Poems by Miranda Shehu Xhilaga

Poems by Miranda Shehu Xhilaga

 

A SHORT CHRONICLE OF 1967

My mother had one skirt and two blouses
One pair of shoes and one pair of sandals
Pretty, soft curls to her shoulder
And soft almond eyes like no other.
My mother had an apron
An apron she wore on top of the skirt
And one of the blouses
And a notebook, which she grabbed
After she put away her apron
And a pen, which from time to time
Stained her fingers.
I imagine her sitting
At the corner,
Near the old cracked stove,
In the far way village
Under a candlelight
Where she wrote all plans and fun things
A little, bright, eager child
Had ever dreamed of.
In the morning, little bright souls
Sang and danced around her.
And the valley bore tiny margaritas
Big enough to sink her soul,
Small enough to humble a man.
And everyone cheered as if life
Was made of fresh air and deep breaths
And hot donuts dripping sherbet
And sips of milk and tiny, white lambs
And young brides on a horse’s back
And a caravan of protégés,
Eyes looking down, the red scarf she wore
To reach a groom at the far far land
Where paradise awaits
And the wedding guests sing
“Her mother is a whore.”
Cry now cry,
Won’t you cry lovely?
cos’ we might just think
You love the man
And that is but a shame!
Mother became “her” at night
In the little theatre where ilfe played out loud
Where she spent time with dad
And tried to forget…
And when I visited
I would look at her curiously
As she traced my face with her fingers
And then took me to see
life from the top of the hill…
My mum wore pearls
A man whom loved drama
And two sweet adorable little girls..
And breasts that dripped love
for the third…

 

NJË KRONIKË E SHKURTËR E 1967

Nëna ime kishte një fund dhe dy bluza
Një palë këpucë dhe një palë sandale
Flokë të butë, me onde gjer në supe
Dhe sytë butë bajame si asnjë tjetër.
Nëna ime kishte një përparëse
Një përparëse që e vishte përmbi fundin
Dhe njërën nga bluzat
Dhe një fletore, të cilën cdo natë e rrëmbente
Pasi hiqte për të fundit herë përparësen
Dhe një stilolaps, i cili herë pas here
Gishtat ia ndynte.
E imagjinoj të ulur
Në cep,
Pranë sobës së vjetër të plasaritur,
Në fshatin larg rrugës
Nën dritën e kandilit
Ku shkruante të gjitha planet dhe lojërat zbavitëse
Që një fëmijë i vogël, i zgjuar, i etur
Në ëndrra shihte
Në mëngjes, shpirtra të vegjël të bukur
Rreth saj këndonin e vallëzonin.
Dhe në lugina mbinin margaritarë të vegjël
Të mëdhenj sa për të zhytur shpirtin e saj,
Të vegjël sa për të përulur një burrë.
Dhe të gjithë gëzonin a thua se jeta
Ish vecse ajër i pastër dhe frymë e thellë
Petull e nxehtë që kullon sherbet
Dhe gllënjkë qumështi, dhe qengj i bardhë
Dhe nuse e re hipur në kalë
Nga pas një mbrojtës karvan,
Sy ulur poshtë, duvak në ballë
Djalë i panjohur që pret në udhë 
Dasmorë që në delir këndojnë
“Nëna e nuses është kurvë.”
Qaj tani qaj,
Nuk do qash bukuri?
Nëse jo mund të mendojmë 
Që burrin fort e do
Paj kjo është vec një turp, kupton apo jo!
Dhe nëna, në mbrëmje, bëhej “ajo” 
në teatrin e vogël ku jetë luhej me zë të lartë
Ku kalonte kohë me babanë
Ku qeshte, qante e gëzonte
Dhe ku përpiqej të harronte…
Dhe kur vizitoja
E shihja në mënyrë interesante
Tek fytyrën më gjurmonte me gishta
Dhe pastaj më merrte të më tregonte
Nga majë e kodrës jetën …
Nëna ime 
që kishte një palë rruaza dhe alfabetin
Një burrë që pëlqente dramat
Dy vajza të ëmbla, të zeshkëta, të vogla.
Dhe gjinj që rridhnin dashuri
Për të tretën…

 

MARY, DO YOU HEAR ME?

I didn’t know you Mary
I never met you Mary

But I have seen your face before
And I have wiped your tears before
And I have laughed with you before
And I have fallen for Shelley

I didn’t know you Mary
I never met you Mary

But I have kissed like you before
And I have loved like you before
And I have drowned like you before
And I still drown daily

I didn’t know you Mary
I never met you Mary

But I have made choices just like yours
And I have lost and I have cursed
And I have sure seen Frankenstein
And I have fought for what is mine

I didn’t know you Mary
I never met you Mary
But we are sisters Mary
So this is who we are
And we regret nothing…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s