ANTOLOGJI LETRARE PËR ÇLIRIMTARËT : ANTIGONA FAZLIU dhe ILAZ KODRA / Nga Ajet Shala

 

Njoftim

 

 

10676511_760389794032799_767571315_o

 

ANTOLOGJI  LETRARE  PËR ÇLIRIMTARËT : ANTIGONA FAZLIU  dhe  ILAZ KODRA

 

Me rastin e Hartimit të Antologjisë për Dëshmoren    ANTIGONA FAZLIU  dhe  Heroin   ILAZ KODRA,  ftohen gjithë krijuesit në mbarë trevat shqiptare dhe Diasporë që të marrin pjesë me krijimet e tyre në poezi, proë ose skica letrare,  kushtuar  këtyre  bijve, të cilët pë çlirimin e Kosovës  u flijuan në altarin e shenjtë të  lirisë .

 

Për më shumë informacion po japim edhe Biografinë e shkurtër të tyre:

 

Materialet Letrare duhet ti dërgoni në adresën E_ Mail:

 

E_ Mail : ajhasha-@htmail.com

 

 

 

 Dëshmorja  ANTIGONA FAZLIU
Antigona Fazliu është e lindur në fshatin Gradicë të Drenasit.
Antigona fill pas ramjes së komandantit legjëndarë Adem Jasharit lën librat e shkollës së mesme të mjekësisë, dhe rrokë armët e lirisë, duke luftuar ballëm-ballë me armikun, dhe njëkohësisht duke ndihmuar të plagosurit në fushat e bëtëjes pasi ishte e profesionalizuar për një gjë të tillë.Ishte çlirimtarja Antigona që në përvjetorin e parë të rënjës se komandantit legjendar Adem Jashari në Prekaz më 28.02.1998, ngriti flamurin në atë kohë kur Kosova dhe Prekazi digjëshin flakë nga armiku. çlirimtarja Antigona ishte njëra nder çlirimtarët më guximtarë-e që kudo paraqitëj rreziku u versulte e para. Dhe deshmorja Antigona Fazliu bjen në një betejë të ashpër me forcat Serbe më 30.prill.1999, në Verboc të Drenasit, Bije heroikisht çlirimtarja në moshën 18 vjeçare. Krahëm-krahë me komandantin Ilaz Kodra, në një betëjë të rrept me armikun. Dhe kjo datë ishte Rilindje për deshmorën Antigona, për komandantin Ilaz Kodra dhe gjith ata që ranë për Altarin e lirisë.

 

HERO  ILAZ KODRA
Ilaz Kodra ishte nga fshati Prekaz të Prekazit, komuna e Skënderajt. Ka qenë njëri shumë i urtë dhe besnik, shok i pandarë i Adem Jasharit, njëherazi edhe luftëtari më i shkëlqyer për aksione guerile. Ka qenë burrë i fjalës dhe i pushkës. Nuk duronte padrejtësi dhe mbronte gjithmonë të vërtetën.
Që nga viti 1991 ka qenë bashkë me Adem Jasharin, në stërvitje ushtarake në Shqipëri, dhe që prej asaj kohe nuk e ka lëshuar pushkën nga dora. Ilazi e ka kaluar kufirin shqiptaro-shqiptar ilegalisht disa herë. Një kohë të shkurtër qëndroi edhe në Gjermani, në Mynih, ku kam patur rastin ta takoj disa herë, madje edhe në banesën e Rifat Jasharit. Ka patur qëndrim ushtaraku dhe ishte një burrë, të cilit fjala i zinte vend.
Ilaz Kodra ka qenë luftëtar dhe komandant i Brigadës 114. Ai ka gëzuar respektin e të gjithëve, si të ushtarëve ashtu edhe të popullit. Ilazi ka qenë pjesmarrës i të gjitha luftrave në Drenicë dhe rrethinë.
Ra në fushën e nderit ballë për ballë me armikun, në një betejë të ashpër me sërb në fshatin Verboc të Drenasit më 30. prill.1999

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s