Kalendari poetik: Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
Sophia de Mello Breyner Andresen
 
Kalendari poetik: Sophia de Mello Breyner Andresen (1919-2004)
 
Sot, më 6 nëntor është data e lindjes së poetes portugeze, e nderuar me çmime të shumtë për poezitë e saj. Prej vitit 1947 deri më 1999 botoi pesëmbëdhjetë përmbledhje poetike. Babai i saj qe danez, me mbiemrin Breyner, familja e saj qe me prejadhje aristokratike; përkrahu Monarkinë kundër diktaturës fashiste të Salazarit, por u shkëput shpejt nga politika dhe iu kthye poezisë dhe përkthimit të Dantes e Shekspirit. Ja një shqipërim i prej saj:
 
 
LAMTUMIRË
 
Në mbrëmje në stacion, tymi,
Zhurma, ecejake fytyrash
të panjohura
Një tjetër stacion të bëjnë në shpirt.
 
Lotët
zjarr i shpirtit m’i djeg para se të shpërthejnë.
 
 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s