Kalendari poetik: Else Lasker-Schüler (1869-1945) / Përgatiti materialin Maksim Rakipaj

Else Lasker-Schüler

Kalendari poetik: Else Lasker-Schüler (1869-1945)

Sot, më 11 shkurt, mbushen 150 vite nga dita kur u lind Else Lasker-Schüler, poete gjermane me prejardhje çifute. Sipas shkrimtarit dhe kritikut Gottfried Benn (ish i dashuri i saj, Else u martua katër herë), ajo qe poetja më e madhe gjermane. I ati qe bankier, e ëma poete. Me vendosjen e Hitlerit në pushtet, u vendos në Zvicër dhe kur i hoqën shtetësinë gjermane në vitin 1938, shkoi në Palestinë, ku edhe vdiq më 22 janar 1945, në Jeruzalem. Ja një poezi prej saj:

DËGJO 

Marr netëve
Nga buza jote trëndafilë
Që tjetër femër mos t’i pijë.

Ajo që të përqafon
Rrënqethjet e mia vjedh
Që qark teje vizatoj.

Jam vetë shtegu ku të ecësh.
Cila të qaset e të prek
E ka keq.

Kudo të jesh
Prekjen time e ndjen
Si teshat që vesh?

 

© shqipëroi Maksim Rakipaj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s