Dhimitër Pasko (Mitrush Kuteli)

mitrush kuteli

Dhimitër Pasko (Mitrush Kuteli)

Dhimitër Pasko i njohur me pseudonimin Mitrush Kuteli lindi më 13 shtator 1907 në Pogradec, ndërsa vdiq më 4 maj 1967 në Tiranë. Ka qenë shkrimtar, përkthyes dhe ekonomist shqiptar nga Shqipëria.

Familja e Mitrush Kutelit, rrjedh nga fisi shqiptar Kuteli, i shpërngulur në Mokër e pastaj në Pogradec nga qyteti i Artës, në fillim të shek. 19-të, për shkak të mizorive të Ali pashë Tepelenës. I ati, Pandi, i biri i Pasko Kutelit, ishte rrobaqepës që kish jetuar 24 vjet në mërgim, në Rumani, duke punuar si murator e bojaxhi. Atje kish mësuar shkrimin e shqipes dhe ish njohur me disa nga patriotët e kohës, mes të cilëve me Nikolla Naçon. Pas kthimit në Shqipëri, vazhdoi zanatin e rrobaqepësit dhe të bojaxhiut e në të njëjtën kohë bënte dhe punën e ndërlidhësit për të futur dhe shpërndarë në vend librat shqip të shtypura në kolonitë e mërgimtarëve. I burgosur shpesh herë në kohë të Osmanëve, gjatë pushtimit serb e atij bullgar. Pas shpalljes së Hyrrijetit hapi një librari, e para librari shqipe në Pogradec. Mitrushi – trajta përkëdhelës e emrit Dhimitër – lindi më 13 shtator 1907 dhe ishte i vetmi djalë mes dy motrash: Agllaisë dhe Liries. Në shtëpinë e tyre, që bastisej dendur për libra shqip, vinin luftëtarët e kohës: Dervish HimaAbdyl Ypi,Mihal Gramenua, Telemak Gërmenji, Memduh Zavalani, Themistokli Germenji, Pasa Pema, Vasil Tromara, etj. Në një mjedis të tillë, të mpleksur dhe me përrallat e Nënës, Kuteli jetoi fëmijërinë dhe mori bazën letrare. Mbresa të pashlyeshme i lanë më pas dhe librat e librarisë së vogël të të atit. Leximet e tij të para lidhen me emrin e NaimitÇajupitSpiro Dines, Gramenos, Lumo Skëndos, më vonë edhe të Fan Nolit. Shkollën fillore e kreu në Pogradec, më 1919. Po këtë vit botoi vjershat e tij të para “Mëmës Shqipëri” dhe “Skënderbeu” – në kalendarin “Pogradeci”. Pasi priti dy vjet t’i plotësoheshin kushtet ekonomike të familjes, më 1921 Kuteli shkoi në Selanik, ku i ati kish mundur t’i siguronte një bursë për në Shkollën Tregtare Rumune. Kishte prirje për letërsi e dëshirë për mjekësi, por mundësitë iu krijuan në degën ekonomike. Më 1926, 19 vjeçari Kuteli ishte një nga themeluesit dhe drejtuesit e Shoqërisë së nxënësve shqiptarë të Selanikut ku merrnin pjesë të rinj nga të gjitha shkollat e qytetit. Shoqëria u quajt “Kostandin Kristoforidhi”, siç propozoi Dhimitri. Nga viti 1924 kish filluar të botonte në shtypin shqiptar “të jashtëm”, tek “Shqipëria e Re” dhe “Kosova” që dilnin në Kostancë të Rumanisë. Shkrimet e tij flisnin për Atdheun, për ngjarjet e vitit 1924, vajtonin vrasjen e Gurakuqit e të Bajram Currit. Në këto vite Kuteli botoi dhe artikujt e parë në fushën e kritikës letrare – vlerësime, përshtypje, analiza, të dhëna për autorë e vepra. Por pjesa më e madhe e shkrimeve i kushtoheshin monedhës, çështjes agrare dhe problemeve ekonomike. Studjoi ngjarjet e së kaluarës në fushën e financave dhe kritikoi Bankën Kombëtare të Shqipërisë, duke faktuar spekullimet e saj në dëm të ekonomisë së vendit. Ndër këto shkrime Kuteli përmend më pas “Kriza e koronës dhe Banka Kombëtare”, që u botua si kryeartikull më 1928 në gazetën “Telegraf”. Po atë vit, shteti shqiptar i refuzoi kërkesën për bursë që të vazhdonte studimet e larta në Paris, ndonëse shkollën e mesme e mbaroi shkëlqyeshëm, duke kaluar dy klasat e fundit në një vit. Kuteli shkoi në Bukuresht (1928) dhe filloi studimet në Akademinë e Shkencave të Larta Ekonomike, duke punuar njëkohësisht si llogaritar. Banonte në një mansardë, megjithatë ndiqte edhe kurse letërsie, kritike, folklori, etj. Lexonte frëngjisht, rumanisht, italisht, latinisht e greqisht. Ishte antar, më pas sekretar dhe në vitet 1931-34 kryetar i Shoqërisë së studentëve shqiptarë të Rumanisë. Në vitet 1928-1933 drejtoi gazetën “Shqipëria e Re” në Kostancë, në faqet e së cilës hapi më 1929 rubrikën “Shënime Letrare”. Duke vazhduar punën e filluar në Selanik për të nxjerrë në pah disa nga vlerat e kulturës sonë sidomos në fushën e letërsisë, Kuteli shkroi artikuj mbi Naimin, Çajupin, Gramenon, Papa Kristo NegovaninAsdreninHilë MosinLasgushin, Loni Logorin, Filip Papajanin, Ali Asllanin, etj. Me pseudonime të ndryshme botoi artikuj mbi çështjen e Bjeshkës së Velipojës të Vermoshit dhe mbi Manastirin e Shën Naumit. Në fushën ekonomike – shkruan rreth monedhës dhe kreditit, për problemet ekonomike dhe abuzimet administrative si dhe kundër disa koncensioneve që i ishin dhënë kapitalit italian – Bankës Kombëtare të Shqipërisë dhe Shoqërisë AGIP për të shfrytëzuar tokat vajgurore shqiptare dhe për të mbajtur monopolin e karburanteve në vend. U diplomua më 1931 dhe në shkurt 1934 mori doktoratën në shkencat bankare dhe monetare me vlerësimin më të lartë “Diplomam Magnam cum Laudæ”. Një nga shokët e tij të shkollës, Ionel Zeana, ka shkruajtur pas më se gjashtëdhjet vjetësh:

