Simpoziumi i II- të Internacional “Pegasi” Albania / Muza poetike “Pegasi” 2009

THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF POETS,

WRITERS AND ARTISTS  “PEGASI” ALBANIA

Muza Poetike “PEGASI 2009”

 

 Simpozium International Pegasi 2009

In the framework of the organization of the Iternational Symposium ”Poetical Muse “Pegasi 2009” in dates April 2,3,4,5, 2009  will be orgasnized „the poetic journey“ Gjirokastër, Sarandë, Tepelenë Përmet upon the following schedule:   

             

Gjirokaster 2

                      GJIROKASTËR

 April 2, 2009     Thursday

Starting from the centres of the places in order to participate in the Symposium: Athens (Patra), Corinth, Prevesa,  “Nënë Tereza” Airport Tirana, Port of Durresi to the town of Gjirokastra.  

 Hour 17.00

Organization of the ceremonial welcoming of the participants iat the museum town of Gjirokastra in the “18 Shtatori” Quarters. At the seventh Floor of the Bar – Restaurant – Hotel “The First” will be held a short show (in albanian and english) of the Dynamic dimensions and values of Gjirokastra.

 Hour 18.00 Acomodation of the participants in the hotel (“Bar-Restaurant-Hotel “The First”, Hotel “Bar- Lulishte” and Hotel “Bleta” for a two days staying (2-3 April 2009 in Gjirokastra)

Hour  20.00 – Opening of the Fair – Show of the Internacional book INTERNACIONAL “PEGASI 2009” Authors of Pegasi ( from all the regions incide and outside the country) and other authors from the country and the world at the cafetería of the “Bar – Lulishtja”   

Ackonowledgements and exchanges of autographs among the participants in the meeting (Answer: Elefteria Kallojeri, Aleksandra Shabani, Alketa Ponde, Desela Nuredini)

Books of the authors’ association “PEGASI” and books from the Library of Gjirokastra.

 3 April 2009, Friday

Hour 9.00 – 10.00  Opening of the poetical meeting at the ambiences of „Bar – Lulishtja“ at “18 Shtatori” quarters.

Before the begining of the activity repeatedly will be heard from the voice center: ”WELCOME PEOPLE OF THE PEN TO GJIROKSATRA OF ARGJIRO AND UNESCO“ and poems of the participants will be interpreted in Albanian, English, greek, italian as well, accompanied by music. Also names of the participants in the International Symposium will be read.

GREETING TIME

Welcoming speech: “Welcome in the International Symposium with subject „Contemporary poetry“ first meeting „Poetic muze „Pegasi“ 2009“

         Kristaq F. Shabani, President of Authors’ Association “PEGASI” ALBANIA

Member of the International Writers Association (I.W.A) Ohio (USA) and a member of World Poets Society (W.P.S) 

“Welcome fellowtravellers of the poetic course”

Dino Kubatis, president of the Writers and Poets’ Association “Cafeteria of Ideas” Greece

Welcome speech by the Honored guests of the Symposium

TERESINKA PEREIRA, President of the International Writers Association (I.W.A) Ohio (USA)

    PANAJOTA ZALONI HRISTOPOULOU, PRESIDENT OF THE ASSOCATION “XASTERON” AND DIRECTOR OF THE MAGAZINE “ KELENO” ATHENS GREECE

DIMITRIOS KRANIOTIS, PRESIDENT OF WORLD POETS SOCIETY (W.P.S) 

In the theatre

100_0596       DSCN0299

Hour 09.30- 13.30

100_0656

1.Reference ( consisting of five speeches):

“Value, shape, meditation, grand individualities (Ismail Kadare, candidate for NOBEL Price), risi në poezinë bashkëkohore shqipe” ( Albania, Kosovo, Macedonia,  Montenegro and diaspora and Arbereshe, arvanites

a. Mimoza Ahmeti, Enrieta Sina, Kristaq F. Shabani Albania 10’

b. Kadrush Radogoshi, Kosovo 6’

 c.Nehas Sopaj, Kalosh Çeliku , Fyrom, SCOPJE 5’

 d.Anton Gojçaj Montenegro 5’

e. Iljaz Bobaj           4’

Interpretative recitation ( Albanian, English, Italian) by the poets of the Albanian regions Albania, Kosovo, Macedonia, Montenegro, diaspora and by the emigrant poets.

