Liria, dinjiteti. / Nga Gjergji Gusho

 

Liria, dinjiteti.

 

 

gjergji gusho

Nga Gjergji Gusho

 

 

Liria, dinjiteti.

Anonime.
Njeriu në natyrën e tij ka gjithmonë ndjenjën e lirisë, synimin për të qenë i lirë; i lirë në veprime, i lirë në mendimet e tj.
Dëshira dhe përpjekjet e tij për të qenë i lirë ka qenë një forcë që e ka bërë njeriun dhe shoqërinë njerëzore të zhvillohet dhe të ecë përpara.

Sartri.
Të ekzistosh do të thotë të jesh i lirë. Liria është një energji e brendshme, që e ruan individin të ekzistojë i barabartë me vetveten, edhe kur ndodhet i mbërthyer në pranga, edhe kur po digjet mbi një turrë dru mbi zjarr, edhe kur qendron përballë skuadrës së pushkatimit.

Dostojevskij.
Ç‘është liria? Cila liri? Liria e barabartë e të gjithëve që të bëjnë ç‘të duan brenda ligjeve?
– Kur mund të bësh ç‘të duash? – Kur ke miliona!
– A i jep liria secilit miliona? – Jo!
– Ç‘ është njeriu pa miliona?
– Njeriu pa miliona nuk është ai që bën ç‘të dojë, por ai me të cilin bëjnë ç‘të duan.

Anonim.
Nuk ka lumturi pa liri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s