«Dh. Pasku kreu studime të shkëlqyera, duke u dalluar qysh në fillim si një element i jashtzakonshëm, jo vetëm përmes kapacitetit të tij intelektual të veçantë, po edhe përmes seriozitetit, maturisë, ndërgjegjshmërisë, forcës për punë dhe krejt qendrimit të tij moral, cilësi këto që tërhoqën vemendjen, vlerësimin dhe mbrojtjen e profesorit të tij të madh të financave, Viktor Slëvescu, prijësi liberal, ish-ministër dhe guvernator i Bankës Kombëtare. Duke e marrë doktoratën në financa, me një tezë të vlerësuar në superlativitet, Dhimitër Paskut iu hapën perspektiva nga më të bukurat, për realizimin e një karriere të shkëlqyer. I angazhuar më së pari si funksionar, ai arriti brenda një kohe të shkurtër të bëhet drejtor i Bankës Kombëtare, duke iu përkushtuar ekskluzivisht ekzigjencave të një profesionaliteti të ngushtë, pa u regjistruar në ndonjë parti politike”

Gjatë qendrimit në Rumani punoi dhe në ministrinë e Financave si nëpunës i lartë dhe drejtoi edhe bankën e Çernëucit. Gjatë viteve të Luftës së Dytë Botërore, Kuteli rrëfen kështu mbi presionet që i vinin:

“Unë kam pasur gjithnjë, si bir i një populli të vogël, një urrejtje të madhe kundër idesë së zezë `popuj mbi popuj` ose `të mëdhenj mbi të vegjël`, por `popuj përkrah popujsh`… Një nga pasojat e para ka qënë një `skedë e zezë` ardhi e më foli dikush në bankë: – Ç’po bën kështu? Nuk e di ç’të pret? Pse kundërshton që vendin e kapitalit çifut, ta zërë kapitali mik gjerman?”