2. Speeches:

“Typical representatives of the contemporary american poetry”

“Dream of the newborns“ of the poetess Teresika Pereira by Paficio Topa, lietrary critic, Roma. “Teresinka Pereira speaks albanian“


3.  «A different way to make poetry » « My Sea” Prof. Flavia Lepre Arona University, Italy

4. Speech:“Postmodrern russian lyric warmth and emotional undulation“ (in focus the russian poet Adolf Shvjedçikov in his book “Woman I love“ Murat Memallaj, poet, translator

5. Speech “The present inovation in postmodern romanian poetry” Nadia Cella Pop, candidate for “Nobel” Price. 

 6. Kumtim: “Karakteristika , dallesa të poezisë paradoksale në SHBA” Prof. Fiorentin Skamarache, Universiteti i Meksikos SHBA

7. Kumtim “Larmiteti sistilistikor, masazhimi dukuri gjallësore në formim individualiteti”    Patrik Sammut N/Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve Malt

8. Kumtim   “Prurjet poetike ne poezine e hapesirës se lire krijuese dhe konkurrimi ” (mendim kritik pegasian)

Petro Dudi, poet, shkrimtar W.P.S, Riza Lahi W.P.S

 9. Interpretatime nga poetët postmodernë grekë 10’ shqip dhe greqisht

( Antologji “Korsi e Hapur” 1 dhe Korsi e Hapur 2 (greqisht)

10.Kumtim:“Odiseas Elitis Poeti dhe poezia e tij“ nga Apostollos Surllanxis, filolog

11. Groteske: Një letër e bukur e veçantë…

Vasiliki Kalahani, shkrimtare, përkthyese, kritike

12. Poezia e vlerës dhe e artit individual i fokusuar libri i përkthyer në shqip “Galopimi i kalit bojë blu” të Panajota Hristopulu Zaloni

13. Përshëndetjet drejtuar Simpoziumit Ndërkombëtar…

 13.30-15.00  Shpalosje e vlerave poetike të një qyteti

gjirokaster

Vizitë në Kështjellën e Argjiros, Muzeun Etnografik, obelisk dhe në qilimin guror, ndërtesat arkitektonike të qytetit (Skëndulajt) Fico (vrojtim nga jashtë) shtëpia e Ismail Kadaresë.

Ekspozitë e piktorëve gjirokastritë

Në kala : Recitime nga nxënës të shkollave 9 vjeçare

Pazazh nga Ismail Kadare (Kronikë në gur) poezi nga Ismail Kadare

Dy vjershat nga Pulsi i Dhimbjes“( shqip, italisht, greqisht dhe anglisht) nga Kristaq F. Shabani; Poezi në shqip nga “I gurtë qyteti”, Dino Çiço, Petro Dudi, Hadër Mevlani, Sinan Vaka, Agron Shele, Murat Memallaj, Jorgo Telo e tjerë si dhe nga poetët e huaj. Pozime impresionante në Kalanë e Argjiros.

Tek obelisku mbahet kumtimi: “Gjirokastra një tërësi shumëplanëshe vlerash”

 koha 8’ Dino Çiço,N/Kryetar i Lidhjes së Krijuesve “PEGASI” Albania

15.00- 18.00 dreka dhe pushim

18.00- 20.00

Në mediatekën e Universitetit “Eqrem Çabej” Gjirokastër

Përshëndet pjesëmarrësit e  Simpoziumit Muzës poetike “PEGASI” 2009 Rektori i Universitetit Prof. Assoc  Gëzim Sala 3’

Kumtim  (5’ )Dekani i Fakultetit të Shkencave Shoqërore “Prof. Assoc. Roland Zisi “                                                                            ” Mendimi i ri kritik në fushwn poetike bashkëkohore të individualiteteve poetike  një nga synimet tona”

 “Një këndvështrim  meditativ për poezisë e sotme greke, dallesat dhe prurjet”

Dino Kubatis poet,   Zaharulla Gaitanaki, poete, përkthyese                                                     

 “Një vështrim për poezinë e sotme bashkohore italiane” Domenico Defelice, Prof. Flavia Lepre Universitet i Aragonës”

“Poezia e sotme bashkohore në Rumani dhe përfaqësuesit e saj tipikë” nga Prof. Dr. Dorin Popa (Interpretatim në shqip për të dy poetët pjesëmarrës)

Interpretatime nga  poetët grekë, italianë dhe të tjerë

në universitet (letërsi , italisht, greqisht, anglisht)

Kumtim: Fjalësi shqip: “Fjala zbukuruese e mënjanuar, e ndritshme në një vepër hajku dhe epigramesh”(studim)

 Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S, Agron Shele IWA ;  W.P.S

saranda

                        SARANDË

 4.04. 2009 , E shtunë  BUTRINT , SARANDË

“Proza poetike magnetizim shpirtëror  në botën shkrimore”

 Nisje për në Butrint nga Gjirokastra ora 8.00

Soditje të panoramës natyrore Gjirokastër- Sarandë, njohja me  vendet.

butrinti

Në Butrint ora 10.30 -12.00

“Njohje me vlerat butrintore” Halil Shabani

Kumtim “Magjia e përkthimit”

Innovation and the magic of translating

nga Dritan Kardhashi përkthyes, Aleksandra Shabani, përkthyese, poete

                    A critical thought over a translated literary work in albanian language.

                                  The progressive mission of a work- document designed with epos (Speech)

                         Held in May 16, 2004 in the auditorium of the University “E.Çabej“ Gjirokastër, discussing the work of the well known Greek writer Dino Kubatis.

“Iliana jeta jonë përfundon tek tanket” Dino Kubatis anglisht Dritan Kardhashi

Kumtim (shqip anglisht)

* “Prezenca e pigmentit poetik në veprimtarinë krijuese të shkrimtarit dhe poetit  Dino Cubatis, vlera e universalizmit letrar” 

Prezantim i veprave  “Dashuri në Butrint” përkthyer në shqip nga Kosta Gaxhoni, një paraqitje e saj;  Interpretim pazazh( një pjesëz) me aktorë grekë, ”Duke udhëtuar në Shqipëri” dhe romanit  “Iliriana jeta jonë mbaron te tanket“

12 – 13.00  “Poezia, impulsuesja dhe dinamika jetësore”  Ekspoze e librit të krijuesve sarandiotë,  koncert i shkurtër polifonik  nga Jonianët

Dashamir Malo, Katerina , Maksi Kulo

1300-15.00 Kthim nga Saranda

15.00 – 16.30 Drekim në  Virua

Udhëtim Gjirokastër – Tepelenë ora16.30- 17.00

tepelena 1

                               Tepelenë

Ora 17.20 – 19.30 tek Pallati i Kulturës

Panair ekspoze i librit të autorëve tepelenas “Larmiteti i krijimtarisë tepelenase”

Përshëndetje e përfaqësisë vendore Kryetari i Bashkisë Tepelenë

Përshëndetje nga poetët nga Bota

Kumtim: “Veprat poetike përfaqësuese të krijuesve tepelenas”

Për veprat e Izet Çulli, Petrit Rukës, Ilirian Zhupës, Luan Metës. Lule Shametit, Çerçiz Myftarit, Vasil Vasilit.

Kumtim: “Poezia postmoderne në Poloni, përfaaqësuesit tipikë të saj në ditët e sotme” Krupka, President i lidhjes së Shkrimtarëve Polakë

Përshëndetje nga poetët  meksikanë dhe brazilianë

ali pashe tepelena

                Ali  Pashë  Tepelena

Në vendin  e Ali Pashë Tepelenës dhe në vendin ku u nderua dhe nderoi Bajroni

Homazh tek shtatoret dhe tek bazoreilevi, fiksime çastesh

Një historik i shkurtër (Ciceroni)

Koncert i shkurtër simbolik  e përshëndetës nga “Lundra e Polifonisë labe”

 permet3       

                   GRYKA   E    KËLCYRËS

 

     gryka

                             PËRMET                                                                               

 Dita e Antologjive poetike

Ora 19.30 – 21.00

Në qytetin e Luleve, akomodim në Hotelin “Dhëmbeli”, “Alvero” dhe  darkimi

21. 30 –  23.00 Pritje dhe darkim festiv në Përmet

DSCN0368

Fjala e mirëseardhjes e Kryetarit të Bashkisë, kontaktime, njohje

Data 05.04.2008 ditë e diel

100_0698           100_0701

Ora 9.00- 12.00 Dita e Antologjive poetike

 “Antologjia poetike”Korsi e hapur” Autorë të Pegasit dhe të tjerë nga vendi dhe BOTA 

Agron Shele WPS dhe autorë të tjerë .

