Kalendari poetik: İlhan Berk (18 nëntor 1908-28 gusht 2008) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

 
İlhan Berk
 
Kalendari poetik: İlhan Berk (18 nëntor 1908-28 gusht 2008)
 
Sot është 113 vjetori i lindjes së İlhan Berk, njërit prej poetëve më të rëndësishëm turq. Studioi gjuhën frënge në Universitetin e Ankarasë; njihet edhe si përkthyes, ka sjellë në turqisht veprat e Arthur Rimbaud dhe Ezra Pound. Ka merita në shpikjen e pasqyrës “smile mirror” (kliko në google ‘smile mirror Ilhan Berk’) për të sëmurët kancerozë, të cilët mund të shihen në atë pasqyrë vetëm nëse buzëqeshin, optimizmi, humori, ndihmojnë në mposhtjen e së keqes. Ja një poezi prej tij:
 
 
HESHTJA
 
Heshtja tha:
e vërteta s’i do fjalët e tepërta.
Pasi vdiq kalorësi
rrugën drejt shtëpisë mori kali
dhe i rrëfeu të gjitha
pa thënë asnjë fjalë.
 
 

© shqipëroi nga anglishtja Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s