Kalendari Poetik: Iréne Nemirowsky (1903-1942) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Iréne Némirovsky
 
Kalendari Poetik: Iréne Nemirowsky (1903-1942)
 
U lind më 24 shkurt në një familje hebrejsh të pasur në Ukrainë. I ati qe bankier i pasur për t’i shpëtuar terrorit të kuq, në vitin 1918, të maskuar si fshatarë u arratisën në Finlandë. Në vitin 1939, kur ndodheshin në Francë, familja e saj u konvertua në katolicizëm. Vdiq në Mathauzen në vitin 1942 nga tifoja. Qe mbyllur atje për shkak të origjinës hebreje; sadoqë edhe sot vepra e saj luftohet për anti-semitizëm(!). Ja njëra nga poezitë që kam prej saj:
 
 
NESËR…NESËR…
 
Nesër, edhe më mirë ka për të qënë!
Por e nesërmja kalonte,
jeta kalonte, dhe më e mira nuk vinte.
Ato të nesërme gjithmonë aq të pritura,
që gjithmonë, kush e di përse, zhgënjejnë.
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj
.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s