”Antologjia e poezisë italiane” një shkëmbim universal vlerash Sinan Vaka

“Antologji “XASTERON” Athinë Panajota Zaloni Greqi

“Paqe friksohen” universalizëm vlerash Panajota Zaloni

“Krijuesit bashkohorë grekë” antologji në shqip Dino Cubatis

“Antologji” Kaito“Antologjia, Kiato 2009” Përshpirtje për Panajaot Kalahanin” Vasiliki Kalahani

“Voice of Kolkata” Biplab Majumdar

“Antologji  e Mongolisë” Hadaa Sendoo

Ekspozitë  me piktura , me ikonografi e tjera nga ikonografi Bajram Mema

12.00-13.30 Miting festiv poetik Bar- lulishte – Përmet

(Recitime nga poetë të përzgjedhur nga autorët e  vendeve pjesëmarrëse, dhënie çmimesh dhe tituj për letërsinë)

Dhënie titujsh letrarë “Pegasi Internacional 2009” dhe “ANËTAR NDERI I LIDHJES”, “KRIJUES I SHQUAR”…

Shënim:

Dhurime librash nga poetët pjesëmarrës në Simpozium gjatë katwr ditëve për Bibliotekën Kombëtare të Shqipërisë, Bibliotekës së qytetit Gjirokastrës, Sarandës, Përmetit, Tepelenës dhe marrje kontakt me libraritë përkatëse të qyteteve

. Mediat: gjithë mediat lokale  Gjirokastër, Përmet, Sarandë, Fier si dhe ato qëndrore (TV”GJirokastra, TV”ALPO”, CHANEL 7, “APOLON”Fier,“AOS” PËRMETI )

 Sekretare për publikimin Yllka Ponde, Majlinda Rama

PANAIRI EKSPOZE I LIBRIT “PEGASI 2009“ drejtohet nga Drejtori i Shtëpisë botuese „“Argeta LMG“ botuesi Mehmet Gëzhilli nga data (02-05 prill 2009 nw Gjirokastër, Sarandë, Tepelenë, Përmet.

Kameraman: Bastri Bihuci, Sokol Meshini

 

ANNOUNCEMENT FOR HOLDING OF THE INTERNATIONAL SYMPOSIUM

ALBANIA 2-5 PRILL 2009 (GJIROKASTËR)

 

On April 2009, respectively on 2, 3, 4, 5 April (days Thursday, Friday, Saturday, Sunday) the International Association of Poets, Writers and Artists “PEGASI” ALBANIA in collaboration with The Association “Cafeteria of Ideas” Salamina Athens, Greece, Association of the poets “XASTERON – ZALONI” organizes INTERNATIONAL SYMPOSIUM in the towns of Gjirokastra, Permet, Saranda and Tepelena (Southern Albania). The accommodation of the participants in the first two days will take place in the town of Gjirokastra on April 2, 3, whereas in the days 4 and 5 April in the town of Permet.   

 

 

SUBJECT OF THIS SYMPOSIUM: “CONTEMPORARY POETRY”

Symposium stars with the welcoming of guests organized at HOTEL – BAR – RESTAURANT “THE FIRST” in Gjirokastra from 17.00 – 18.00 in the afternoon. 

Participants in this symposium: Albania, Greece, Italy, Kosovo, Montenegro, Fyrom – Skopje, Rumania, USA, France, Malta, Australia, Brasil, Turkey, Mexico etc.

 

The schedule is built upon a variety of subjects: Ceremonial welcoming, Show – fairs of contemporary books from all over the world as well as from Albanian authors, greetings, acknowledgements, references, speeches on contemporary poetry, promotions, interpretations, concerts, anthological day, visits on museum centers, heritage of UNESCO Gjirokaster, Butrint (Saranda), contacts with students from “Eqrem Çabej” University in the town of Gjiroakstra, delivering of titles, POETICAL MEETING in the town of Permet, delivering of prices.

 

The participants are asked to prepare for a short speech on poetry and are asked to send us the contents, as well as a poem by each to compete in the poetic meeting. 

 

The participants are asked to confirm their participation in this international symposium as soon as possible in order that we send you the schedule and the cost of participation for the beautiful days you will spend in Albania, despite the precussions that will be taken by the due associations. It will be a shocking meeting, as you shall come face to face with virgin regions that you will be very impressed. Welcome! We await you, and you will honor us with your symbol and your dignitary presentation.     

            For the International association of Poets, Writers and Artists     “PEGASI ” Albania

kristaqi

       President

Kristaq  F   Shabani IWA; WPS; AOM

Agron Shele

Sevretary     General

Agron Shele IWA; WPS

kongresi nderkombatar

Presidente  “Pegasi”  Kosova

Hasije Selishta  (Kryeziu)  WPS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s