Kalendari poetik: Edith Irene Södergran (1892-1923) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Edith Södergran
 
Kalendari poetik: Edith Irene Södergran (1892-1923)
 
U lind më 4 prill poetja finlandeze që shkruante në suedisht, Edith Södergran. Njihet si nismëtare e ekspresionizmit në Finlandë dhe pati ndikim të madh në poezinë suedeze në kohën midis dy luftërave botërore. Rruga e saj në poezi nisi në vitin 1916 me një përmbledhje poezish në vargje të lira. Tuberkulozi që bënte kërdinë ato vite e mori në moshë fare të re, 31 vjeçe. Ja përzgjedhja ime në 130 vjetorin e lindjes së saj:
 
KËSHTJELLA PREJ AJRI
 
Kështjellat e mia prej ajri, si bora u shkrinë,
ëndrrat e mia si ujë rodhën,
nga ç’kam dashur më mbeti vetëm
ja, ky qiell i kaltër dhe ndonjë yll i zbehtë.
Era mes pemësh lëviz fare lehtë.
Zbrazësia fle. Ujët hesht.
Zgjuar rri një bredh plak që kujton me mall
si puthi në ëndërr një re të bardhë.
 
 
maks
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s