Kalendari poetik: Manuel Bandeira (1886-1968) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Manuel Bandeira
 
Kalendari poetik: Manuel Bandeira (1886-1968)
 
Poet, kritik letrar dhe përkthyes brazilian, u lind më 19 prill në Recife, në Brazilin veri-perëndimor. Pati rini të vështirë, në vitet 1916-1922 humbi të gjithë familjen nga tuberkulozi, edhe vetë qe i prekur nga ajo sëmundje; pas vitit 1922 bëri një vizitë prej shëndetit në Evropë; u kthye më mirë nga shëndeti dhe më modern si poet; pas vitit 1924 filloi të botonte veprat e tij më të rëndësishme. Edhe pas më shumë se 50 vitesh nga vdekja, mbetet një nga poetët më të nderuar brazilianë. Ja një shqipërim prej tij:
 
KAFSHA
 
Dje pashë një kafshë
Te kazani i plehrave
Që rrëmonte për ushqim.
 
Kur gjente diçka
Nuk e kqyrte, nuk e nuhaste:
E kullufiste me babëzi.
 
Nuk ishte qen,
As mace,
As mi.
 
Ajo kafsha, o Zot, ishte njeri.
 
 
maks
 
© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s