Kalendari poetik: Giuseppe Conte 1945 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Giuseppe CONTE

Kalendari poetik: Giuseppe Conte 1945

U lind më 15 nëntor 1945 Xhuzepe Konte, shkrimtar, poet dhe përkthyes i njohur bashkëkohës italian. Qysh në vitet e gjimnazit filloi përkthimet e para nga anglishtja dhe shkrimet e tij të para. Në vitin 1962 vizitoi Parisin dhe Londrën, ku përfundoi shkollën e mesme. Studimet e larta i kreu në Milano për estetikë. Ka përkthyer në italisht shumë autorë të shquar, mes të cilëve Walt Whitman, Adonis, Rabindranath Tagore, Jacques Prévert, Pablo Neruda, Juan Gelman, William Blake, Percy Shelley dhe të tjerë. Ka fituar disa çmime letrare. Ja përzgjedhja ime në 73 vjetorin e lindjes së tij:

JEMI DASHUR SIKUR…

Gjithmonë jemi dashur sikur
takimi i pamundur do të qe.

Prandaj ndoshta, gjithçka mes nesh qe e vërtetë.
Kur dielli lind, hëna perëndon;

nuk mund të rrinë tok gjithë
ditën dy burime drite: e pra

asgjë më tepër nuk ka vlerë se ky thuajse mister
i ndjekjes së ngadaltë, të domosdoshme
që njëri tjetrit i bëjnë.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s