Poezi nga Prof. Anton Nikë Berisha / Prushi i Bukurisë ( Pjesa I )

20140630163123996600

 

Poezi nga   Prof. Anton Nikë Berisha 

 

Prushi i Bukurisë 

 

 

anton-nike-berisha

Prof. Anton  Nikë Berisha 

 

 

 

Pjesa I 

 

Përtej harrimit e pate djepin – Bukuri

kur njerëzit zunë dhe i përftuan Fjalët:

i vunë njërën pranë tjetrës, i ballafaquan

me përkushtim e dije dhe i qëndisën

me aftësinë e mendjes, me ngrohtësinë e zemrës

dhe i përshkuan me dufin e frymësisë

që t’i kumtojnë vetes, po edhe tjetrit

punë të lartësuara, gjëra të bukura –

për ta ngritur e pasuruar shpirtin –

që me veprim të rëndomtë s’mund ta bënin.

 

Me shprehje të zgjedhura, me shtjellime fjalësh,

ndikuan dhe u njohën me njëri – tjetrin

e pushtuan hapësirën edhe kohën,

shfrim u dhanë dëshirave dhe ëndrrave,

u dhanë jetë lumenjve të përfytyrimit

sa dhe këngën e shpendëve e bënë të tyre,

bukurinë e kaltërsisë dhe të fluturimit;

i pushtuan shtigjet krejtësisht të panjohura:

i zunë yjet nëpër qiell dhe i shpërndanë

kah dëshiruan, edhe në veten e tyre

për të nxitur ujëvarën e kënaqësisë –

rrjedhë e amëzimit të bukurisë.

 

Je drita e Hyjit që pareshtur lind

nga hiri dhe forca e besimit

dhe ngadalë bie në zemrën e secilit

me lehtësinë e buzëqeshjes së foshnjës –

shkëlqim i zjarrtë i mëshirës së Tij

që na e mban frymën, jetën.

 

Je virgjëreshë joshëse që nuk di të plaket

në ndërrim të moteve e breznive;

temjan i shpirtit që përhapet qetësisht

e i pushton t’gjitha skutat e zemrës

kurorë e artë etjesh të praruara –

zbulim i dukurive dhe i njohjeve;

magji e së kaluarës që frymon

përmes së tashmes e cila dhe shpreh

ta ardhmen që në të tashme shndërrohet.

 

Kështu ishe e kështu do të jesh – Mbretëreshë

deri në pafundësi të kohëve, e përtej tyre,

palcë e gjallë që ruan dhe ushqen

thelbin e epshit, zjarrin e dashurisë

që gjallojnë brenda secilit prej nesh –

për ta amshuar fuqinë tënde – Fjalë

që sa na preh aq edhe na përflak,

si dje, si sot, si nesër.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s