O KRENARI LABËRIE! / Poezi epiko-lirike nga Shezair Koko

 
Poezi epiko-lirike nga Shezair Koko
 
 
O KRENARI LABËRIE!
 
Më flamurbukura, Arbëria
Triumfatorja, që kurrë s’vdes
Flakadane Labëria
Argjendarì, Kurvelesh.
 
Historia trëndafilon
Dhe shkëlqeson, si një Yjesë
Se Labëria jonë
Trashëgon gjashtë pjesë.
 
Pjesa e parë, Kurveleshi
Pastaj Rrëza e Tepelenës
Ç’gjurmë e artë kundron tek sheshi
Busti i Ali emblemës.
 
Kardhiqi pjesa e tretë
Ndrijnë radhojtë, si stërlina
Kurorë që vetëton lezet
Si Lule Jasemini, Delvina.
 
E pesta Gryka e Dukatit
E gjashta Bregu i Detit
Vendi i njerëzve të fatit
I lakmuari i mbretit.
 
15 fshatra Kurveleshi
I sipërm edhe i poshtëm
Ylberin derdhur tek brezi
Lidhur si djepi me foshnjën.
 
Kuç, o zemër luftëtari!
Me gjak e flakërove jetën
Mbete Vatër Fitimtari
Me zgjedhar Zenel Gjolekën.
 
Lindur që me yjet lart
Fshat traditash, Kallarat
Isa Imzua fterriot
Dekan i Drejtësisë në Botë.
 
Mbështjellë nëpër një pllajë
Gjallon, si lulja në maj
Plot mister fshati Bolenë
Emri i tij trelegjendë.
 
Progonat me Bilbilenjtë
Sa Lavdi e Korifenjtë!
Një kala t’veçantë në botë
E ndërtuan niviciotë.
 
Një Muze, shumë i vogli
Nga kish ardhur s’e di kush?
Një stilograf nga Fan Noli
Ruhet dhe sot në Lekdush.
 
Si katart i lartë
Është Golëmi në ballkon
Hajde, Myzeqeja e Thatë
Terapia që shëron.
 
Dhe shqiponja e zgalemi
Qajnë e qeshin në ballkon
Ka ikur Bilal Golëmi
Shkenca çdo ditë e kërkon.
 
O Çelo Mehmet Picari!
Trim të parë të kish Pashai
Dhe suliot Boçarit-o
Historia i flet Hygo
 
Ndaj emblema e Kurveleshit
Ka një stemë heraldiste
Si simbol kokën e demit
O kranari labërishte!
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s