Shtëpia Botuese ” ADA” publikon librin “SHËTITARI I BUKLISIT” të autorit TON ZMALI

14232574_1440837525945974_1253240986165081727_n

 Shtëpia Botuese ” ADA” publikon librin “SHËTITARI I BUKLISIT” të autorit TON ZMALI

Autori : TON ZMALI

Titulli : SHËTITARI I BUKLISIT

Përmbledhje shkrimesh

Përzgjedhja e materialit:

OLVA ZMALI SINJARI

Tirazhi:100 kopje

Botimi i parë, 2016

ISBN: 978-9928-223-09-8

Përgatiti për botim: Roland Lushi

Formati : 13.5x20cm

Të gjitha të drejtat i takojnë autorit

Roland-Lushi

Roland Lushi

Botimet ADA

Shtëpia botuese “ADA”

Adresa: Rr. Nasi Pavllo Nr.20

Cel: 068 22 190 16

Tiranë, gusht 2016

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë

Zmali, Ton

Shëtitari i Buklisit… : përmbledhje shkrimesh / Ton Zmali ; përzgj. Olva Zmali. – Tiranë : Ada, 2016

196 f. ; 20 cm.

ISBN 978-9928-223-09-8

1.Letërsia shqipe 2.Proza

821.18 -3

ton zmali

Ton Zmali

SHËTITARI I BUKLISIT…

( Në vend të parathanjes)

TON ZMALI

(Nga Libri mendor i babait tim)

(Morgfjala-1)

Në motet e shkuara një shetitar i madh brodhi dynjanë, por askund nuk gjeti atë që kërkonte. Takoi shumë njerëz, pyeti plot të tjerë, por më kot…

Derisa dikush i tregoi se atje ku piqet buka në diell, në shkretinën e largët ndodhej një dijetar i madh, i cili gjithsesi do ta kishte përgjigjen e duhur.

Shetitari eci e eci, e një ditë mbërriti atje….

-Mirë se erdhe, o mysafir i largët. – Ç’e mirë të solli deri tek unë? – i tha dijetari.

– Kërkoj të gjej një vend ku mund të jetohet pa punue e pa u lodhur! – ia priti drejpërdrejt shetitari.

– I kam rënë botës kryq e tërthor, por gjithandej kërkohet punë e mundim.

– Ngushtë më ke kap, o njeri i zotit,-tha dijetari, – kam lexuar gjithë enciklopeditë e botës, por më duhet të lexoj edhe më akoma, për të gjetur një përgjigje për kërkesën tënde. Është kaq e vështirë sa nuk mundem të jap përgjigje menjëherë.

U ndanë miqësisht, pasi pinë dhe një kafe, që nuk dihet sa mund e djersë i ishte dashur për të ardhur deri aty.

Pas disa ditësh shetitari, i lodhur e i cfilitur prej ankthit, u kthye përsëri tek dijetari ;

– Më së fundi u gjet dhe fati yt ! – i tha ay, – vendi ku ti mund të jetosh pa punuar është atje ku prodhohet buka në lis…

– Buka në lis!?- ngriti sytë plot habi shetitari .

– Po, ashtë një vend ku rritet një pemë, e cila është bukë, gjellë e kripë ma së miri… Mjafton të zgjasësh dorën e të këputësh frytin ose ta mbledhish në tokë…

– A është larg ky vend ? – nuk po i durohej shetitarit.

– Është pak larg, do të kalosh shtatë male, tri fusha e dy dete , pastaj do të ecësh tri ditë e tri netë drejt veriut, i orjetuar nga yjet me hartën që do të jap unë e vendi do të dalë përpara. Është një pyllë që varet rrafshit të malit e ka formën e një ylli me gjashtë kënde.

Nga nxitimi shëtitari nuk tha as ‘’faleminderit’’ dijetarit, por u nis menjëherë. Kishte shumë rrugë për të ba.

Pasi me shpirtë në dhëmbë kaloi shtatë male, tri fusha e dy detet, mori kurajo e ecte shpejt duke ndjekur harten e yjeve qe i pati dhane dietari i larget.

Ditën e fundit, ajri iu duk i njohur, po ashtu iu dukun të njohur edhe viset, por s’i jepte dum pse gjithë shqisat e tij ishin përqëndruar në gjetjen e pyllit që kishte formën e yllit gjashtëkëndësh .

Ylli i doli përpara befasisht… Shëtitari u step, vështroi djathtas, majtas mlartë, poshtë, pastaj u plandos përtokë… Kishte mbërritur në fshatin e tij.

Dhe pylli nuk ishte veçse pylli i gështenjave, dhe pemët përkulnin drejt shetitarit krahët e rënduar nga kokrrat, a thua se donin t’i uronin mirëseardhjen. Shetitari duke parë këtë pamje zuri kryet me duar e thirri me za të lartë:

-Hajde kokë, hajde!…..

Dhe që nga ajo ditë filloi t’u shërbente gjithë zell pemve me gështenja. Ai mbajti e rriti shumë bletë së bashku me nji punishte mjalti gështenjash me të cilen mori famë kudo. Dhe fshatit të tij deri më sot i ka mbetur emri ‘’Buklisi’’, që ia vuri shetitari….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s