Poezi nga Teresinka Pereira / Poems by Teresinka Pereira

 

Teresinka Pereiera Presidente IWA

Poezi nga Teresinka Pereira

Poems by Teresinka Pereira

MAYA  ANGELOU

1928 – 2014

Hasta siempre, Maya Angelou!

I like to quote your wise words

saying that you encountered

many defeats in life, but each time

your determination was to get up

in order to be bigger, taller, and

more fine, kind, and inclusive…

You are enormous now, Maya Angelou,

because the American People

can stand under your umbrella!

We will never forget your words

for they are good advice!

Death has what life lacks:

a full understanding of life!

You know now that you have crossed

the line between dust and heaven:

Nothing will try to defeat you,

and nobody will live longer

than your immortality…

Long live your soul!

Zogu i zi

(The black bird)

Duaje zogun e zi,

sikurse ti do zogun e verdhë,

sikurse ti do zogun e kuq,

dhe sikurse ti do pemën,

në të cilën ata shikojnë

mbrëmjen duke ardhur.

Zogu i zi na sjell

vetmi dhe spazëm frike…

Megjithatë, krahët e veta

janë të forta dhe ai ka të drejtën

për t’u ngjitur në majë sikurse,

në bëjmë në ëndrrat tona  të suksesit.

Është një gënjeshtër që zogu i zi

lajmëron  errësirën, mbrëmjen

dhe vdekjen.

Zërat

(Voices)

 

Këto zëra na gjejnë

pa qenë në pritje.

Ata janë jehona

të kujtesës,

gjak i mendimeve,

i cili bën guximtarin të qajë

duke sfiduar jetën tonë.

Megjithatë, ne kemi krahë

dhe mund të lartësohemi drejt qiejve

në një frymëmarrje frymëzimi.

Ne jemi dypolar

dhe dëshirojmë dritë,

kur errësira e botës

na mundon drejt çmendurisë.

Me kohën mësojmë

se si të mposhtim arsyen

dhe të fitojmë luftën!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s