Poezi nga Iliaz Bobaj 

 
Poezi nga Iliaz Bobaj 
 
 
NATYRSHËM
 
Unë të kam marrë nga ai tjetri,
prej meje të ka marrë ai,
njëri prej nesh, ka trupin tënd
dhe tjetri shpirtin tënd, të tij.
 
Ai që të ka vënë në krah,
mendon se të ka krejt të vetën,
një jetë ke ti në krah të tij,
po dhe tek tjetri, ke gjithë jetën.
 
Dhe të shkon jeta e dyzuar,
njëherësh në dy jetësi.
Unë them me bindje:- E kam timen!
-Eshte imja!- thotë bindshëm ai.
 
Veç ti nuk di si e ndjen veten,
në qënien tënde nuk di ç’heq.
Natyrshëm, diku ndjehesh mirë.
Natyrshëm, diku ndjehesh keq.
 
 
 
BOTA E PYLLIT
 
E madhe, paanë, magjike, e bekuar.
E vogël, e vetme, e mbyllur, e harruar.
 
E butë, e ëmbël, e ndjerë, miqësore.
E egër, e zymtë, e nderë, djallëzore.
 
E qetë, paqësore, e lirë, e shtruar.
E gjallë, shamatore, e vrrullshme, e trazuar.
 
E ngrohtë, mikpritëse, joshëse, bujare.
E ftohtë, e huaj, e mjegullt, tinëzare.
 
E re, e freskët, e brishtë, përrallore.
E vjetër, e thinjur, e rrudhur, shekullore.
 
E qeshur, e hijshme, e këngës, e bleruar.
E trishtë, e vrarë, e lodhur, e hutuar.
 
Bota e pyllit,
e madhe, e bukur, e mistershme,
e thellë, e dhimbshme, si bota e njerëzve.
 
 
 
TRUNGJET
 
Në ato çaste, kur jeta qe dhimbje
dhe dhimbja qe jetë për gjithkend,
unë ndenja, gjatë u mendova,
të gjitha i shkova ndër mend.
 
Ndërsa çelte hareshëm lofata,
mua brenga më shponte në gji,
e rrepta luftë e karriges,
e vishte vendin në zi.
 
I tronditur, brengosur, zhgënjyer,
si humbak nëpër botë mora rrugët,
se s’doja ta shihja atdhenë,
ta përgjaknin, t’i rripnin lëkurën.
 
Dhe tani, ndërsa ditët më ikin,
si plaka rrëgjake, ngarkuar me mund,
pres dorën e urtë të arsyes,
t’i heqë këta trungje, mbetur në rrugë.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s