Dhimitër Xhuvani

180px-Dhimitër_Xhuvani

      Dhimitër Xhuvani

Dhimitër Xhuvani lindi më 23 maj 1934 në Pogradec. Studioi letërsi në Tiranë dhe në Institutin e Letërsisë “Gorki” të Moskës. Vdiq në Tiranëmë 19 tetor 2009. Ishte djali i mësuesit të nderuar elbasanas Kostaq Xhuvanit.

Në vitin 1944 familja e tij shpërngulet nga qyteti, kur ushtria gjermane vjen në Pogradec dhe ikën muhaxhir në Mokër, ku qëndron deri në çlirimin e vendit, dhe kthehet në Elbasan.

Dhimitri pas shkollës së mesme mjekësore punon në spitalet rurale të Gramshit, Librazhdit, Cërrikut, Peqinit. Shkëputet nga mjekësia dhe vazhdon studimet e larta në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë në Tiranë dhe më pas studion në Institutin “Gorki” të Moskës. Krahas punës së shkrimtarit, ushtroi edhe profesionin e mësuesit, gazetarit, redaktorit, montatorit, elektricistit, saldatorit.

Është fitues i shumë çmimeve letrare si dhe laureat i “Çmimit të Republikës”, proza e tij është përkthyer në disa gjuhë si në italisht, frëngjisht, anglisht, rusisht, në gjuhën kineze dhe japoneze.

 

Tituj të veprave

dh 3dh 1dh 2

Skenare filmash

2004 – I dashur armik

1999 – Funeral Business

1995 – Dashuria e fundit

1994 – Një ditë nga një jetë

1988 – Shpresa

1986 – Bardhësi

1986 – Kronikë e atyre netëve

1985 – Melodi e pandërprerë

1983 – Koha nuk pret

1979 – Përtej mureve të gurta

1975 – Rrugicat që kërkonin diell

1973 – Brazdat

1971 – Mëngjeze lufte

1970 – Montatorja

 

nga Enciklopedia e Lirë

 

Dhimitër Xhuvani (1934–2009) was an Albanian writer and screenwriter

Dhimitër Xhuvani was born in 1934 in PogradecAlbania. His father, Kostaq Xhuvani, was a respected teacher from Elbasan.[2] In 1944 during the World War II his family fled from Pogradec and took refuge in Mokër where they stayed until their country was liberated, after which they moved to Elbasan. After finishing medical high-school he worked in the rural hospitals of Librazhd, Peqin, Gramsh and Cërrik. After leaving medicine he continued his studies in the Faculty of History and Philology in Tiranë and later in Moscow.
Dhimitër is the winner of many literary awards and his work has been translated in many languages including Italian, French, English, Russian, Japanese and Chinese.

He died in Tirana of natural causes at the age of 75

Works

  • Kambanat e fundit (1958)
  • Midis dy netëve (1962)
  • Tuneli (1966)
  • Përsëri në këmbë (1970)
  • Fan Smajli (1971)
  • Zgjimi i Nebi Surrelit (1976)
  • Do të jetojmë ndryshe (1979)
  • Vdekja e zotit Kaloti (1981)
  • Bota ime (1984)

 

From Wikipedia, the free encyclopedia

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s