Publikohet Nr. 29, “illz” – Revistë Letrare e Tiranës, periodike dy mujore / Drejtor: Izet Duraku; Kryeredaktor: Rexhep Shahu

 

Nr. 29, “illz” – Revistë Letrare e Tiranës, periodike dy mujore

Sponsor: Flamur Hoxha
Drejtor: Izet Duraku
Kryeredaktor: Rexhep Shahu

Botues: Klubi i Poezisë, Tiranë
e-mail: revistaillz@yahoo.com ose klubipoezis@yahoo.com
Arti grafik: BoV Desing – Blendi Shahu
ISSN 2520-7571

B O R D I:
Ak. Floresha Dado; ak. prof. dr. Francesko Altimari; ak. prof. dr. Matteo Mandala’; ak. Mehmet Kraja; ak. Shaban Sinani; ak. Vasil S. Tole; prof. as. dr. Elindë Dibra (Ramadani); prof. Eqrem Kryeziu; prof. dr. Fatmir Sulejmani; prof. Dr. Gëzim Aliu; prof. dr. Gëzim Rredhi, prof. dr. Xhavit Beqiri; dr. Ermira Ymeraj; dr. Nezir Bata; dr. Luçiano Boçi; dr. Salajdin Saliu; Agron Tufa; Anton Gojcaj; Ben Andoni; Beti Njuma; Belfjore Qose; Dinos Koubatis; Fahri Musliu; Flutura Açka; Granit Zela; Iskra Geshovska; Lazer Stani; Luan Rama; Luljeta Lleshanaku; Skënder Zogaj; Vahid Hyzoti; Xhevdet Bajra; Zija Çela.

P ë r m b a j t j a e nr. 29, “illz” – Revistë Letrare e Tiranës

Azem Shkreli – Katër këshilla vetes … / 3

F a q e  t ë  R e d a k s i s ë
Rudolf Marku – Ekziston veç një kohë e vetme për krijimtarinë / 11

R e t r o
Pjetër Budi – I madhi zot qofsh lëvduom / 19
Boris Maruna – Letër Brahim Rugovës – Shqipëroi Halil Matoshi / 20

S t u d i o
Mario Vargas Llosa – Leximi i letërsisë së mirë – Përktheu Granit Zela/ 25
Zija Çela – Ose përvelim, ose mashtrim… / 30

P e r s o n a l i t e t i
Botime të shkrimtares Mira Meksi / 32
Mira Meksi – Vrasje në Venecia / 33
Mira Meksi – Sabato dhe piktura / 47

I n m e m o r i a m
Jevrem Bërkoviq – Kur snajperisti serb shoqës teme ia vrau fëmijën n’gji – Përktheu: Vlora Konushevci / 53

T ë  F t u a r
Radoje Domanoviq – Prisi – Përktheu Mehmet Hoxha / 57
Fernando Pessoa – “Poet do me thanë me u shti…” – Përktheu e përgatiti Jozef Radi / 65
Gabriel Garsia Markes – Histori të humbura – Përktheu: Namik Dokle / 70
Herman Bernstein – Ambasador i Amerikës në Shqipëri – poet dhe shkrimtar, Përktheu Mal Berisha / 72
Gustav Meyrink – Pijavicat që shkatërrojnë kohën – Përktheu: Agron Tufa / 76

T ë  Z g j e d h u r
Ramiz Gjini – Në këtë punë duhet të ketë gisht djalli – Tregim / 85
Hamit Aliaj – Këmbanë e largët – Poezi / 92
Luan Rama – Oratorio: Hije dhe tempuj nën qiellin e Çamërisë / 97
Enela Allkushi – Heshtja shkruhet me ngjyrën e tetë – Poezi / 103
Fatmir Sulejmani – Botë pa Diogjenë / 107
Thanas Medi – Njeriu që gënjente vdekjen – Tregim / 108
Sulejman Dida – A ka me dale vera sivjet – Poezi / 112
Artan Gjyzel Hasani – E dashur milingone – Poezi / 117
Eva Gjoni – Një letër për ty / 122
Herald Gjura – Sytë e diellit – Poezi / 123
Bajram Karabolli – Kush e vrau Balilin – Tregim / 128
Jf Pelushi – Një gjethe ra…- Poezi / 132
Shkëlzen Halimi – Në zanafillë – Poezi / 137
Bislim Ahmetaj – Unë i pashë dy njerëz duke u puthur në buzë / 141
Hera Çuka – A lexoni poezi ? – Poezi / 143
Artur Spanjolli – Keci i Danit – Tregim / 148
Kimete Berisha – Kur ta shkruaj luftën – Poemë / 153
Bit Gecaj – Rugova – Poezi / 157
Andrea Petromilo – Tregim i papërsëritshëm/ 162
Alma Dema – Rronte dikur fjala – Poezi / 167
Yzedin Hima – Të gjitha rrugët të çojnë në rrugë – Poezi / 171
Ahmet Selmani – Të marrët e atdheut tim – Poezi / 175
Agron Shele – Për ata që më pas do vijnë…! – Poezi / 179
Pajtim Xhelo – Zambaku i Kaonisë – Tregim / 181
Durim Çaça – Valse – Poezi / 185

P ë r s o n a l i t e t
Veprat e shkrimtarit Bajazit Cahani / 190
Bajazit Cahani – Varrin e kam në majën e Pashtrikut – Poezi / 191

P l u s
Sadete Tërnava – Osmani – Fjalët s’ke pse i peshon tani – Poezi / 199
Albina Pllumbi – Është verë në shpirtin tim – Poezi / 200

N ë  t a k i m  m e  s h k r i m i n
Florin Ardelean – Një letër nga kombi i fjetur (për veprën e Thanas Medit) / 203
Sadik Bejko – Territoret e sunduesve në librin e Kadaresë / 206
Besnik Mustafaj – Lidhur me vendin e heroit në bashkëkohësinë tonë – Për esenë e Rexhep Shahut “Bisedë e përfytyruar me Havzi Nelën / 211
Enkel Demi / Tom Kuka – Faleminderit Akademia Kult / 214
Mehmet Elezi – Kanuni dhe romani i Kadaresë, Prilli i thyer / 216
Belfjore Qose – “Koncepti i tjetrit si përjashtim dhe si vetëpërjashtim tek “Odin Mondvalsen” i K. Trebeshinës.” / 221
Shaban Sinani – Rreth librit të poetit Teodor Keko “Si breshka në shpinë mbaj një varr”, – 230
Vaid Hyzoti – Përvuajtje dashurie – impresion nga vëllimi poetik “Dita e gjashtë” i Rexhep Shahut- 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s