Pranë një gote verë (Accanto a un bicchiere di vino) – Poezi nga Wislawa Szymborska /   Përktheu nga italishtja Juljana Mehmeti

 
Poezi nga Wislawa Szymborska
 
 
Pranë një gote verë
 
Me një vështrim më bëri më të bukur,
dhe une këtë bukuri e bëra timen.
E lumtur, gëlltita një yll.
 
E lashë të më imagjinonte, të njëjtë me reflektimin tim në sytë e tij.
Unë kërcej, kërcej në rrahje krahësh të papritura.
Tryeza është një tryezë, vera është verë në gotën që është një gotë
dhe qëndron aty drejt në tryezë.
Ndërsa unë jam imagjinare,
Pabesueshmërisht imagjinare,
imagjinare deri në thelb.
 
I flas për gjithçka që ai dëshiron:
për milingonat vdekur dashurie
nën yjësinemë e fluksit të dushit.
I betohem që një trëndafil i bardhë, nëse spërkatet me verë, këndon.
 
Unë qesh, anoj kokën me kujdes, si për të kontrolluar një invencion. Dhe vallëzoj, vallëzoj në lëkurën e çuditur, në përqafimin që më krijon.
 
Eva nga brinja, Venusi nga vala,
Minerva nga koka e Jupiterit
ishin më reale.
Kur ai nuk më shikon, kërkoj në mur imazhin tim. Dhe shoh veç një gozhdë, pa tablo.
 
 
Accanto a un bicchiere di vino
 
Con uno sguardo mi ha resa più bella,
e io questa bellezza l’ho fatta mia.
Felice, ho inghiottito una stella.
 
Ho lasciato che mi immaginasse
a somiglianza del mio riflesso
nei suoi occhi. Io ballo, io ballo
nel battito di ali improvvise.
 
Il tavolo è tavolo, il vino è vino
nel bicchiere che è un bicchiere
e sta lì dritto sul tavolo.
Io invece sono immaginaria,
incredibilmente immaginaria,
immaginaria fino al midollo.
 
Gli parlo di tutto ciò che vuole:
delle formiche morenti d’amore
sotto la costellazione del soffione.
Gli giuro che una rosa bianca,
se viene spruzzata di vino, canta.
 
Mi metto a ridere, inclino il capo
con prudenza, come per controllare
un’invenzione. E ballo, ballo
nella pelle stupita, nell’abbraccio
che mi crea.
 
Eva dalla costola, Venere dall’onda,
Minerva dalla testa di Giove
erano più reali.
Quando lui non mi guarda,
cerco la mia immagine
sul muro. E vedo solo
un chiodo, senza il quadro.
 
 
 

Përktheu nga italishtja Juljana Mehmeti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s