të dashurat.
46. Sa moj e pa besë.
47. Këndon gjeli pika pika.
48. Anës detit anës bregut.
49. Ç’ mu rrit mjekram ç’mu ba greth.
50. O kanil, kanil i vetmu.
51. Çohen rosat prej Tirone.
52. Sheja me shami të kuqe.
53. Për një mot e gjysëm viti.
54. Në mëngjes lava sytë e zes.
55. Unë e ngrata të kam pasë dashtë.
56. Isha vetëm tuj menu.
57. Asaman moj lulja allit.
58. Mori gocë me halle shumë.
59. Kumuri, mori qafëbardhë.
60. Kënga e kalasë së Durrësit.
61. A ke qenë nojherë e re.
62. Jelekun me ar.
63. Jalla u rrëxofsh, moj mëhalla e re.
64. Ke pusi çerrakes.
65. Jeleku kadife.
66. Ç’u dishrush me të pa ty.
67. Ju, o yje, ju yjneshë.
68. Çna ka zanë kjo dashunia.
69. Lulja në saksi.
70. Qysh atë ditë kur të pashë
71. Dashuninë që kam për ty.
72. Kumurije e Elbasanit.
73. Elbasani asht i bukur.
74. Iku nata, agun mallet.
75. Hajde pra se erdh pranvera.
76. Kam një brengë e nji kujtim
77. Disa herë më shkon ndër mend.
78. Çelin lulet e beharit.
79. Po na vjen karaj me dru.
80. Sa të du.
81. Çi kam hyp vaporrit.
82. Kaçurrelat.
83. Mu largove pa ba za.
84. Të pata thanë Safet nji herë.
85. Në atë fushë mejdani.
86. Vuna veten në mundime.
87. Si bilbili në pranverë.
88. Lule borë.
89. Hajde, moj manushe.
90. Çil atë zemër plot kujtime.
91. Hala emrin s’ta kam nxanë..
92. Në pranverë që kena hy.
93. Turtulleshë.
94. Zambaku i bardhë.
95. Ma ven dorën përmbi dorë.
96. Kalla cigaren.
97. Tre vjet që u deshtëm bashkë.
98. Kur të pashë, mor djalë njëherë tuj kalu.
99. Shkoj e vij fluturim si zogu.
100. Dashnor t’u bana.
101. Të gëzojmë se erdh pranvera.
102. Kurbetqari.
103. Si dukat i vogël je.
104. Metelikun ta kam falë.
105. Kur më del në derë..
106. Karajfilat që ka Shkodra.
107. Porsi fllanxa në pranverë.
108. Pranverë e bukur shpejt do t’na vijë.
109. Shoqja ime trandafil.
110. Vashënia.
111. O shpirt, sa të du.
112. Me lule t’bukura.
113. Lulja e majit.
114. Kur m’kujtohet kohë e shkuar.
115. Një lule.
116. Mos vallë kam faj unë.
117. Vajzë durrsake.
118. Kapiten i ri.
119. Gabova – gabova.
120.Zëmrës katile
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s