Kuteli vazhdoi të përkrahë ekonominë vendase, derisa e mobilizuan dhe e nisën në front, drejt Stalingradit. Megjithatë, veshur me uniformë, në qendrimet mes marshimeve mblidhte këngë popullore moldave, mbante shënime, njihej me njerëz të thjeshtë, me letërsinë ukrainase, thellonte njohuritë e gjuhës ruse. Sidoqoftë, pati fatin të mos i afrohej kurrë Stalingradit, madje as arriti të hyjë në Rusi: një telegram urgjent nga Pogradeci i thosh se Nëna e tij ishte shumë e sëmurë e se duhej të nisej sa më shpejt për në vendlindje. E ndihmuan miqtë që kish në Bukuresht, të cilët i rregulluan një leje për t’u larguar nga vargu i ushtarëve dhe më pas e përfshinë në një dërgatë ekonomistësh që nisej me shërbim pune në Romë. Mundi t’arrijë në Pogradec në shtator 1942. Nëna kish ndërruar jetë më 28 gusht.

Tituj të veprave

veper k 1  veper k 2vek k 3

k 5

Përkthime

  • “Kujtimet e një gjahtari” të Turgenjevit
  • “Tregimet e Petërburgut” dhe “Shpirtra të vdekura” të Gogolit
  • “Zotërinj Gollovlinovë” të Sllatikov Shçedrinit

Marr nga faqa shqiptare ne internet: http://www.albasoul.com95.107.204.163 25 shtator 2012 20:07 (CEST)

 

  1. ^ Këtu nis mbiemri Pasko i asaj dege të familjes Kuteli e cila qendroi në Pogradec. Një degë tjetër, zbriti në Durrës dhe mban mbiemrin Ikonomi
  2. ^ Dh. Pasko – Shkurtime kujtimesh – Puna ime në fushën e monedhës dhe të bankës – Hylli i Dritës, N.3-4, 1994, f.37
  3. ^ “Flaka”, 12.07.1995, f.10.
  4. ^ Dhimitër Pasko – Testament, Hylli i Dritës, N.3-4, f.74
  5. ^ Disa nga këto shënime i botoi me titullin “Në rrugë përtej Tiraspolit” në përmbledhjen “Shënime Letrare” (1944). E kësaj kohe është dhe poezia “Po të vdes në dhé të huaj” botuar tek “Sulm e Lotë” (1944).
  6. a b c d Gjovalin Shkurtaj dhe Enver Hysa : Gjuha Shqipe për të huajt dhe shqiptarët jashtë atdheut

nga Enciklopedia e Lirë

 

images kuteli

Mitush Kuteli 

Mitrush Kuteli (1907-1967), pseudonym of Dhimitër Pasko, known in Romanian as Dimitrie Pascu, was born in Pogradec on the banks of Lake Ohrid on 13 September 1907 and attended a foreign-language school in Greece (a Romanian commercial college in Thessalonika) and later moved to Bucharest, where he studied economics and graduated in 1934 with a dissertation on the banking systems of the Balkans. He collaborated for a time as a journalist at the Albanian weekly newspaper Shqipëri’ e re (New Albania), edited in Constanza from 1919 to 1936. For his journalistic activities, he employed the pseudonym Janus, after the two-headed Roman god able to see into the past and into the future at the same time. It was also in Bucharest that Kuteli began publishing the collections of short stories for which he is best known. His first book, Nete shqipëtare, Bucharest 1938 (Albanian nights), was a compilation of eight tales on village life in and around his native Pogradec. Of the 1,200 copies of the first edition, about 1,000 were destroyed in a fire in Constanza before they could be sold, and the book only became widely known after the second edition of 1944. It was in Bucharest, too, that Kuteli arranged for the publication of Lasgush Poradeci’s breathtaking verse collection Ylli i zemrës (The Star of the heart) in 1937. Romanian culture, still under the spell of national poet Mihai Eminescu, had left its impact on Mitrush Kuteli, as it had on Asdreni, Lasgush Poradeci and the many Albanian writers and intellectuals living there in the early decades of the twentieth century.

In the autumn of 1942, as the destruction and horror caused by the Second World War was gradually approaching its peak in the Balkans and the Soviet Union, Kuteli returned to Albania, which was itself on the verge of disintegrating into open civil war. It was during these war years that Kuteli, at his own expense, was able to publish most of his major works: Ago Jakupi e të tjera rrëfime, Tirana 1943 (Ago Jakupi and other tales), a collection of seven tales of peasant life; Kapllan Aga i Shaban Shpatës. Rrëfime – Rrëfenja, Tirana 1944 (Kapllan Aga of Shaban Shpata. Tales – Stories), five short stories written between 1938 and 1944; Këngë e brithma nga qyteti i djegur, Tirana 1944 (Songs and cries from a charred city), a collection of folk songs; Shënime letrare, Tirana 1944 (Literary notes); and Sulm e lotë, Tirana 1944 (Assault and tears), a collection of modest nationalist verse written by Kuteli and a fictitious friend named Izedin Jashar Kutrulija whom Kuteli claimed to have met in Prizren in May 1943. Also in this period, he edited a collection of the verse of Fan Noli (1882-1965) entitled Mall e brengë, Tirana 1943 (Longing and grief), and published a number of works on the finance and monetary system.

