Kalendari poetik: Frida Kahlo (1907-1954) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Frida Kahlo
 
Kalendari poetik: Frida Kahlo (1907-1954)
 
U lind si sot, 114 vite më parë, Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, piktore dhe poete meksikane. Babai i saj qe me prejardhje gjermane dhe nëna meksikane. Në moshën 18 vjeçare, autobuzi ku ndodhej duke u kthyer nga shkolla u përplas me një tramvaj; pasojat për Fridën qenë të tmerrshme; shtylla kurrizore iu thye dhe gjithashtu eshtrat e legenit në tre vende, këmba e majtë pësoi 11 thyerje…u desh t’i bënin 32 operacione për t’i shpëtuar jetën, pasojat e atij aksidenti i vuajti sa qe gjallë; arti u bë e vetmja mënyrë për t’i thënë “po” jetës. Ja një poezi që përzgjodha nga ç’kam prej saj:
 
 
UN’ TË QIELLOJ
 
Asht e lejueme me krijue fjalë të reja?
Deshta me ta falë nji ty:
un’ të “qielloj”
kshtu krahët e mi
kishin m’u shtri, m’u shtri, m’u shtri,
aq sa me të dashtë në pafundsi.
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s