TESTAMENTI I MIRËSISË (baladë rapsodike për gruan shqiptare në shekuj) / Nga: Albert HABAZAJ

 
Albert HABAZAJ
 
 
TESTAMENTI I MIRËSISË
(baladë rapsodike për gruan shqiptare në shekuj)
 
Që kur dielli ësht’ parë,
Shqiptarka s’ka bërë pazar.
 
Nderi, familja, qëndresa,
Kup’ e art’ frymë me shpresa,
 
Me famë Teuta ilire,
Dha e mori dritë me yje.
 
Shkëlqeu shpata, kama, huta,
Vajzat shqipe janë Teuta.
 
Bija, nëna, gjyshe – dada,
Lirikë mbushur balada.
 
Zonjë e Vlorës dhe Kaninës,
Dhemb krenari e Rugjinës.
 
Gulçon Shushica, Shkumbini:
“O male të lartë, qysh flini?!”
 
Çermenika, Mokra, Shpati,
Djepe ku u përkund fati.
 
Rrudhur e plakur Sopoti,
Mori bekim Kastrioti.
 
Donika, princesh’ e bukur,
Besnike, shqiponj’ e flutur.
 
Lindën viset arbërore
Dhe Angjelinën shenjtore.
 
Gjergj Golemi Araniti
Perandorinë e tronditi.
 
Mbretëreshë e malevè,
Nor’ e Kelmendit mbi rè.
 
Trëndelinë për lirinë
Admiralja Bubulinë.
 
Dora d’Istria në Evropë
Qe, kur thonë, me pesë shokë!
 
Yll i bukur i kulturës,
Elena – ballë furtunës.
 
Shota dhe Tring’ e Malësisë
Dy lule të trimërisë.
 
Moj Maro Konda me forë,
Plumb – në buzë me dy taborë.
 
Shpirti rebel s’jep haraçe,
Shkrep rrufe Miro Tërbaçe.
 
“Përpara, o burra, djema!”
Prin në luftë Sado Koshena.
 
Dhe fisnikja Maro Mokra
I tha vëllait ç’ësh’ motra.
 
Anjezë Gonxhe Bojaxhiu,
Shenjtore me frymë njeriu.
 
Nënë e Botës, Shën Tereza
Tha: “Për botën yje ndeza”…
 
Musine e ëndrrave,
Moj Lulja e dhembjeve.
 
Zonja Çurret, Margaritat
Ndriçojnë dhe kur fiken dritat…
 
Nermin Vlora engjëllore
Për Kombin Ambasadore.
 
10 Shqiponjat e Tërbaçit
Me këngë e valle kaçi.
 
Këto gratë e Shqipërisë,
Testamenti Mirësisë.
 
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s