Mitrush Kuteli set the pace for the short story in southern Albania and managed to attain a higher level of literary sophistication than most other sentimental prose writers of the period: Milto Sotir Gurra (1884-1972), Foqion Postoli (1889-1927), Haki Stërmilli (1895-1953) or Kolë Mirdita (1900-1936). He derived many elements for his tales from the Tosk oral literature he had heard as a child, using them to create crystalline motifs of village life and a lively narrative style. Kuteli’s syntax and lexicon are elaborate and his diction is often compelling. The peasant themes and the mixture of folksy humour and old-fashioned adventure made his tales popular with broad sections of the reading public during the war and thereafter. In some of his short stories one senses the atmosphere of nineteenth-century Russian prose, of Nikolay Gogol and Ivan Turgenev, whom the author had read and particularly enjoyed in his earlier years, and of Romanian prose writer Mihail Sadoveanu (1880-1961).

At the end of the Second World War Mitrush Kuteli, now an executive at the Albanian State Bank, was a leading figure of Albanian letters. On 15 February 1944, together with Vedat Kokona (1913-1998), Nexhat Hakiu (1917-1978) and Sterjo Spasse (1914-1989), he founded the fortnightly literary periodicalRevista letrare (Literary review), which had a significant impact on Albanian culture during its short life. He was also a founding member of the Albanian Writers’ Union, which was set up under the direction of Sejfulla Malëshova (1901-1971) on 7 October 1945, and a member of the editorial board of Albania’s first post-war literary journal Bota e re (New world).

Kuteli managed to survive the transition of political power in Albania until the real terror began in 1947. During a purge which ensued after the Albanian Communist Party had come under Yugoslav domination, he unwisely disapproved of the proposed customs and monetary union between Albania and Yugoslavia. As a member of an official delegation to Yugoslavia, received among others by writer Ivo Andri? (1892-1975), he is also said to have expressed a critical attitude to the Serb re-occupation of Kosova, a stance reflected earlier in his Poem kosovar (Kosovar poem), published in 1944. Upon his return to Albania, he was arrested and sentenced to fifteen years in prison.

For Kuteli, as for most writers of the late forties, life had become a nightmare. He survived the first two years of his prison sentence (April 1947 to April 1949) in a labour camp near Korça where inmates were put to work draining the infamous mosquito-infested swamp of Maliq. Working and living conditions for the prisoners were unimaginably harsh, and Kuteli, amidst such horror, attempted suicide. But with the elimination of Yugoslav influence in Albanian party politics, the open persecution of Kuteli subsided and he was released. He returned to Tirana and was allowed, like Lasgush Poradeci and a number of other suspicious intellectuals, to work as a literary translator for the state-owned Naim Frashëri publishing company.

Zhdanovism, which had penetrated and taken thorough control of what was left of Albanian literature in the fifties, made it expedient at the time to translate Russian literature to serve as a model for the introduction of socialist realism in Albania. Kuteli willingly acquiesced by producing noted translations of recognized Soviet authors such as Maksim Gorky, Aleksey Tolstoy, Konstantin Paustovsky, Aleksandr Aleksandrovich Fadeyev and Nikolay Ostrovsky. Aside from these writers recommended by Soviet cultural and political advisors, Kuteli also managed to publish some translations of his favourite Russian authors of the nineteenth century: Nikolay Gogol, Ivan Turgenev, Ivan Krylov, and Mikhail Saltykov-Shchedrin.

In addition to these many translations from Russian, and others from Romanian (Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu), Spanish (Pablo Neruda), and French (André Maurois, Paul Eluard), etc., Kuteli is remembered in particular for his prose adaptation of a collection of Albanian oral verse, including the heroic cycle of Mujo and Halili, in Tregime të moçme shqiptare, Tirana 1965 (Early Albanian tales). He was also able to publish some verse and tales for children, the safest pastime for Eastern European writers in the Stalinist period. A novel on an Illyrian theme remained unfinished. Mitrush Kuteli died of a heart attack in Tirana on 4 May 1967, bereft of the honour and recognition due to the man who had made the short story a popular genre in Albania and who, had politics not interfered, might otherwise have been the leading prose writer of the fifties.

 from Robert Elsie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s