Where the Pelasgians wounds still hurting! ( “…aty ku ende rrjedhin plagët e pellazgëve!” ) – Poem by Mëhill VELAJ / Translated from Albanian into English by Raimonda MOISIU

 
Poem by Mëhill VELAJ
 
 
Where the Pelasgians wounds still hurting!
 
Every now and then, there is time,
It seems recalling the memories,
“Dancing” with tears in the eyes;
The bible journey of “deportees”!
It kind of reminds me the fear
Of large crowds and gatherings
Of overtired and so alienated humans!
 
It kind of reminds me those young mothers,
Being terrified and ragged in the wild hair,
Holding the charred cradle on the shoulder,
With newborn baby into it!
 
While the old ones and lonesome fosters,
Holding hand together, gripping tightly
To their fingertips, dragging their feet,
In the hail of bullets, blazing flames,
Dust and tear gas!
 
Running scared, feeling afraid to lose,
From abandonment to salvation,
As the homeland remained barren,
Only sorrows and agony pain and despair!
They who have came down here,
From the wild steppes of Carpathian Mountains,
Careless and filled the face with greed…
 
As well as the thugs spread out over the centuries,
For even though they knew that it was not,
Just they were looking for!
They devoured every plot of Illyria land,
As they were its patrons!
Where the Pelasgians wounds still hurting!
 
Tears of pain weeping inside the spirit,
For our poor country, and the echoes
In the lyric of Psalms were heard even
in the darkness,
Trotted down the last steps of the Living
and Dead!
The death rattles still shaking and quivering throughout those ancient tombs!
 
The Albanians, as the ancestors of the Pelasgians,
Just kept walking up and down,
Towards the epic battlefield of the history,
Over there, over here
Wherever the terrible fate of Illyria,
Was played at the poker table of the hypocrites!
 
Shedding hot tears of pain, though walking through the valley of death, showered
The wasteland, while fire still burning
on the ground!
To the ashes of the heroes covered
With the blood of the martyrs,
We laid the foundations of our homeland Marching on with hearts courageous,
With patience, the hurt, and the hope!
Marching on a biblical journey towards Freedom!
 
 
 
“…aty ku ende rrjedhin plagët e pellazgëve!”
 
Sa herë sjell ndërmend, më shfaqet në kujtesë,
ndër sytë e mij; udhëtimi biblik i të dëbuarve!
Më shfaqen turmat e njerëzve të drobitur e të tjeërsuar,
Nënat e reja flokëlëshuar e të tmerruara,
Që mbartnin në kurriz djepin e përcëlluar me foshnjën e porsa lindur,
ndërsa të moshuarit e sakatosur dhe të ngrysërit jetimë shtrëngonin fort duart,
hiqnin këmbët zvarrë, mes breshërisë së plumbave, tymit lotues dhe flakës përpirëse!
.-.
Vraponin të coroditur e të frikësuar,
mes ikjes, braktisjes dhe shpëtimit,
Vatani mbeti djerr mes dhimbjes dhe trishtimit!
.-.
Ata që erdhën nga stepat e Karpateve murgërore, të etur e të shkujdesur,
si morrcakët e shpërndarë erërave të shekujve,
edhe pse e dinin se nuk ishte ajo që kërkonin,
gllabëruan tokën e Ilirisë, sikur të ishin zotërit e saj,
aty ku ende rrjedhin plagët e pellazgëve!
.-.
Loti i dhimbjes ngashërente thellë shpirtit,
për atdheun fatkeq, klithmat e psallteve dëgjoheshin mbrëmjeve të mugëta,
bashkë me trokun e hapave të fundit,
e të gjallëve dhe të vdekurve,
Grahmat e tyre mbytëse që vinin
nga varret e lashta!
.-.
Shqipet, bijtë e pellazgëve ecnin
vetëm ecnin,
u nisën për në fushbetejën e historisë,
aty ku luhej pokeri i tmerrëshëm i fateve të Ilirisë!
.-.
Me lotët e valë të dhimbjes dhe të vdekjes,
Vaditëm tokën që përkundej dhe digjte zjarr,
Me hirin e eshtrave të heronjve dhe gjakun e dëshmorëve, ende i patharë, e përziemë
Dhe hodhëm themelet e vatanit,
Me guxim, durim, dhimbje dhe shpresë marshonim
në udhëtimin biblik drejt Lirisë!
 
 
 

Translated from Albanian into English by Raimonda MOISIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s