Kalendari poetik: Xhejms Xhojs (1882-1941) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Xhejms Xhojs
 
Kalendari poetik: Xhejms Xhojs (1882-1941)
 
James Augustine Aloysius Joyce, i njohur më shkurt si James Joyce, u lind më 2 shkurt 1882 në Dublin (Irlandë). Ishte shkrimtar, poet e dramaturg i njohur irlandez. Sado që prodhimtaria e tij letrare s’qe aq e shumtë në tituj, por nga rëndësia që pati, vepra e tij është e pazëvendsueshme për hovin që i dha letërsisë në përgjithësi dhe modernizmit me “përroin e ndërgjegjes” në shekullin XX. ‘Njerëz të Dublinit’, ‘Uliksi’, ‘Dedalus’, ‘Zgjimi i Finnegan’-it, janë disa nga titujt e veprave të tij më të njohura. Por, si zakonisht, ta përkujtojmë në datën e lindjes me një nga poezitë që kam prej tij:
 
 
BURG I ËMBËL
 
I ëmbël më qe ai burgim
Shpirti m’u lumturua…
Liri më qe ai përqafim
Të dal prej tij nuk dua.
Në atë përqafim burgosmë
I lumtur të jem gjithmonë!
 
Më mbërtheje me ata krahë
Që fërgëllonin me mall,
Dhe gjith’ atë natë të gjatë,
Gjithçka harrova, çdo hall;
Gjumi qe ëndërr e pasosur
Ku shtrirë rrinin dy shpirtra të burgosur.
 
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s