Kalendari poetik: Herman Hesse (1877-1962) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Hermann HESSE

Kalendari poetik: Herman Hesse (1877-1962)

2 Korriku është dita lindjes së shkrimtarit, poetit dhe piktorit gjerman fitues i çmimit Nobel në vitin 1946. Librat e tij janë përkthyer në mbi 60 gjuhë. Kundërshtar i nazizmit dhe më pas i komunizmit. Meqë Ministri hitlerian i propagandës Joseph Goebbels i çmonte shkrimet e tij, pati prej atyre që e sulmuan si filonazist; meqë u deklarua kundër makartizmit e quajtën komunist. Asgjë e vërtetë në këto akuza. Ai qe i madhi Herman Hesse; burrë i vërtetë dhe poet i shquar. Po jap një përkthim nga ç’kam nè arkivin tim nè 141 vjetorin e lindjes së njeriut dhe artistit Herman Hesse:

JAM NJË YLL 

Në kupën e qiellit jam një yll
Që botën përbuz tek e kqyr
Dhe digjem në zjarrin tim.

Netëve jam deti në stuhi
Oshëtij, mbledh mëkate të rij,
Të lashtët mëkate paguaj.

Në mërgim, përzënë nga bota juaj
Me krenari mëkuar, nga ajo mashtruar,
Si mbret pa kurorë kam mbetur.

Jam si pasion pagoj’i heshtur
Shtëpi pa vatër, luftë pa shpatë,
Prej fuqisë sime mbetur në shtrat.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s