Kalendari poetik: Emma Lazarus (1849- 1887) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Emma Lazarus
 
Kalendari poetik: Emma Lazarus (1849- 1887)
 
U lind më 22 korrik 1849 poetja amerikane Emma Lazarus. Përveç poezisë, kishte pasion edhe përkthimet nga italishtja, frëngjishtja, gjermanishtja (nga gjermanishtja përktheu vepra nga Goethe dhe Heine). Me qëllim për të mbledhur fonde për Shtatoren e Lirisë, shkroi sonetin “New Colossus” që njihet edhe me titullin “Lady Liberty”, vargjet e të cilit janë gdhendur në gur në piedestalin e Shtatores së Lirisë, në Nju Jork:
 
 
ZONJA LIRI (LADY LIBERTY)
 
Jo si ai gjigand i bronxtë, i lashtë,
Që pat ngulur këmbët në të dy brigjet;
Këtu, në Perëndim, një pishtar digjet
Një grua e fuqishme e mban lart
 
Rrufe kanë ato flakë, ësht’ ajo
Nëna e Mërgimtarëve që ndriçon,
Me atë fener gjithë botën fton
Me sy nga deti që brigjet bashkon.
 
“Bot’e vjetër, mburru me historinë!”
Qan pa zë. “Sill të dobtin, të vobektin,
Gjithë ata që kanë mall për lirinë,
 
Qyqarët që mbetën me sy nga deti.
Të pastrehët, të munduarit sillmë,
Unë u bëj dritë për lumturinë!
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s