Kalendari poetik: Michel Houellebecq 26 shkurt 1956 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Michel Houellebecq
 
Kalendari poetik: Michel Houellebecq 26 shkurt 1956
 
Sot është 65 vjetori i lindjes së Michel Houellebecq, shkrimtar, eseist, poet, regjisor dhe skenarist francez. Kritika e vlerëson si njërin nga shkrimtarët më të shquar francezë. Është dhe fitues i çmimit më të lartë që jepet në Francë, Goncourt. Ja një poezi prej tij:
 
 
DHE MENDOJ PËR TY
 
Kam patur gjithnjë përshtypjen
sikur qemë komshij, si dy fruta
prej së njëjtës degë çelur.
Ka nisur dita ndërsa të shkruaj ty,
bubullima hungërrin ëmbëlsisht,
siç duket do të kemi një ditë me shi.
 
Të përfytyroj ndërsa shtriqesh
në shtratin tënd.
Ankthin që ndjen
dhe vetë njësoj e ndjej.
Nata po na lë
drita përkufizon
njerëzit përsëri.
Njerëzit e veckël.
 
Shtrirë mbi qilim, i këputur,
dritën që hyn rri dhe kqyr.
Shoh ca fije flokësh mbi qilim,
këta flokë nuk janë të tutë.
Një insekt kapërcen nëpër fijet.
Koka më bie,
e ngre me zor, kam dëshirë
t’i mbyll sytë vërtet.
Kam tri ditë që s’fle, prej tre muajsh
nuk punoj, mendoj vetëm për ty.
 
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s