Kalendari poetik: Jüri Talvet 17 dhjetor 1945 / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Jüri Talvet

Kalendari poetik: Jüri Talvet 17 dhjetor 1945

Sot, më 17 dhjetor, është data e lindjes së Jüri Talvet, poet dhe akademik nga Estonia. Është autor i shumë veprave letrare që përfshijnë poezi, kritikë letrare dhe esé. Ka punuar si profesor universiteti në Tartu (Estoni) ku ka dhënë Letërsinë e Krahasuar. Përveç të tjerave njihet edhe si përkthyes në estonisht nga spanjishtja i veprave të Francisco de Quevedo dhe Gabriel García Márquez. Happy Birthday Jüri Talvet! Ja një poezi nga poeti i njohur eston:

DASHURIA

Është domosdoshmëri, mendonte
Kierkegaard. Unë them,
më mirë, pa detyrim
të dashurosh.
Qasje
shpirt me shpirt
dhënie e marrje
gjak me gjak,
fluturime
poshtë a lart,
pa ditur
për ku je nisur.

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s